TIMISOARA. Primele vaporase au pornit in cursele de agrement pe Bega programate de Ziua Timisoarei.
In cursul diminetii, inainte de pornirea primei ambarcatiuni, angajati ai STPT s-au apucat sa impodobeasca balustradele statiei de la Catedrala cu crengute de brad si panglici tricolore. De asemenea, au fost decorate cu flori si verdeata si balustradele vaporaselor pentru a le conferi un aer festiv, de sarbatoare.
In dreptul statiei la umbra, cu un sfert de ora inainte ca primul vaporas sa plece in cursa erau cateva zeci de timisoreni, in marea lor majoritate pensionari si copii. Cu totii asteptau nerabdatori sa se imbarce si sa porneasca in prima plimbare.
Cu putin inainte de ora 11.00, timisorenii au fost poftiti la bord.
Alaturi de calatori in prima cursa s-au aflat si reprezentantii conducerii Societatii de Transport Public Timisoara, care au stat de vorba cu timisorenii si carora le-au cerut pareri si sugestii.
Directorul STPT Nicolae Bitea spune ca si luni, in 6 august, un vaporas va sta la dispozitia timisorenilor care vor dori sa se plimbe pe canal, dar si ca toate cursele din aceste zile reprezinta teste pentru ambarcatiuni.
„La Multi Ani, Timisoara! La Multi Ani, tuturor timisorenilor! Am decis sa scoatem vaporasele la apa in regim de agrement pentru toti timisorenii si pentru toti turistii care ne viziteaza in aceasta perioada. Continuam si luni cu un singur vaporas, pentru ca toti cetatenii Timisoarei sa beneficieze de serviciile STPT in privinta circulatiei cu vaporasele. Toate cele 7 vaporase sunt acostate, sunt la apa. 4 vaporase sunt aici la Flora, celelalte sunt in Iosefin. Folosim doar 3 ambarcatiuni in perioada 3-5 august. Apoi asteptam sa se reglementeze tot ce inseamna partea de semnalizare costiera si regulamentele Ministerului Transporturilor, prin Regia Autonoma Administratia Canalului Navigabil Bega ca sa putem circula in regim normal. Statiile au fost aprobate si totul este in regula. Aceste zile de agrement inseamna si probe pentru vaporase.”, a precizat Nicolae Bitea.
Intrebat daca vaporasele sunt sigure pentru calatori, dat fiind faptul ca fostul director al STPT tragea zilele acestea un semnal de alarma cu privire la starea lor tehnica, Nicolae Bitea sustine contrariul.
„Nu va pot da detalii, ca nu le cunosc. Din ce stiu eu din discutiile cu colegii mei responsabili, am fost asigurat ca vaporasele sunt in perfecta stare de functionare. Avem 21 de marinari, 2 timonieri si 2 capitani„, a precizat directorul Societatii de Transport Public Timisoara.
50 de timiosreni se pot plimba deodata intr-un singur vaporas.
”Se poate viteza, ele ajung la 20km pe ora. Problema este ca noua nu nu se permite de catre ANR (Autoritatea Navala Romana), viteza maxima admisa pe Canalul Bega este de 12 km pe ora, cu restrictie la poduri, de 5 km/ora. Nu putem sa incalcam regulamentele. Reviziile s-au facut pana sa le dam la apa, pe 25 iulie. Starea tehnica a navelor este buna dupa cum ati vazut, din punt de vedere tehnic nu sunt probleme. 50 de oameni pot urca o deodata, pasageri, plus 2-3 membri ai echipajului. Echipajul pentru siguranta este de minim doua persoane: tiomonier si marinar sau capitan si marinar, insa firma poate sa puna, pentru siguranta cetateanului si trei sau patru. S-a stabilit sa fie trei: doi marinari si un timonier. Traseul este de 7,2 kilometri, navigabili, de la Podul Modos la Uzina de Apa, cu opriri la cele 9 statii, atat in amonte, cat si in aval. Asta pentru transportul in comun. Cand vorbim de transportul de promenada se pleaca de la Flora, se revine la Flora”, a declarat capitanul Lucian Manea
Ambarcatiunile circula din 45 in 45 de minute pe canal, intre orele 11.00 si 21.00, in zilele de 3, 4 si 5 august.
Calatorii nu platesc bilet, iar imbarcarea, respectiv debarcarea, se vor face exclusiv la pontonul de la Catedrala.
Traseele sunt Flora – Podul Decebal (Baile Neptun) si retur, respectiv Flora – Podul Eroilor si retur.
Vaporasele au primit si ultima autorizatie necesara pentru efectuarea de curse in regim de transport public permanent pe Canalul Bega, insa acest lucru se va intampla numai dupa ce Regia Autonoma ‘Administratia Canalului Navigabil Bega’ Timis va realiza si semnalizarea costiera.
Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionate de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega. Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.
Pornirea transportului public pe apa la Timisoara a intampinat o multime de probleme legate de legislatie. In 1 august, Ministerul Transporturilor a emis autorizatia de navigare pe Canalul Bega.