TIMISOARA. Nici dupa 26 de ani de la Revolutia din Decembrie ’89, cei care au rezistat pe strazile Timisoarei nu renunta la lupta lor pentru dreptate. Sunt nemultumiti de modul in este minimalizat rolul pe care Timisoara l-a avut in Revolutie, dar si de clasarea Dosarului Revolutiei si omagierea celor pe care ii considera criminali.
„Se vehiculeaza tot mai mult ideea ca Revolutia din ’89 a inceput la Iasi, in 14 decembrie. Am cerut tuturor institutiilor statului competente documentele care arata acest lucru, insa nu exista niciun manifest in arhivele nationale care sa demonstreze inceperea revolutiei in 14 decembrie, la Iasi”, a spus Marius Mioc, membru al Asociatiei 17 Decembrie 1989 Timisoara.
In acest fel, spun revolutionarii, se incearca umbrirea importantei Timisoarei in Revolutia Romana.
„Este cea mai importanta miscare din istoria recenta. Revolutia a inceput in 15 decembrie, la Timisoara, insa a luat amploare in 16, atunci cand au avut loc primele arestari, iar pe strazile din Timisoara a inceput sa se traga. Securitatea vrea sa ascunda atrocitatile care s-au intamplat la Timisoara”, a completat presedintele Asociatiei 17 Decembrie 1989 Corina Untila.
Revolutionarii din Timisoara au luat atitudine din nou socotind ca Iasiul a furat Revolutia din 1989. Mai exact o placa amplasata in Iasi de mai multa vreme anunta ca acest oras a fost initiatorul revoltelor anticomuniste din decembrie 1989.
In plus, revolutionarii s-au aratat din nou furiosi ca cei pe care ii considera responsabili pentru moartea celor aproape 100 de timisoreni si ranirea a alor 400, inainte de 22 decembrie ’89 continua sa fie omagiati national. Printre acestia se numara si Vasile Milea, ministrul Apararii din acea perioada.
„Generalul Vasile Milea a fost facut cetatean de onoare post-mortem si strazi din mai multe orase ale tarii au fost numite dupa el. Acest lucru ne afecteaza, pentru ca Vasile Milea a dat ordin sa se traga in Timisoara si in Bucuresti, iar pentru acest lucru consider ca este un criminal. Este o teoria ca faptul ca a murit si prin asta a reprimat amploarea evenimentelor si a scazut numarul mortilor”, a completat Corina Untila.
La lista de nemultumiri, revolutionarii timisoreni adauga ca nici dupa 26 de ani de la Revolta orasului martir Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara nu a fost aplicat, iar dosarul Revolutiei a fost clasat.
Asociatia 17 Decembrie a anuntat si programul comemorarii evenimentelor din Decembrie ’89, la implinirea a 26 de ani de la scrierea cu sange a unei importante pagini din istoria Romaniei, la Timisoara.
CITESTE SI: Avem programul actiunilor la 26 de ani de la Revolutia din Decembrie ’89, la Timisoara!