Opinia Timisoarei

Inapoi la stralucirea de odinioara. Inca o cladire isi dezvaluie frumusetea dupa renovare, la Timisoara. Povestea casei unei familii burgheze de acum un secol

TIMISOARA. Vechile si valoroasele cladiri istorice ale Timisoarei isi dezvaluie, incet – incet splendoarea de altadata. Orasul parca imbraca straie de sarbatoare in asteptarea momentului cand va deveni Capitala Culturala Europeana si cand isi va intampina oaspetii: turisti din toate colturile lumii.

CITESTE SI: Cladirea din Timisoara care miroase a cocos. A fost restaurata cu nuci exotice si nisip de cuart, in premiera in Romania 

Cu eforturi financiare mari si multa bataie de cap, proprietarii se mobilizeaza rand pe rand si renoveaza fatadele imobilelor ce fac parte din zestrea lasata mostenire orasului de mesteri iscusiti adusi din imperiul austriac, cladiri fascinante care i-au adus Timisoarei supranumele de ‘Mica Viena’.

Tocmai s-au dat jos majoritatea schelelor de pe fatada unui imobil vechi de peste 100 de ani, care se afla la intersectia strazii Gh. Doja cu bulevardul 16 Decembrie, in Piata Maria.

Dupa trecerea de la culoarea prafuita si ornamentele prabusite de acum aproape un an si jumatate la verdele incantator de azi cu podoabele reconstruite, intr-o nuanta spectaculoasa de galben, casa atrage toate privirile.

Proprietarii cladirii au pus mana de la mana si au adunat banii necesari reabilitarii. Au gasit o echipa care sa se ocupe de proiect si care sa foloseasca materiale de cea mai buna calitate.

Renovarea nu a fost una deloc usoara, mai ales ca, din cauza degradarii, unele ornamente de pe fatada s-au pierdut.

Arhitectul Sebastian Susaru, cel care s-a ocupat indeaproape de acest proiect, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca echipa sa de specialisti s-a vazut nevoita in unele cazuri sa reconstruiasca elementele decorative atat de pretioase care confera personalitate casei.

CITESTE SI: Bravo. Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara se intoarce la frumusetea de odinioara. Foto 

Am intampinat greutati la renovarea cladirii de pe bulevardul 16 Decembrie. Acea cladire, de-a lungul timpului, a avut parte de mai multe renovari, iar unele ornamente s-au pierdut. Am cautat imagini cu imobilul si am studiat ornamentele existente. Ne-am vazut nevoiti sa refacem mai multe ornamente de pe fatada„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro arhitectul Sebastian Susaru.

Chiar daca schelele au fost date jos, lucrarile nu sunt complet incheiate.

Termopanele de la ferestre, mascate cu obloane verzi din lemn

Acum se va trece la portiunea de fatada de la parterul imobilului, unde sunt mai multe pravalii. La soclul cladirii, muncitorii nu puteau lucra sub schele, de aceea l-au lasat la final.

Cat priveste ferestrele, cu multe geamuri termopan nu neaparat in aceeasi culoare, acestea vor fi inzestrate cu obloane frumoase din lemn, exact ca in fotografiile document cu cladirea.

Daca va uitati cu atentie, in pozele vechi, la ferestre erau obloane verzi de lemn. Pentru ca la unele apartamente de la etaj sunt ferestre termopan, aceste ferestre nu se vor mai vedea in exterior, deoarece s-a dat deja comanda si urmeaza sa vina obloanele. Ideea este ca aceste obloane sa respecte intocmai modelul celor vechi care nu au mai putut fi restaurate„, a explicat Susaru.

Cladirea de pe bulevardul 16 Decembrie, colt cu strada Gheorghe Doja, a fost construita in urma cu mai bine de un secol. Fostul administrator al imobilului, Emil Mates a povestit pentru opiniatimisoarei.ro ca s-a inceput constructia in anul 1900, iar sapte ani mai tarziu a fost finalizata.

Familia Baru, o familie de evrei, a construit imobilul si a locuit la etaj cu cei trei copii, iar la parter erau magazine, asa cum sunt si acum. Odata cu venirea regimului comunist, casa a fost nationalizata, iar la acel moment acolo locuiau chiriasi„, spune pentru opiniatimisoarei.ro fostul administrator.

Dupa Revolutie, trei dintre nepoatele celui care a ridicat imobilul au cerut retrocedarea proprietatilor. Au reusit sa recupereze doua apartamente si spatiile comerciale.

Doua nepoate ale fostului proprietar au venit din Israel si una din Elvetia pentru a revendica. Dupa ce si-au primit proprietatile, cele trei au decis sa vanda toata mostenirea„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Emil Mates.

Acum, in cladire, la etaj, sunt 12 apartamente proprietati private ale unor familii de timisoreni, iar la parter functioneaza tot atatea spatii comerciale.

 

Odata ce se vor finaliza lucrarile de restaurare la acest imobil, dar si la Palatul Marchall, aflat si el in renovare, pe bulevardul 16 Decembrie, pe segmentul cuprins intre Piata Maria si Podul din spatele Catedralei (Podul Traian), va mai ramane doar o singura cladire de reabilitat, cea de langa Palatul Apelor.

CITESTE SI: O splendoare. Unul dintre cele mai incantatoare palate ale Timisoarei, readus la frumusetea de odinioara. Sarbatoare la Palatul Apelor 

Exit mobile version