Opinia Timisoarei

In mai putin de 12 saptamani, functia pulmonara si circulatia sangelui se imbunatatesc, daca te lasi de fumat. Ce se intampla dupa 10 ani explica medicii de la Timisoara in Ziua Mondiala fara Tutun

TIMISOARA. Peste 6 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza unor afectiuni asociate fumatului, iar cifrele arata ca in 2030 numarul acestora va ajunge la 8 milioane. Mai mult, in fiecare an, se inregistreaza peste 1,2 milioane de decese din cauza fumatului pasiv (expunerea nefumatorilor la fumul de tutun ambiental).

Practic, tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide.

Costul total al fumatului este de peste 1.400 miliarde de dolari, reprezentand echivalentul a 1,8% din produsul intern brut (PIB) anual al lumii. Un studiu realizat in 2018, in Romania, arata ca peste 5 milioane de adulti consuma zilnic tutun sub orice forma. Majoritatea sunt barbati. Peste 70 la suta dintre cei care s-au declarat fumatori isi aprind o tigara in primele 30 de minute de la trezire. Mai mult, patru din zece romani, in varsta de cel putin 15 ani, au fumat 20 sau mai multe tigari pe zi.

Acestea sunt doar cateva dintre statisticile care arata cat de puternic este acest flagel.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel global, numarul fumatorilor va creste de la 1,1 miliarde de fumatori zilnic, in prezent, la 1,3 miliarde in 2025. De aceea, incepand cu 1987, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis declararea zilei de 31 mai drept Ziua Mondiala fara Tutun.

In acest context, in 2021, OMS lanseaza o campanie globala avand sloganul „Castigi renuntand”. Inceputul campaniei a fost marcat de o provocare initiata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe WhatsApp si intitulata „Peste 100 de motive pentru a renunta la tutun”. Aceasta vine in sprijinul a milioane de fumatori care au fost determinati sa renunte la tutun, in contextul pandemiei COVID-19.

 

Pentru persoanele care renunta la fumat, beneficiile sunt resimtite foarte repede: dupa doar 20 de minute ritmul cardiac scade, dupa 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal, iar in decurs de doua pana la 12 saptamani, functia pulmonara si circulatia sangelui se imbunatatesc. Dupa 5 pana la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumator, iar dupa 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumatate fata de cea a unei persoane care continua sa fumeze. In plus, riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumatorilor la 15 ani de la renuntarea la fumat”, spune SL Dr. Monica Marc, Presedintele Sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie, medic Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Campania initiata de OMS isi propune sa contribuie la crearea unui mediu sanatos, care sa descurajeze consumul de tutun, in contextul unor politici solide in acest sens. De asemenea, se are in vedere cresterea accesului pacientilor la serviciile de sprijin in vederea renuntarii la fumat.

In cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr Victor Babes Timisoara functioneaza un centru de consiliere pentru renuntarea la fumat. Cei care doresc sa nu mai fumeze pot primi sfaturi de la consilieri specializati, dar si recomandari de tratament.

Exit mobile version