Neurologii de la Universitatea Newcastle din Anglia au obtinut o finantare de 4,4 milioane de lire sterline din partea fundatiei Wellcome Trust pentru cercetari asupra unei tehnici de fertilizare in vitro controversate, prin care se incearca modificarea unor parti din ovul ce prezinta un risc de a transmite fatului defectele genetice ale mamei, potrivit www.descopera.ro.
Procedura implica transferarea ADN-ului din ovulul mamei in ovulul unei donatoare, pentru a inlocui mitocondriile defectuoase. Apoi, ovulul este implantat in uterul mamei, prevenind astfel transmiterea unor gene defectuoase fatului. Gratie acestei proceduri, bebelusii nu vor mai fi afectati de numeroase boli incurabile care afecteaza ficatul, rinichii, creierul, muschii si inima.
Mitocondriile sunt „bateriile microscopice” care alimenteaza cu energie toate celulele vii din corp. Atunci cand aceste baterii celulare nu functioneaza, pacientii ajung sa sufere de boli foarte grave care afecteaza toate tesuturile care depind de mitocondrii – mai ales muschii, inima si creierul. in Marea Britanie exista mii de pacienti cu aceste afectiuni.
„In fiecare an, avem ca pacienti sute de persoane a caror viata este profund afectata de bolile mitocondriale„, a afirmat profesorul Doug Turnbull, cercetatorul care coordoneaza acest proiect. „Vrem sa schimbam ceva in viata acestor oameni„, a adaugat Turnbull.
„Finantarea ne va permite sa derulam experimente prin care sa demonstram ca aceasta tehnica, inspirata din procedurile de fertilizare in vitro folosite astazi, este sigura si eficienta„, a mai spus Turnbull.