Silvia Barbu. De profesie profesor de fizica, de peste un an conduce Centrul Meteorologic Regional Banat-Crisana, institutia care da prognoza vremii pentru timisoreni.
Nascuta la 7 noiembrie 1963, Baia de Aries, jud Alba
Starea civila: casatorita, un baiat
Activitatea profesionala:
Absolventa a Facultatii de fizica, Universitatea de Vest Timisoara, promotia 1987. A fost profesoara sapte ani, trei ani la intreprinderea Optica Timisoara, meteorolog de prognoza, iar din 2009, director al Centrului Meteorologic Regional Banat-Crisana
Hobby: lectura, rebusul
Intr-adevar am avut o vreme deosebit de rece, chiar geroasa noaptea si dimineata. Principala explicatie este ca e iarna. Iar aceste temperaturi sunt oarecum normale si firesti. in ianuarie este normal sa avem temperaturi chiar sub minus 10 grade. Am mai avut astfel de temperaturi, problema este ca acum a fost o perioada mai lunga. Anul a debutat frumos, cu zapada, spre bucuria celor care au fost in vacanta de sarbatori.
In urmatoarele zece zile va continua aceasta stare a vremii?
Sub aspectul precipitatiilor in urmatoarele zile ele nu vor fi insemnate, pana in 6 ianuarie se mentine vremea rece, dupa aceea vom intra intr-un proces de incalzire iar, precipitatiile care vor cadea vor fi sub forma de ploaie si lapovita.
Cum a fost 2010 din punct de vedere climatologic?
Sub aspect termic a fost apropiat de valorile normale, variatiile nu au fost foarte importante, cu temperaturi usor mai ridicate decat normal, dar si cu temperaturi sub normal. Iar ca precipitatii am avut lunile aprilie, mai, iunie cu precipitatii insemnate cantitativ, chiar dublu fata de norma pentru lunile respective. Chiar si luna decembrie a fost peste normal ca precipitatii. in schimb, ne-am bucurat de o toamna frumoasa.
Incalzirea globala este una din provocarile cele mai serioase pentru omenire si va intreb, la nivel local ce schimbari climatice vor avea loc datorita acestui proces?
Incalzirea globala este o certitudine. Ea nu se manifesta la fel in toate regiunile. Regiunea noastra este usor mai protejata, in sensul ca cresterea este mai ponderata decat in alte regiuni. in ultimii 30 de ani s-a constatat o crestere de 0,5-0,7 grade Celsius, deci nu este o crestere foarte accentuata comparativ cu alte regiuni. Ce se poate intampla datorita cresterii temperaturilor sunt fenomene severe care au o frecventa mult mai mare decat inainte, cum sunt furtunile, vara, mult mai violente, decat in trecut. Cat priveste procesul de desertificare, acesta este prezent mai mult in sud-estul tarii, si nu in zona noastra. Din fericire regiunea noastra este destul de bogata in precipitatii si nu se pune problema sub acest aspect.
Cercetatorii afirma ca Europa va fi printre primele continente afectate de incalzirea globala si foarte sever. Asa este?
Sunt mai multe scenarii. Eu nu m-as hazarda sa merg pe niciunul din aceste scenarii. Anomalii meteorologice s-au intamplat de-a lungul istoriei si cu siguranta se vor mai intampla. Faptul ca o anumita regiune este mai influentata decat cealalta este determinat si de de factorul uman dar dincolo de asta sunt si factori naturali care concureaza. Au mai fost astfel de schimbari si probabil vor mai fi. Ca ele sunt mai accelerate intr-o anumita perioada este real si se datoreaza activitatii umane. La nivel global, aceasta preocupa pe toata lumea si se iau masuri pentru reducerea factorilor influentabili. Daca nu o va face, omenirea isi sapa singura groapa.
In urma cu cinci ani in tara noastra au fost foarte multe precipitatii, care au dus la inundatii ce au afectat chiar si regiunea noastra si va intreb daca influenta ciclonilor mediteranieni este una de proportii si ingrijoratoare?
Noi totdeauna am fost sub incidenta acestor cicloni mediteranieni. Acestia ajung la noi prin regiunea vestica a tarii, provoaca ploi abundente, dar acestea pot sau nu sa provoace inundatii. Acestea sunt determinate si de alti factori. De exemplu, primavara sunt mai multe inundatii si datorita topirii zapezilor peste care se suprapune cantitatea mare de ploi. Pamantul fiind imbibat, nu poate absorbi o cantitate mare de apa si se produc inundatii. Ciclonii mediteranieni sunt frecventi in zona noastra si nu este un motiv de ingrijorare pentru noi.
Sa lamurim ce inseamna cei mai caldurosi ani. Sunt ani cu temperaturi mai ridicate si ani cu perioade mai reci. De exemplu in 2007 s-au produs niste valuri de caldura cand temperaturile au fost foarte ridicate, maximele absolute inregistrand recorduri in majoritatea localitatilor din zona noastra. Din fericire nu au fost intervale mari de timp cu astfel de temperaturi. Problema este atunci cand se inregistreaza o perioada mai lunga de timp. Iar aceasta perioada contribuie la media multianuala. in regiunea noastra anii au fost si mai reci si mai calzi, deci nu a fost o crestere constanta a temperaturilor. Pentru a avea valori climatologice corecte trebuie sa ne referim la o perioada de 30 de ani. Mi-e greu sa spun ca ultimii 11 ani au fost cei mai caldurosi din istoria celor 150 de ani.
S-a facut afirmatia ca Romania nu ar avea o politica privind schimbarile climatice. Dv ce ziceti?
Romania este membru al Organizatiei Mondiale a Meteorologiei, participa la toate programele, este semnatara tuturor acordurilor privind evolutia climei. Romania este un membru activ si militeaza pentru un mediu mai curat pentru calitatea vietii.
Avertizarile meteorologice se fac de la Bucuresti?
Nu. Noi emitem toate codurile de avertizare, cu sublinierea ca pentru codurile portocaliu, pentru avertizare severa si rosu, pentru avertizare foarte severa, ne consultam cu ANM. Iar avertizarile nationale se emit doar de catre ANM.
Definiti-mi relativismul in munca meteorologului…
Daca va referiti la activitatea de prognoza aici este cel mai complicat pentru ca sunt foarte multe variabile si este destul de greu de a prognoza exact tot spectrul de fenomene care pot avea loc intr-un anumit interval de timp. Este partea cea mai interesanta si cea mai frumoasa din munca noastra.
Ce simte un meteorolog cand i se infirma o prognoza?
Evident ca este o dezamagire ca ceva i-a scapat. Este greu sa cuprinzi toate fenomenele, sa te incadrezi in toti parametrii, sunt multe variabile.
Dispuneti de aparatura necesara?
Da. Stiti, in meteorologie sunt foarte importante experienta si intuitia. Intuitia este unul din elementele principale, chiar, dincolo de bagajul de cunostinte al fiecaruia.
In viata cotidiana omul se raporteaza tot mai frecvent la evolutia vremii, dar nu vi se pare ca munca de meteorolog este una de rutina?
Dimpotriva! Natura este foarte imprevizibila. De regula, prognoza nu este reproductibila. in fiecare zi ai o alta situatie sinoptica pe care trebuie s-o gandesti. Acesta este avantajul meteorologiei si lucrul acesta o face interesanta, ca evita sabloanele.