TIMISOARA. Un grup de tineri a initiat pe retelele de socializare un protest intitulat “In Timisoara pute!” Ei se intalnesc, saptamanal, in Piata Unirii, cu masti pe fete, pentru a atrage atentia asupra poluarii aerului din oras.
Daca la primul flash-mob, la care mobilizarea s-a facut pe Facebook, au fost in jur de zece persoane, sambata, 30 de tineri s-au adunat pentru a trage un semnal de alarma.
“Ne-am adunat pentru o problema pe care multi timisoreni o stiu: calitatea aerului din oras. Consideram ca este dreptul nostru inalienabil de a avea un aer curat si am gasit o metoda de atrage atentia asupra acetui fapt, prin a face o poza de grup. Am mers pe aceasta varianta pentru ca este o initiativa a catorva cetateni, nu este o structura in spate, nu este o institutie in spate, nu vrem sa incalcam legea, este o maniera foarte simpla pentru care nu trebuie sa solicitam autorizatie de la nimeni. Nu perturbam niciun fel de liniste in oras. Vrem doar sa atragem atentia ca aceasta calitate deplorabila a aerului din Timisoara este o problema si vrem sa luam atitudine din acest punct de vedere. Sper incet, incet sa ne si coagulam ca spirit civic si sa dam o replica, sa urmarim si noi, ca societate civila, ce se intampla, legat de modul in care oficialitatile inteleg in Timisoara dreptul oamenilor de a avea aer curat. “ a spus Ciprian Ionut Baciu, unul dintre initiatorii protestului.
Printre factorii de poluare incriminati de protestatari se numara mai multe fabrici din oras si din imprejurimile acestuia, pe primele locuri numarandu-se fabrica de cauciucuri de la Padurea Verde si un combinat de crestere a porcilor din Freidorf.
Initiatorii protestului spun ca vor ca in fiecare sambata, de la ora 18.30, sa repete intalnirea care se finalizeaza cu o poza de grup ce va fi imprastiata pe internet, iar speranta lor este ca din ce in ce mai multa lume sa li se alature.
Cat despre solutiile pentru problema poluarii aerului din Timisoara, ei cred ca, in primul rand, autoritatile ar trebui sa aiba o atitudine mai deschisa spre discutii prin care cetatenii sa-si exprime nemultumirile si sa se gaseasca masuri punctuale pentru fiecare sursa de poluare in parte.
CITESTE SI: ‘Adevarul e ca in Timisoara PUTE!’ Tinerii timisoreni trag un semnal de alarma pe Facebook!