Opinia Timisoarei

Inchidem institutiile, dar oamenii vor putea merge la munca, discutam despre declaratia pe proprie raspundere. Cum ar putea arata carantina la Timisoara explica primarul Dominic Fritz

TIMISOARA. Dupa ce marti a sustinut necesitatea carantinarii Timisoarei si a zonei periurbane, primarul Dominic Fritz a venit miercuri cu noi precizari.

CITESTE SI: Intra in carantina 9 localitati din Timis, cu rata de infectare cu COVID peste 6. Vezi lista 

CITESTE SI: Am ajuns la 5,92 rata de infectare cu COVID la mia de locuitori in Timisoara. Avem 34 de localitati in zona rosie. Lista actualizata 

Intr-o interventie TV, edilul a spus ca nu trebuie pierdut niciun moment cu luarea deciziei, intrucat orice zi e importanta pentru ca de alegeri si de Craciun numarul cazurilor de infectare sa fie cat mai redus.

O carantinare este pe masa, pentru ca paturile sunt pline si orice masura luam va avea efect peste 2-3 saptamani. Daca azi suntem cu paturile ocupate, trebuie sa ne intrebam cum va arata situatia peste o saptamana. E mai bine sa luam o decizie comuna mai devreme decat mai tarziu. Daca prelungim agonia, suferim cu totii, iar economia si mai mult. Trebuie sa discutam carantinarea Timisoarei cu toata zona periurbana, sa inchdem insitutiile, lumea sa continue sa mearga la munca, economia sa fie tinuta in viata, sa limitam deplasarile care nu sunt necesare„, a spus Dominic Fritz la Digi24.

Intrebat daca va fi nevoie de declaratie pe proprie raspundere pentru deplasari, asa cum se intampla in starea de urgenta, edilul Timisoarei a spus ca aceasta chestiune va fi analizata cu Politia.

Asta trebuie discutat si cu fortele de ordine si ce capacitati sunt, pentru ca in starea de urgenta a ajutat si Armata, iar acum nu e posibil. Cel mai important e ca fiecare cetatean sa se simta responsabil pentru aceasta mobilizare comuna, chiar si acum fiecare sa-si reduca contactele cat de mult se poate. Daca se intampla o reducere cu 60-70 la suta a contactelor, sa nu se intalneasca in grupuri mari...”, precizeaza primarul Timisoarei.

Dominic Fritz crede ca odata luata masura carantinarii Timisoarei si zonei periurbane, dupa trei saptamani cifrele pandemiei vor arata mult mai bine.

Nu e o decizie pe care o iau eu, o discut, am putea lua pentru 2 saptamani, iar dupa 2 saptamani sa analizam cum au evoluat cifrele de infectari. Expertii ne spun ca, dupa 7 zile se vad primele semnale, iar in 3 saptamani intram in platou si avem mai apoi o linie descendenta. Putem avea o situatie calma pentru alegeri si un Craciun cat de cat normal. Asta trebuie sa fie obiectivul comun, sa luam deciziile, chiar daca sunt dure, pentru ca de Craciun sa putem sarbatori cu familiile linistiti„, spune Dominic Fritz.

Cat priveste momentul instituirii carantinei, Dominic Fritz spune ca trebuie parcurse etapele prevazute de lege, propunerea, avizul DSP si aprobarea la Bucuresti.

DSP trebuie sa dea un aviz, o recomandare, pentru o eventuala carantinare, asteptam si o directie din partea guvernului, unde se valideaza aceasta propunere a DSP sa vedem care sunt criteriile pe care luam aceasta decizie. E o decizie dificila pe care cu cat o luam mai devreme, cu atat ne ajuta mai mult. Deja anumite domenii sunt blocate, HORECA sufera, institutiile de cultura. Cu cat prelungim, sufera. De aceea vorbesc de aceasta mobilizare acuma. Trebuie analizate toate optiunile de a nu exclude carantinarea„, a mai spus primarul Timisoarei.

Miercuri dimineata, rata de infectare cu COVID era de 5,92 la mia de locuitori in Timisoara. 9 localitati din judet, cu peste 6 incidenta de cazuri, vor intra in carantina.

Va reamintim, marti in Timis au fost raportate 318 noi cazuri de imbolnavire cu COVID. De la inceputul pandemiei au fost inregistrate 9914 infectari in Timisoara si in judet, dar si 237 de decese.

 

Exit mobile version