TIMISOARA. Una dintre cele mai asteptate lucrari din Timisoara incepe sa prinda contur. Se face un nou pas important pentru reabilitarea Caii Bogdanestilor, respectiv alesii locali si-au dat votul pentru „aprobarea cererii de finantare pentru proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai si modernizarea tramelor stradale in Municipiul Timisoara, Traseul 5, Calea Bogdanestilor” si a cheltuielilor aferente”.
Mai exact, conform raportului de specialitate, care insoteste proiectul care a ajuns pe masa consilierilor, urmeaza sa demareze etapa precontractuala, dat fiind faptul ca obiectivul are asigurata finantarea din bani europeni si de la bugetul local.
Proiectul prevede ca strada sa fie largita la cate doua benzi pe sens, despartite de calea de tramvai, care va fi realizata prin mijlocul bulevardului, iar intre liniile de rulare va fi plantata iarba. Vor fi refacute si trotuarele, iar de-a lungul strazii vor fi construite si piste de biciclete.
„Prin proiect se vor realiza urmatoarele:
– linia cale tramvai va fi cale dubla si se va amplasa in axul strazii, in platforma proprie;
– reteaua contact se va realiza in varianta dubla, intr-o solutie de compensare totala;
– se vor inlocui cablurile de alimentare a retelei contact (600 Vcc);
– se va moderniza substatia de transformare-redresare care va alimenta cu energie electrica linia cale modernizata;
– largirea la 2 benzi pe sens a strazii;
– realizarea de piste pentru biciclete;
– realizarea de trotuare;
– spatii verzi, atat in platforma proprie a linie de tramvai, cat si in zona de siguranta a strazii
– semaforizarea intersectiilor si supravegherea video, integrate in sistemul de management al
traficului”, se arata in descrierea proiectului privind „Reabilitare linii de tramvai si modernizare trame stradale în Municipiul Timisoara”, Calea Bogdanestilor – Traseul 5.
„Prin proiect se vizeaza reabilitarea liniei de tramvai – un mijloc de transport in comun nepoluant, amenajarea de trotuare si piste pentru biciclete, de zone verzi, aducandu-se o contributie substantiala la reducerea emisiilor de poluanti in atmosfera, reducerea prafului,a nivelului de zgomot si implicit la cresterea confortului si sigurantei circulatiei”, se mai arata in proiectul de hotarare de Consiliu Local.
Valoarea totala a investitiei se ridica la 148.851.248 lei, adica aproximativ 30 de milioane de euro. Din acesti bani, Primaria Timisoara va trebui sa asigure cofinantarea de 2% din suma, dar si cheltuielile neeligibile in valoare de 59.196.102 lei, adica aproape aproape 12.600.000 de euro.