TIMISOARA. Pentru ca viitorul pasaj Solventul pe sub liniile de cale ferata sa fluidizeze cu adevarat traficul pe Inelul IV este nevoie de un nou pod peste Bega. Acesta va trebui sa asigure legatura dintr-o parte in cealalta a raului, intre B-dul Dambovita si intrarea in pasaj catre strada Garii.
Pana cand vor incepe efectiv lucrarile la Solventul, Primaria Timisoara a lansat in aprilie licitatia pentru intocmirea Studiului de Fezabilitate, respectiv a Proiectului Tehnic pentru aceasta noua conexiune. La termenul limita din 18 mai si-au depus ofertele 3 firme.
Viceprimarul Ruben Latcau anunta ca in cel mult 2 saptamani va fi desemnat castigatorul.
„Proiectul podului si drumului de la Solventul merge inainte. Suntem in faza de evaluare a ofertelor depuse pentru licitatia pentru studiul de fezabilitate (SF) + proiectul tehnic (PT). Avem 3 oferte, iar in urmatoarele 2 saptamani va fi desemnat castigatorul, acesta avand 180 de zile pentru elaborare.
La aceasta licitatie am vrut sa facem din calitate elementul cel mai important, din acest motiv strategia de achizitie a fost in asa fel facuta incat 60% din evaluare este bazata pe oferta tehnica… Am inceput sa sistematizam si sa prioritizam marile proiecte de infrastructura si sper ca la anul sa avem acest pod in executie„, a precizat viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau pe pagina sa de Facebook.
Valoarea contractului a fost estimata la 1.162.812 lei faa TVA, adica aproape 300.000 de euro cu TVA.
Aceasta conexiune str. Garii – B-dul Dambovita de pe Inelul IV Vest se regaseste intre proiectele aprobate de ADR Vest inca din toamna la capitolul Mobilitate, si ar putea primi peste 16 milioane de euro bani europeni prin POR 2021-2027.
Cat despre pasajul Solventul, pentru care primaria asteapta bani prin PNRR, finalizarea proiectului tehnic nu a fost inca anuntata. Aceasta dupa ce in urma cu cateva luni Dominic Fritz spunea ca i-a acordat firmei o prelungire a termenului de livrare, in conditiile in care era deja in intarziere.
„In acelasi timp am avut nenumerate discutii si intalniri cu investitorul si cu Agentia de Mediu pentru a gasi solutii pentru un aviz de mediu care sa puna bazele decontaminarii acestui sit industrial.
Platforma Solventul a schimbat mai multi proprietari in ultimele decade. In 2008 a fost emis un aviz de mediu si un acord de dezafectare care nu a fost dus la indeplinire. Cei ce au fost angajati sa decontamizeze situl s-au multumit sa distruga cladirile si sa fure fierul vechi. Investitorul nou trebuie sa inceapa cat mai repede investigatiile in detaliu pentru a stabili toate sarcinile de mediu finale si suntem in discutii pentru a clarifica toti pasii necesari„, a spus Ruben Latcau, care a mai precizat ca in administratia Fritz problema poluarii si a traficului nu va fi rezolvata prin largiri sau ‘fluidizari’.
***
Va reamintim, la finele lunii septembrie 2020 se semna contractul pentru realizarea Pasajului Solventul, iar constructorul avea la dispozitie doua luni pentru actualizarea proiectului tehnic. Finalizarea documentatiei nu a fost anuntata nici la aproape 9 luni de la acel moment, iar primarul Dominic Fritz spunea in martie ca a acordat firmei o prelungire a termenului din cauza pandemiei.
Mai mult, conducerea primariei preciza tot atunci ca cel mai probabil in mai-iunie incep efectiv lucrarile la pasajul Solventul. Or, nici vorba de asa ceva.
Reprezentantii primariei se margineau tot pe atunci sa spuna ca ar fi aparut un blocaj temporar, fara alte precizari, sustinand doar ca a fost o neintelegere in sanul asocierii condusa de italienii de la Spic Internazionale, care se va ocupa de lucrari.
Valoarea contractului este de 96.717.589 lei, iar pasajul va fi realizat de o asociere de firme avand ca lider compania italiana Spic Internazionale, alaturi de POD-Proiect si Sylc Con Trans, impreuna cu 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.
Pentru cele 28 de milioane de euro, cu tot cu TVA, Dominic Fritz isi pune nadejdea in Planul National de Redresare si Rezilienta.
Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie anul trecut, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.
„Nu este prima lucrare de acest tip pe care o facem. Am mai realizat una cu ani in urma in Bacau, una aproape asemanatoare, dar dificultatea acesteia este mai mare. Totul va fi realizat in 22 de luni incepand din momentul in care se va da ordinul de incepere„, declara reprezentantul Spic Internazionale, Giancarlo Zanuttini, la momentul incheierii contractului cu Primaria Timisoara.
Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.
Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg si mai lung din Timisoara.