Crestinii ortodocsi intra, la 15 martie 2021, in Postul Sfintelor Pasti, cel mai aspru si cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an, randuite de Biserica Ortodoxa. In aceasta perioada, credinciosii tebuie sa se pregateasca duhovniceste pentru marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului.
Anul acesta, Biserica Ortodoxa va sarbatori Sfintele Pasti la data de 2 mai.
Dintre posturile de peste an randuite de Biserica Ortodoxa, Postul Sfintelor Pasti este cel mai lung, avand o durata de 40 de zile, la care se adauga Saptamana Patimilor. Ultima zi in care se mai poate manca „de dulce” este cea a Lasatului de sec. Renuntarea la mancarea „de dulce” se face insa treptat la intrarea in acest post, astfel ca el este precedat de o saptamana pregatitoare, cunoscuta si ca Saptamana Alba sau a Branzei (anul acesta in perioada 1-7 martie), in care se pot consuma produse lactate, oua si peste, iar miercurea si vinerea este dezlegare la branza, lapte, oua si peste.
Aceasta saptamana este situata intre Duminica Infricosatoarei Judecati (anul acesta la 7 martie, cand s-a lasat sec de carne) si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (anul acesta la 14 martie, cand se lasa sec de branza), ziua urmatoare marcand intrarea propriu-zisa in Postul Sfintelor Pasti.
Saptamana Alba aminteste de vietuirea primilor oameni in Rai, fara a consuma carne, fiind astfel un indemn la reasezarea in starea paradisiaca din care am cazut, noteaza Adrian Cocosila intr-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro. Duminica lasatului sec de branza este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, inainte de intrarea in Postul Sfintelor Pasti, de caderea lui Adam din Rai prin pacat, adica prin despartirea de Dumnezeu, omul pierzand astfel asemanarea cu El.