TIMISOARA. S-a declansat un adevarat razboi al preturilor intre apartamentele noi si vechi la Timisoara, insa specialistii se asteapta ca aceasta situatie sa fie doar una temporara. Pe scurt, sumele cerute pe locuintele vechi se apropie si chiar le depasesc pe cele solicitate pentru cele noi.
CITESTE SI: Sarmale, tocanite, varza calita si alte bunatati la cel mai delicios festival, nu departe de Timisoara
Aceasta situatie tine in mare masura de structura ofertei disponibile pe piata. O prima explicatie este ca, dat fiind faptul ca au fost primele construite, blocurile vechi beneficiaza, de regula, de un amplasament mai bun, chiar in interiorul aceluiasi cartier – sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport in comun, obiective culturale (in cazul zonelor centrale), magazine, scoli etc. Constructia de blocuri noi, pe de alta parte, este foarte limitata de disponibilitatea loturilor pentru constructii, astfel ca terenurile achizitionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a ramas in urma dezvoltarilor rezidentiale traditionale (si a putut fi achizitionat la un pret acceptabil). Nu in ultimul rand, oferta actuala de pe segmentul nou este reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum si mai putin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat in criza.
CITESTE SI: Ultimele IMAGINI de pe singura bucata de Autostrada din Timis care s-ar putea deschide in acest an! VIDEO!
In acest context, pretul apartamentelor vechi este intr-adevar apropiat si uneori chiar mai mare decat al acelora noi. Este de asteptat insa, conform Imobiliare.ro, ca acest aspect sa fie corectat de noua generatie de locuinte noi, ce va avea un concept bazat pe nevoile cumparatorilor. In buna masura, proiectele noi vor beneficia de un amplasament favorabil, datorita ieftinirii terenurilor pe timp de criza, inclusiv a unor loturi cu o localizare foarte buna si acces facil la punctele de interes pentru cumparatori.
La Timisoara, preturile practicate pe cele doua segmente de piata sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru patrat util pe vechi si, respectiv, 1.014 euro pe metru patrat pe nou. Zona centrala este singura in care apartamentele noi sunt mai scumpe decat cele vechi, ajungand la o medie de 1.250 de euro pe metru patrat, fata de 1.119 euro pe metru patrat. In zona semicentrala, o locuinta in bloc vechi costa 1.035 de euro pe metru patrat, iar una in bloc nou 1.032 de euro pe metru patrat. La periferie insa, o locuinta construita inainte de 1990 poate fi achizitionata cu 1.011 euro pe metru patrat, fata de 982 de euro pe metru patrat una noua.