TIMISOARA. De anul viitor se schimba impozitarea proprietatilor in Romania, potrivit unei Ordonante din iulie a Guvernului, care, in baza modificarilor din codul fiscal, produce modificari importante. Practic, duce la cresterea insemnata a impozitelor pe terenuri, apartamente si case, rezidentiale si nerezidentiale.
Aceasta va insemna bani mai multi la bugetele locale, dar si impovararea populatiei. Mai multe voci au sustinut ca e un ajutor pentru primari care vor colecta sume mai mari si vor putea da vina pe Bucuresti pentru decizie.
Primariile au la dispozitie 3 luni sa intocmeasca si hotararile de consiliu local prin care sa aprobe noul nivel al taxelor si impozitelor pentru anul viitor.
Edilii din marile orase asteapta precizari de la Guvern privind aplicarea ordonantei si cer o amanare de 1 an.
„Asta inseamna ca in 15 septembrie se indeplineste acest termen. Niciun oras nu a emis acest HCL, pentru ca este un haos mare. Dl prim-ministru a anuntat ca s-ar putea sa se proroge termenul inca 1 an, pentru ca inca nu e clar daca se va aplica aceasta OUG„, spune primarul Timisoarei.
Dominic Fritz explica si ce va insemna aceasta schimbare pentru timisoreni, carora administratia pe care o conduce le-a majorat deja taxele si impozitele chiar anul asta.
„Am facut niste simulari si vestile nu sunt bune. Cea mai importanta schimbare este ca se va trece la o estimare a bazei de impozitare, adica a valorii impozitabile a cladirii sau terenului pe baza unei grile notariale. Pana acum a existat un tabel la nivel national care a luat in calcul suprafata si anul de constructie, dar a fost la fel, indiferent ca e Timisoara sau Ploiesti. Cu aceasta grila se ia in calcul valoarea de piata a cladirii respective.
Pentru Timisoara, asta inseamna ca la o mare parte dintre proprietati vorbim despre o crestere de cel putin 50%, dar pana la 3-4 ori.
Exemple: un apartament de 3 camere din Soarelui, de 64 mp, bloc din anii ’80, anul acesta impozitul a fost de 191 lei. Daca aplicam noile prevederi legale si OUG, anul viitor impozitul va fi de 465 lei, adica de 2,5 ori mai mare.
La un apartament de 2 camere, zona centrala, construit in 1917, impozitul a fost 154 lei anul asta. Daca aplicam legea noua, va fi 750 lei, de 5 ori mai mare.
La o casa rezidentiala zona nord – 356 lei anul asta, la anul 527 lei„, a spus primarul Dominic Fritz.
Edilul spune ca si recalcularea acestor impozite este o munca laborioasa pentru angajatii de la Directia Fiscala si nu s-ar incadra in termenul guvernului.
„Eu nu cred ca este momentul sa creasca impozitele pe proprietati. A doua problema cu aceasta ordonanta e ca nu poate fi aplicata. Vorbim doar in Timisoara despre 184.000 de persoane fizice contribuabile, care au in patrimoniu peste 311.000 de cladiri si terenuri. Noi trebuie sa calculam impozitul pentru fiecare dintre ele, iar asta inseamna ca trebuie sa stim pentru fiecare cate camere sunt, cati mp, iar multe date nu le avem. Asta ar insemna sa impunem niste decizii, cetatenii sa aiba 30 de zile sa ne corecteze. Suntem in septembrie si inca nu stim daca si cum vor fi aplicate aceste prevederi.
Eu sustin sa amanam implementarea acestei reforme, macar sa ne dea timp destul, sa nu o aplice de la 1 ianuarie 2023, macar s-o amane un an… Daca se va stabili, noi oricum vom avea cota cea mai mica, 0,1, sa nu crestem povara si mai mult„, a precizat Dominic Fritz.
Joi, la Cluj Napoca, primarii marilor municipii se vor intalni pentru a formula un punct de vedere comun in privinta aplicarii Ordonantei 16 din iulie a Guvernului.
Va reamintim, administratia Fritz a majorat impozitele si taxele locale in 2022 la Timisoara, dupa ce cu un an inainte vorbea de o ‘relaxare fiscala’.