TIMISOARA. Dupa ce a fost aprobata finantarea europeana pentru cumpararea de tramvaie noi, pe baterii, pentru Timisoara, vineri reprezentantii primariei au semnat contractul si cu firma turco-germana care va construi garniturile, Bozankaya. Astfel, poate incepe productia, iar primul tramvai va ajunge la Timisoara in cel mult un an si jumatate.
Tramvaiele vor avea o autonomie de 63 de kilometri si vor putea transporta pana la 200 de calatori deodata.
„Contractul prevede achizitia a intre 16 si 40 de tramvaie, este un contract cadru. Aceste tramvaie au urmatoarele facilitati: instalatii de aer conditionat, incalzire in scaune prin conductie termica, incalzire ambientala, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minum 20 de kilometri, in cazul unor incidente, sistem de informare a calatorilor in insterior si exterior, sistem audio-video pentru publicitate, sistem de supraveghere video, pentru siguranta calatorilor, sistem de monitorizare in trafic si, binenteles, dotari specifice pentru a se raspunde nevoilor speciale a persoanelor cu dizabilitati
Firma Bozankaya a castigat licitatia si cu pretul cel mai bun, dar oferind si mai mult decat s-a cerut la cateva dintre cerintele caietului de sarcini, adica un pret cu 15,7% mai mic, deci peste 1 milion de lei mai mic, o autonomie mai mare, adica 63 de kilometri, un nr de locuri cu 17,6% mai mare, adica 200, fata de minumul cerut de 170. Fac precizarea ca licitatia a fost una internationala, deschisa egal oricarui ofertant prin SICAP. Primul tramvai va veni in 18 luni. E termenul maxim pentru livrarea primului tramvai”, a spus primarul Nicolae Robu.
Pe de alta parte, turcii care vor produce tramvaiele spun ca, cel mai probabil, vor livra prima garnitura inainte de termenul prevazut, iar apoi vor avea nevoie de o luna-doua de probe. Odata ce prima ganitura va trece de teste, Bozankaya promite ca poate livra chiar si cate 2 tramvaie la doua luni.
„Cele 18 luni sunt o perioada extrem de scurta. Pentru primul tramvai incercam orice. Daca il putem aduce in 15 luni, va trebui apoi sa il verificam. Daca aducem primul tramvai, dupa el, mai avem nevoie de o luna sau doua pentru a aduce si al doilea.
In Timisoara sunt foarte multe macaze. Acestea sunt o mare problema, pentru ca este nevoie de un tramvai cu 4 motoare si 4 cutii de viteza. Aceasta este o mica problema. Trebuie sa testam primul tramvai poate o luna, trebuie facute testari, trebuie facuta omologarea, apoi in doua luni, putem sa mai trimitem alte doua tramvaie. Apoi, dupa alte doua luni, inca 4 pana la 6 tramvaie. Primul este problema. Acest tip de tramvai este unul dintre cele mai moderne pe care le puteti avea. Exista in multe orase din lume tramvaie care pot circula pe baterii 5 kilometri-10 kilometri. La autobuze, noi folosim un sistem cu ajutorul carora acestea pot circula pana la 300 de kilometri cu autonomie, la o singura incarcare. Acesta este sistemul pe care il vom folosi si pentru tramvaiele realizate pentru Timisoara, pentru a putea avea o autonomie de 63 de kilometri”, a explicat Murat Bozankaya, presedintele companiei Bozankaya.
Garniturile vor avea o lungime de 30 de metri, vor putea atinge o viteza maxima de 70 km/h, iar fiecare va putea transporta pana la 200 de calatori. Fara curent, bateriile vor asigura o autonomie de pana la 63 km.
Primele tramvaie vor ajunge la Timisoara la inceputul anului 2021.
Va reamintim, tramvaiele batrane care circula acum in Timisoara au fost fabricate intre anii 1962 si 1973 si au depasit cu mult momenul la care puteau fi casate. Parcul de tramvaie al orasului numara 60 de garnituri din care jumatate sunt vechi.
Compania Bozankaya are o experienta de 30 de ani, fiind infiintatain 1989, in Germania. In prezent firma are aproximativ 1200 de angajati, dintre care 200 sunt ingineri si activeaza atat in Germania cat si in Turcia. Bozankaya produce autobuze electrice, metrouri si tramvaie, iar in prezent produce metrouri pentru Bangkok, Thailanda.
VIDEO: George Stefanita