Opinia Timisoarei

Incepe o noua editie a festivalului Baroc, la Timisoara

TIMISOARA. Cea de-a sasea editie a Festivalului Baroc isi deschide portile, in octombrie, la Timisoara. Sub motto-ul „in octombrie, barocul infloreste”, festivalul isi propune sa aduca in aceasta toamna, in fata scenelor, iubitorii spiritului baroc atat de prezent in Timisoara.

CITESTE SI: In premiera in Timisoara se amenajeaza un loc in care vor fi ingrijiti timisoreni aflati pe patul de moarte, de care familiile nu se pot ocupa. Vom avea primul centru de ingrijiri paleative de stat 

Evenimentul s-a bucurat pe parcursul editiilor trecute, de prezenta unor artisti de renume atat din Romania, cat si din mediul international: Jordi Savall & Ansamblul Hesperion XXI, Ansamblul L`Arpeggiata, Razvan Mazilu, Ilie Stepan, Violoncellissimo, AD-HOC, Ansamblul Anton Pann, Caius Hera, Vincent Segal. De asemenea, Festivalul Baroc Timisoara a fost inscris pe lista celor mai importante evenimente de gen la nivel international de catre renumitul Centru Muzica Baroca de la Versailles.

In cadrul festivalului, o serie de evenimente, vor serba valorile culturale baroce locale si internationale in urbea de pe Bega.

Festivalul Baroc este organizat de Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Festivalul Baroc Timisoara, in parteneriat cu Casa de Cultura a Municipiului Timisoara si Episcopia Romano-Catolica Timisoara si se va desfasura in perioada 18-24 octombrie 2017.

Program:

18 octombrie / ora 20.00 / Domul Romano-Catolic – Concert in memoriam Maria Theresia
Concertul se va desfasura sub conducerea muzicala a maestrului Walter Kindl, avandu-i ca solisti pe: Alina Todea (soprana), Maria Virginia Onita (alto), Daniel Zah (tenor), Lucian Onita (bariton). Participa: Corul de camera al Filarmonicii “Banatul” si Capella Academica Timisiensis. La orga: Silviana Ana Cirdu. in program: Sonata in C KV 278, Waisenhausmesse KV 139, Te Deum KV 141.

19 octombrie/ ora 20.00 / Biserica Sfanta Ecaterina – Concert sustinut de ansamblul Radio Antiqua – „A master unveiled: G.B. Platti & his contemporaries”

Radio Antiqua a aparut in anul 2012, la Haga, pornind de la premisa unui repertoriu mai putin cunoscut avand in vedere instrumentatia unica a ansamblului. Asa cum ii spune si numele, Radio Antiqua cauta mereu noi moduri de a comunica si de a interactiona cu publicul sau, combinand melodiile preferate cu descoperiri obscure, dezvaluind publicului sunetul sau distinctiv. in 2014, Radio Antiqua castiga concursul international Händel – Festspiele Göttingen, fiind prezent constant la festivaluri de renume, precum: Innsbrucker Festwochen Der Alten Musick, Händel Festspiele Göttingen, Festivald’ Ambronay, Pavia Barocca and Opus Amadeus Festival.

20 octombrie/ ora 20.00 / Domul Romano-Catolic – Concert sustinut de ansamblul L`estro d`Orfeo – „Altri canti d`amor”

Intemeiat de Leonor de Lera in 2015, L’Estro d’Orfeo a fost etichetat de critici drept „un ansamblu de o calitate exceptionala”. Ansamblul s-a specializat in muzica instrumentala a secolului al XVII-lea, utilizand instrumente muzicale de epoca si informandu-se in permanenta asupra istoriei acelor vremuri pentru a fi cat mai aproape de estetica perioadei. L`estro d`Orfeo devine in scurt timp unul dintre cele mai promitatoare ansambluri de gen din Europa. in 2017 a debutat cu CD-ul Altri Canti d’Amor, care a primit aprecierile criticilor din Europa si SUA. Anul acesta, aduc si in Romania spectacolul cu acelasi nume.

21 octombrie / ora 19.00 / Libraria La doua Bufnite – Concert sustinut de elevii scolii Chromatik Voice – „Textures of Baroques music”

Belean Petronia si Dragos Darius vor incanta publicul cu un recital de muzica veche, fiind acompaniati la orga de Robert Bajkai-Fabian. Cei doi artisti in devenire sunt elevi ai scolii „Chromatik Voice Timisoara”, coordonata de Valentina Cotinschi, avand la activ numeroase premii la concursurile de canto.

22 octombrie/ ora 20.00 / Domul Romano-Catolic – Concert sustinut de ansamblul Soqquadro Italiano – „Who`s afraid of baroque?”

Ansamblul a fost fondat in anul 2011, in Bologna, de catre Claudio Borgianni si Vincenzo Capezzuto. Ideea din spatele acestui proiect a fost interesul comun al celor doi pentru productiile teatrale, muzicale si artistice italiene din secolele XVI si XVII. Socotiti drept un ansamblu unic si inovativ pe scena muzicii europene, de genul Classical Crossover, Soqquadro Italiano este deschis catre toate formele de manifestare artistica: cantec, muzica, dans si arte vizuale.

Cu un repertoriu ce cuprinde muzica veche, jazz, pop si muzica electronica, Soqquadro Italiano este deschis mereu spre noi surse de inspiratie, spre o pendulare permanenta intre trecut si prezent, pentru a redescoperi unicitatea si sentimentul de dezordine organizata ce caracterizeaza cuvantul italian.

24 octombrie/ ora 20.00 / Biserica Sfanta Ecaterina – Concert sutinut de Duo Iancu – Lobont (archlute): Olivia Iancu&Claudiu Lobont – „Meraviglia: lucrari din Renastere si Baroc”

Duo Iancu-Lobont, format din Olivia Iancu si Claudiu Lobont si-a inceput activitatea in anul 2007, an in care cei doi au absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Cu o activitate bogata, invitat sa concerteze in cadrul celor mai importante festivaluri de profil din tara, duo-ul a avut colaborari cu diverse ansambluri camerale sau orchestre in numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din tara: Ateneul Roman, Sala Radio, Filarmonica Brasov, Filarmonica “Banatul” Timisoara, Filarmonica Pitesti, Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Iasi etc.

Exit mobile version