TIMIS. Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis organizeaza anul acesta cea de-a XV-a editie a traditionalului festival-concurs Lada cu Zestre.
CITESTE SI: ‘Fii avocat in scoala ta!’. Elevii vor avea ore de educatie juridica predate de avocati din Baroul Timis
Lada cu Zestre reuneste 30 de formatii de dansuri populare, peste 900 de artisti, 20 colectionari de arta populara, peste 60 de preparate de gastronomie traditionala banateana si 40 de recitatori in grai banatean.
Festivalul este structurat pe urmatoarele sectiuni: coregrafie, muzica, expozitii, colectii, poezie dialectala, teatru popular si gastronomie traditionala. Toate acestea sunt grupate la randul lor in doua categorii: ”Laureati” si ”Zestrea Timisului”.
Evenimentul incepe sambata, 2 aprilie, la Giarmata Vii. Vor participa artisti, formatii, creatori si colectionari ai comunitatilor din Remetea Mare, Dudestii Noi, Dudestii Vechi, Parta, Faget si Ghiroda. Din ”lada cu zestre” a judetului Timis, publicul se va bucura de jocuri si cantece autentice banatene, grai banatean, mestesuguri, arta populara si expozitii de gastronomie traditionala banateana.
”Asta-i nana de la Brebu,” ”Mi-s fata de la Faget,” ”Bate vante, bate” sunt cateva din cantecele care fac parte din repertoriul cu care concurentii s-au inscris. Timisenii vor putea urmari in spectacol grupuri de dubasi din Faget, Povergina, Begheiul Mic care vor aduce in atentia publicului frumusetea traditiilor din zona etnografica a Fagetului. Mesteri olari si sculptori in lemn vor prezenta la Giarmata o expozitie de arta banateana. Gospodine iscusite vor dezvalui retete vechi, mostenite de la bunici si strabunici, printre care regasim rulouri pe tuleu, placinta cu nuca si ludaie, racituri de post, placinta cu cartofi, pasula zdrobita cu ulei de ludaie, papanasi si multe alte bunatati din delicioasa bucatarie banateana.
Duminica, 3 aprilie 2022, la ora 14, la Giarmata, Festivalul – Concurs Lada cu Zestre continua cu localitatile Checea, Voiteg si Giarmata. Banatul multietnic in tot ce are el mai frumos va fi reprezentat de jocuri si cantece maghiare, germane, croate si rrome, precum si de expozitii de arta si gastronomie traditionala. Jocurile croatilor din Checea (turopolsjski drmes), precum si dansuri traditionale maghiare, rrome alaturi de jocurile din Pusta Banatului vor intregi tabloul Banatului multietnic in care multiculturalitatea este o marca identitara si comunitara.
La sectiunea coregrafie juriul ii are in componenta pe Marius Ursu, Peri Vasile, Puiu Munteanu, Nicolae Stanescu, la sectiunea muzicala jurizeaza Remus Valungan, Marius Cirnu, Carmen Popovici Dumbrava, la expozitii Maria Hadiji, Alina Mafa, la literatura dialectala Tania Tunas Stavila, Adela Popa, iar la gastronomie Marioara Pisat si Nicolaie Tomescu.
In functie de clasamentul obtinut pe localitati, se vor acorda urmatoarele premii:
Marele premiu – 4.500 de lei
Categoria „Laureati”
Premiul I – 4.000 de lei
Premiul II – 3.500 de lei
Premiul III – 3.000 de lei
Categoria „Zestrea Timisului”
Premiul I – 3.000 de lei
Premiul II – 2.500 de lei
Premiul III – 2.000 de lei