Opinia Timisoarei

Industria Ospitalitatii din Timisoara, revoltata. Cum a ratat Timisul sansa de a fi Regiune Gastronomica Europeana in 2026 din cauza balbaielilor de la Consiliul Judetean

TIMISOARA. Indignare in randurile patronilor de hoteluri si restaurante din Timisoara, dupa ce judetul a pierdut trenul pentru 2026 de a deveni Regiune Gastronomica Europeana. Reprezentantii HORETIM arata cu degetul spre Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis, care a taraganat vreme de un an demersurile necesare depunerii candidaturii.

CITESTE SI: Incet si incetisor, cea mai scumpa ‘groapa’ din tara s-ar putea transforma in Pasajul Solventul din Timisoara undeva in 2025. La peste 2 ani de la deschiderea santierului, lucrarile n-au ajuns inca nici la jumatate. Video 

Presedintele HORETIM Corina Macri a aratat cronologic in ce fel stradaniile Industriei Ospitalitatii s-au lovit de dezinteresul conducerii judetului.

Ca urmare a implicarii noastre active in sustinerea Capitalei Culturale Europene prin proiectul de gastronomie culturala Culinaria Banatica, am vazut potentialul de dezvoltare existent in regiune si, de aceea, am contactat Institutul International de Gastronomie, Cultura, Arta si Turism (IGCAT) pentru depunerea candidaturii regiunii Banat, ca viitoare regiune gastronomica europeana.
Am primit un raspuns favorabil si incurajator pentru a participa la selectia/competitia pentru castigarea acestui titlu pentru anul 2026.

De aceea am initiat, in 12.06.2023, propunerea unui parteneriat strategic cu Consiliul Judetean Timis, prin persoana domnului presedinte Alin Nica, in calitate de autoritate publica in parteneriat public-privat cu Ho-Re Tim, in vederea sustinerii acestei candidaturi pentru anul 2026. Discutia a fost initiata printr-o corespondenta pe email, in urma agreerii verbale a demararii proiectului.

Din pacate, din varii motive care ne scapa, dar nu au depins de noi, nu am primit niciun raspuns ferm si oficial din partea CJT si nici proiectul nu a fost prezentat si discutat in sedintele Consiliului Judetean. De aceea, am ratat termenul de depunere a candidaturii noastre pentru anul 2026.

Am aflat la inceputul lunii octombrie 2023 ca proiectul nostru nu era cunoscut de catre partenerii locali si consilierii judeteni care ar fi trebuit sa evalueze importanta acestui proiect pentru Banat. Un proiect care se putea bucura de o larga sustinere locala si putea mobiliza actorii regionali interesati era tinut la sertar si trecut sub tacere.

Ne-am prezentat scrisoarea de intentie privind parteneriatul public-privat consilierului judetean Alexandru Iovescu, liderul consilierilor judeteni social-democrati, pentru a obtine un consens politic mai larg in jurul acestui proiect care merita sustinut de toate fortele politice din regiune. Domnul Iovescu a inteles potentialul de dezvoltare presupus de acest angajament si ne-a sustinut oficial, real, prin adresa 30989 din 23.10.2023, in plenul CJT, unde proiectul a fost apreciat si avizat favorabil.

in acelasi timp, am deschis dialogul si cu Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, care a fost de acord sa intre in parteneriatul nostru pentru sustinerea candidaturii noastre comune pentru ca Banatul sa devina regiune gastronomica europeana in 2027.

in urma acestor demersuri, am primit o invitatie scrisa pentru o prima intalnire de lucru in 01.11.2023, dar aceasta s-a tot amanat pana in ianuarie 2024, cand am reusit o prima intalnire cu domnul Alexandru Preoteasa, vicepresedinte CJT si o echipa desemnata pentru discutii despre ceea ce implica ”Banat, Regiune Gastronomica Europeana 2027”. La cererea partenerilor, s-a hotarat si implicarea APD Timis in acest proiect, ca organizatie de promovare si dezvoltare turistica reprezentativa, din partea CJT.

Au inceput discutii interminabile, sterile si repetitive despre conditiile de inscriere in competitie care continua fara o finalitate clara din iunie 2023.

