TIMISOARA. Se scurteaza pe zi ce trece timpul pregatirilor pentru cel mai important proiect cultural al Romaniei – Timisoara Capitala Culturala a Europei in 2021. Despre ce urmeaza si cu ce bani vom face fata celei mai mari provocari din ultimii 30 de ani la Timisoara, vorbeste Horatiu Rada, presedintele Consiliului Director Timisoara 2021, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.
„Avem bani in momentul de fata prin proiectele pe care ni le-am propus, prin finantarile asumate atat de Primaria Municipiului Timisoara, cat si de Consiliul Judetean, inclusiv de Ministerul Culturii. Daca pentru acest an Consiliul Local al Municipiului Timisoara a bugetat si aprobat 10 milioane de lei, pe proiecte prioritare, plus 1 milion valoarea cotizatiei, pot sa va spun ca nivelul de facturare catre Primaria Municipiului Timisoara este in proportie de peste 75%. Evident, facturile sunt emise, sunt in graficul scadent de plata. Asteptam in perioada urmatoare disponibilitate si sumele necesare ca sa putem sa incheiem platile fata de terti si fata de furnizori. A fost un an mult mai bun comparativ cu toti ceilalti fiindca toate institutiile si-au asumat, au inteles nevoia de finantare si si-au asumat finantarea prin contracte scrise, acestea fiind spuse despre Primaria Municipiului Timisoara. Despre Consiliul Judetean, de asemenea, sumele bugetate au foast contractate, proiectele sunt in derulare si sunt in etapa de decontare, respectiv de recuperare a sumelor restante. La Ministerul Culturii suntem in aceeasi etapa, in etapa in care zilele acestea se lucreaza cu foc de dimineata pana noaptea tarziu pentru a intocmi documentele in vederea decontarii la Ministerul Culturii, si a recupera sumele aferente pentru proiectele asumate de catre acesta. Noi vorbim de proiecte asumate, nu de proiecte achitate. Proiectele asumate inseamna ca sunt proiecte bugetate care urmeaza etapele de decontare, de emitere a deconturilor spre cele 3 institutii mentionate, urmand ca in perioada urmatoare sa recuperam banii si sa platim la randul nostru operatorii si partenerii. Am primit avansurile pentru derularea proiectelor. Asta inseamna ca proiectele s-au derulat sau sunt in derulare, in urmatoarea etapa, noi trebuie sa venim cu documentele justificative de la parteneri, le depunem la finantatori, urmand ca ulterior sa primim banii„, a spus Horatiu Rada, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei.
Spre deosebire de anii anteriori, nivelul incasarilor la TM2021 e mult mai bun, mai spune presedintele Rada.
„Poate nivelul de perceptie al autoritatilor vizavi de importanta acestui proiect a condus la schimbare. Trebuie sa mentionam ca acest proiect, a fi capitala culturala, este un proiect pe care si l-au asumat atat autoritatile locale, regionale, cat si nationale, este un proiect cu impact atat national cat si european, iar Romania va mai avea sansa sa aiba un oras desemnat capitala europeana a culturii abia dupa anul 2023. Ce s-a intamplat? S-au intamplat multe. Au aparut in ultima perioada implicarea intregii echipe, prin motivare, ca prezenta mea si a noului board este intr-adevar determinanta, si dorim sa facem intr-adevar ceva. Toti membrii board-ului si-au asumat acest proiect. Anul trecut in aceasta perioada am preluat functia de presedinte al board-ului. In aceasta perioada am fost ales de Adunarea Generala ca membru in Consiliul Director, a urmat ulterior procedura de validare a mea, iar cu acte in regula, cu un board functional am fost de la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Am avut o perioada de interimat, cand am fost deschis spre societate, am primit noi membri, am avut o perioada de interimat in care s-a lucrat la modificarile statutare, iar in ultimele 5 luni pot sa va spun ca am avut o perioada de munca intensa pentru implementare si functionarea Asociatiei.
Proiectul Capitala Culturala a inceput in 2016, dupa ce a fost anutat ca si oras castigator. A fost perioada de start-up, perioada de implementare, de pregatire, nimeni nu bugeteaza o investitie din faza incipienta. Ii dam atat cat este nevoie. Cu totii dorim mai mult ,dar trebuie sa intelegm nevoile populatiei. Daca acest proiect mare al orasului, Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021, are ca si scop constientizarea actului cultural in cartiere, constientizarea publicului larg ce inseamna cu adevarat cultura de la nivelul de jos spre centru. Lucrurile astea se fac pas cu pas„, a precizat Horatiu Rada.
Presedintele Consiliului Director TM2021 atrage atentia ca proiectul Capitala Culturala a Europei nu inseamna evenimente de tip Untold sau Neversea, ci cu totul altceva, cu mult mai important.
„Banii nu trebuie neaparat sa se vada prin proiectele Asociatiei in aceasta perioada. Banii care trebuau sa se investeasca in Timisoara trebuiau sa se vada in partea de infrastructura, partea de fatada si multe alte lucruri. Timisoara Capitala Europeana a Culturii la nivel de monitorizare sta foarte foarte bine, vizavi de monitorizarea Comisiei Europene, vizavi de nivelul de implementare si stadiul proiectelor. Timisoreanul de rand nu intelege cu adevarat ce inseamna acest proiect. Aici intr-adevar, sumele de care se vorbea anul trecut ca nu erau bine bugetate sau nu erau suficiente, poate nu au acoperit foarte bine partea de comunicare si informare. Prin Capitala Culturala lumea asteapta evenimente majore, gen Neversea, Untold sau altele. Capitala Culturala nu se inseamna doar 2-3 evenimente. In 2021, doar Asociatia Timisoara Capitala Culturala va avea 731 de proiecte asumate. Este echivalentul numarului de becuri care s-au aprins pentru prima data in Timisoara. Este un proiect frumos, un proiect de suflet, un proiect legat de acest mesaj puternic, ‘Lumineaza orasul prin tine’. Fiecare om trebuie sa inteleaga ca actiunile culturale vor fi pe toate planurile, din toate zonele, din toate sferele si vor fi inclusiv acele evenimente care vor crea vizibilitate si vor aduce ce ne dorim cu totii, lume, publicul larg atmosfera in Timisoara. Dar pe langa actiunile culturale, nu e suficient sa promovam doar actiunile culturale, avem nevoie de mult mai mult. Avem, nevoie de promovarea orasului, de a patrimoniului, de punerea in valoare a ceea ce inseamna 110 pionierate ce s-au facut aici in Timisoara: primul tramvai, iluminatul, halba de bere si nenumarate alte lucruri care trebuie sa le punem in valoare impreuna cu zona artistica, culturala si tot ce inseamna„, a mai spus Horatiu Rada.
Evenimentul de deschidere a anului Capitalei Culturale a Europei la Timisoara va fi unul grandios si se va desfasura, in ianuarie 2021, in Pietele Victoriei, Libertatii si Unirii, precum si pe malurile Canalului Bega.
Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei, Horatiu Rada, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.