Noi masuri sunt luate de catre Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea pentru o mai buna gestionare a campaniei de imunizare anti COVID 19 a populatiei in Romania, in contextul reducerii temporare a livrarilor de doze.
Un document care reglementeaza noile reguli a fost transmis spre Directiile de Sanatate Publica si Comitetele judetene de conducere si coordonare a interventiei. E anuntata inceperea vaccinarii cu Moderna, cu rapel la 28 de zile.
„Astfel, incapand cu data de 28 ianuarie, persoanele cu functii esentiale, programate pe platforma pentru doza 1 de vaccinare, se reprogrameaza pentru data de 8 februarie, in ordinea programarilor initiale si la centrele de vaccinare la care au fost programate initial.
Din 1 februarie se va incepe si utilizarea vaccinului Moderna, dupa cum urmeaza:
-In zilele de 1 si 2 februarie toate persoanele programate la doza 1 vor fi vaccinate cu Moderna
-Din ziua de 7 februarie, din nou, toate persoanele programate la doza intai se vor vaccina cu Moderna.
Se mentine acelasi ritm de vaccinare cu doza intai pentru restul persoanelor programate in Etapa a II-a (cu exceptia celor cu functii esentiale ce urmeaza sa fie reprogramati).
Se continua vaccinarea persoanelor din centre rezidentiale, a dializatilor, a persoanelor nedeplasabile, a celor fara adapost.
Se asigura doza de rapel cu vaccin Pfizer pentru toate persoanele, conform programarilor.
Vaccinarea prioritara a personalului din invatamant se amana pentru o data care va fi anuntata (cel mai probabil, amanarea va fi de maxim 2 saptamani)”, se arata in documentul CNCAV iscalit de medicul Valeriu Gheorghita.
Directiile de Sanatate Publica Judetene vor trebui sa informeze centrele de vaccinare in privinta noilor masuri si sa se asigure ca toti cei implicati iau cunostinta de aceasta procedura, astfel incat ambele vaccinuri sa fie utilizate in conformitate stricta cu caracteristicile specifice ale fiecaruia si la populatia planificata.