TIMISOARA. Este panica printre agricultorii din Timis. Productia de grau ar putea sa scada in acest an chiar si cu 30 la suta, daca nu vin cat mai grabnic ploi insemnate.
Temperaturile neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada au facut ca plantele sa se dezvolte foarte repede. Iar acum e mare nevoie de apa si sunt deja cateva saptamani de cand nu a plouat. Mai multi fermieri au inceput sa ude rapita si graul, dar cantitatea de apa nu este nici pe departe suficienta.
VIDEO: George Stefanita
Alexander Degianski a cultivat aproape 1.000 de hectare de rapita si alte cateva mii de grau in zona Foeni din Timis. Agricultorul spune ca este pentru al doilea an consecutiv cand foloseste irigatiile ca sa nu i se prapadeasca recolta.
„Am irigat deja cateva zeci de hectare de rapita si ceva grau. Am mutat acum instalatiile intr-o alta zona pentru ca, peste canal, avem semanate peste 100 de hectare de soia care nu au cum sa rasara, ca stau ca in sac din cauza secetei si vom fi nevoiti sa aplicam o udare de rasarire„, explica agricultorul Alexander Degianski.
Cantitatea de apa folosita la rapita a fost de 30 de litri pe metru patrat, ceea ce a dus la dezvoltarea ei. Chiar si asa, insa, rapita nu a ajuns la nivelul la care se astepta fermierul, si asta in conditiile in care a planta a crescut extrem de repede datorita caldurii. Probleme mari sunt insa si la grau.
„Graul, in aceasta perioada, este in faza de maxim de consum de apa. E faza spicatului, graul intra in faza de spic imediat. Total anormal. Total anormal de repede. Are nevoie de apa pentru a forma boabele. Si putem vedea, daca smulgem plantele, este praf la radacina. Asa ceva, de cand faac eu agricultura rar mi-a fost dat sa vad„, explica Degianski.
Canalele de irigatii sunt solutia salvatoare, spun agricultorii din zona de sud vest a judetului Timis. Langa Foeni sunt peste 220 km de canale, pe care Alexander Degianski le curata regulat si le intretine, dar apa ajunge doar pentru a uda 300 de hectare. Mult prea putin, sustin cei care cultiva grau si alte cereale. Daca nu va veni ploaia, productia, cel putin cea de grau, ar putea scadea si cu 30% sau, mai rau, ar putea fi compromisa in acest an.