TIMISOARA. Aflat la Florenta (Italia), in capitala Renasterii, la o conferinta la care participa primarii capitalelor culturale europene, foste, actuale si viitoare, edilul Nicolae Robu si-a amintit de Castelul Huniade care zace ca o ruina in centrul orasului de mai multi ani, de cand se afla in santier.
Robu a lansat un sondaj pe Facebook, in care cere parerea timisorenilor si ii intreaba daca sunt de acord ca acest castel sa intre in patrimoniul municipalitatii care apoi sa aloce banii necesari repararii.
„Participarea la Prima Conferință a Primarilor Capitalelor Europene ale Culturii îmi dă imboldul să ridic încă o dată problema Muzeului de Istorie. E trist că de peste 10 ani, Consiliul Județean nu este în stare să redea vieții culturale acest obiectiv de prim ordin de importanță.
Cer imperativ finalizarea lucrărilor sau dacă Consiliul Județean nu poate, transferul acestui muzeu în administrarea Primăriei Timișoara, care GARANTEZ că POATE! După cum a dovedit-o!„, a scris Robu pe Facebook. Apoi le cere timisorenilor sa voteze fie pentru sustinerea demersului, fie sa voteze impotriva, pe motiv ca nu-i intereseaza.
In urma cu doar o saptamana, presedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra si secretarul de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anuntau ca Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului, ar da banii necesari repararii si consolidarii Castelului Huniade.
„Am luat decizia, identificand acest proiect al Institutului National al Patrimoniului, sa depunem aceasta solicitare de finantare. Ma bucur ca s-a aprobat, insa exista conditionarea finalizarii lucrarilor actuale. In noiembrie se intruneste Comisia de receptie„, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Culturii, Ion Ardeal Ieremia, daca se va face receptia pe lucrarile executate pe aripa de nord – vest, anul viitor cladirea ar putea intra la finantare.
Un proiect pentru Castelul Huniade exista deja, inca din 2008, insa acesta va fi actualizat. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii si consolidarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.
Institutul National al Patrimoniului, care apartine de Ministerul Culturii, are la dispozitie bani pentru investitii la unele cladiri importante din tara. Este vorba de un miliard de euro, bani ce trebuie cheltuiti in 7 ani. In ceea ce priveste Timisoara si judetul Timis, pe lista scurta se regasesc doua obiective: Castelul Huniade si Palatul Culturii care adaposteste Teatrul National Timisoara, Opera Nationala Romana, Teatrul Maghiar si Teatrul German.