Azi a inceput recensamantul populatiei si al locuintelor in toata tara. Sute de recenzori vor bate la usile timisenilor sa ceara informatii necesare pentru numaratoare.
Cei care se ocupa de recensamant in judetul nostru sunt pregatiti pentru orice problema ar putea sa intervina si spun ca nu vor da amenzi, in cazul in care timisorenii nu vor dori sa raspunda. Aceasta desi legea prevede amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care nu coopereaza.
”Daca nu raspunde omul, nu chemam pe nimeni, nu dam amenzi. La intrebarile simple trebuie sa raspunda, nu trebuie sa ne zica neaparat cate casatorii are. Cum il cheama trebuie sa ne zica”, ne-a explicat Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, responsabil cu organizarea recensamantului in Timisoara.
Si seful Directiei de Statistica din Timis este de aceeasi parere si crede ca timisenii ar trebui sa raspunda la intrebari din bun simt, nu pentru ca sunt obligati. ”Noi trebuie sa ii lamurim ca este foarte important pentru ei, ca cetateni, din punct de vedere al orasului in care traiesc, al familiei pe care o au, sa stie ca banii vin de la Consiliul Judetean pentru localitatea in care stau, ca daca ei se inregistreaza in Timisoara, vom avea drumuri mai bune, scoli mai curate. Alta sansa mai au abia peste zece ani”, crede Sorin Belea, seful Directiei Regionale de Statistica Timisoara.
Informatii de la vecini
Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau despre proprietatile sale. Este vorba despre opt chestionare.
n cele din urma, daca recenzorii nu reusesc sa obtina informatii de la vecini, persoanele recenzate vor avea obligatia sa mearga la comisia de recensamant din localitatea in care se afla pana la 31 octombrie.
Cine trebuie sa raspunda si la ce intrebari
Recensamantul populatiei se face o data la zece ani, asa ca toti cetatenii trebuie sa raspunda la intrebari. Chestionarele se vor axa pe inregistrarea romanilor cu domiciliul in tara, indiferent daca se afla in Romania sau sunt plecati in strainatate. De asemenea, vor fi inregistrati si strainii fara cetatenie care au domiciliul sau resedinta in tara noastra. In plus, recensamantul va aduna si date despre toate cladirile de locuit, despre cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, precum si despre unitatile de locuit in comun.
Recenzorii vor trebui sa afle si ce meserie are fiecare om chestionat, precum si date personale, cum ar fi adresa, numarul de telefon, seria de buletin, codul numeric personal si multe altele. Pe langa intrebarile de baza, timisenii vor trebui sa le spuna acestora si daca au dificultati de memorare sau de concentrare, de vorbire, de ingrijire proprie, de comunicare, de vedere sau de auz, de cate ori au fost casatoriti, dar si multe alte informatii mai mult sau mai putin personale.
Timisoara, pe locul 2 ca numar de locuitori
Capitala Banatului se afla pe locul doi pe tara ca numar de locuitori, dupa Bucuresti. Potrivit responsabililor din Primaria Timisoara, aici locuiesc, oficial, 340.000 de oameni, insa neoficial numarul locuitorilor ajunge la 480.000. ”Trebuie sa ne mentinem acolo”, spune Ioan Cojocari, secretarul general al Primariei Timisoara.
”Pana la urma interesul este al Primariei, care vrea sa recenzeze toti oamenii care stau in Timisoara. Nu ii intereseaza acum adresa din buletin, ci unde sta omul. E normal ca Timisoara sa primeasca banii alocati acestui om de la bugetul de stat, pentru ca acest om are nevoie de o scoala buna pentru copiii lui, are nevoie de drumuri asfaltate si de altele”, a explicat Sorin Belea, seful de la Statistica.
In Timisoara au fost constituite 18 circumscriptii urbane, 189 de sectii si 1.334 de sectoare. Potrivit secretarului Ioan Cojocari, 129.968 de locuinte vor fi calcate de recenzori si 311.428 de timisoreni vor fi chestionati.