Mentionez ca pe fondul acestui dezinteres si al lipsei de comunicare in beneficiul comunitatii banatene, colegii nostri ospitalieri din judetul Harghita au depus deja cererea si acum trebuie sa concuram cu ei pentru anul 2027, ceea ce denota o grava lipsa de responsabilitate pentru dezvoltarea Banatului – reflectata in taraganarea nejustificata a demararii acestui proiect de larg interes ce ar putea avea beneficii majore atat pentru imaginea si reputatia nationala si internationala a regiunii, cat si pentru dezvoltarea mediului de afaceri local.

in timp ce facea ping-pong cu propunerea noastra de parteneriatului (uite parteneriatul, uite ca nu e), presedintele CJT a comunicat public la Food Summit-ul din noiembrie de la Timisoara demararea proiectului, a sustinut importanta acestei actiuni pe retelele de televiziune si in presa (conform inregistrarilor si articolelor disponibile), creandu-ne astfel convingerea deschiderii domniei sale catre o colaborare ferma si reala.

De fapt, totul a ramas doar la nivel declarativ, fara o constructie argumentata si legala, singura explicatie fiind ca CJT nu are bani pentru cotizatia de aderare la IGCAT. Cei 25.000 euro sunt necesari pentru deschiderea oficiala a dosarului de candidatura, urmand ca ulterior sa atragem alaturi de noi in acest proiect sustinatori privati din comunitatea antreprenorilor si a companiilor multinationale care vor sa se implice in dezvoltarea turistica si gastronomica a Regiunii Banat.

Din pacate, initiativa antreprenorilor ospitalieri din Timis a cazut prada intereselor de circumstanta, ne-am trezit in 07.05.2024 cu confiscarea initiativei si muncii noastre de convingere si comunicare institutionala de peste un an.

Un comunicat de presa eronat – care nu mentiona Ho-Re Tim printre partenerii proiectului si rastalmacea grav istoricul si initiativa acestei candidaturi – a aparut in eter, cu iz clar electoral, formulat aparent in numele Consiliului Judetean Timis, pentru ca realmente desi finalizarea si aprobarea continutului scris in acest comunicat nu a ajuns in discutia consilierilor judeteni, ci s-a blocat la acelasi domn presedinte, care nu mai stie ce si cu cu cine a vorbit in tot acest timp. in goana aceasta nebuna dupa voturi fara acoperire, s-a sacrificat totul, uitandu-se ca un singur om nu reprezinta o organizatie, un interes singular nu este al comunitatii, ca promisiunile personale nu tin locul parteneriatului autoritatilor locale cu asociatiile profesionale sau cu mediul universitar.

Cum vreti sa conduceti destinele unui judet daca nu ati avut taria si coloana vertebrala necesara asumarii in fapt a unui astfel de proiect atat de important pentru continuarea promovarii si dezvoltarii Banatului cu care acum doriti sa va laudati, la spartul targului?

Regiunea noastra sufera de dezbinare si datorita lipsei de interes a autoritatilor, dar asa o sacrificare fara scrupule a comunitatii in speranta unor voturi in agonie, este inadmisibila.
De 30 de ani, Timisul sufera de complexul izolarii de puterea decizionala centrala si al dezbinarii mediului de afaceri local. Nu credeti ca este destul?

Ne subestimati foarte tare, domnilor politicieni locali. Votantul banatean nu este chiar asa de naiv, cum credeti dumneavoastra. Am trecut peste o pandemie crunta, ne-ati adus in pragul unei crize profunde. Nu vrem sa ne mai prefacem ca ne este bine, pentru ca nu ne este de niciun folos aceasta colaborare lipsita de respect.

De aceea, suntem hotarati sa chemam la o dezbatere publica candidatii la conducerea Primariei Timisoara si CJT, sa ne prezinte strategia lor si raspunsul clar si punctual la problemele reale cu care antreprenorii ospitalieri se confrunta si de care depinde viitorul acestei regiuni.

Nu ne intereaza sa ne implicam partizan in campania electorala, nu ne interesaza ce apare pe afise, in filme, mesaje si postari online. Pentru noi faptele si actiunile concrete vorbesc mult mai puternic si credibil decat vorbele si promisiunile. Administratia acestei regiuni are nevoie de mult mai multe actiuni concrete, de solutii la problemele existente.

Degeaba avem investitii de miliarde in Aeroport, daca nu suntem capabili sa atragem companii de zbor, curse noi care sa aduca la Timisoara turisti, investitori si oameni de afaceri care sa contribuie la cresterea PIB-ului local.

Degeaba alocam resurse pentru promovarea destinatiei turistice Timisoara, daca cheltuim resursele pentru evenimente locale adresate timisorenilor, nu pentru atragerea de turisti.

Degeaba povestim despre trecut, daca nu ne consolidam prezentul si nu ne planificam viitorul.
Cum sa gandesti viitorul unei comunitati daca totul se reduce la ceea ce se intampla azi?

Daca nu sunteti de acord sa sustineti aceasta discutie profesionala si argumentata, vom evalua corespunzator capacitatea dumneavoastra de administrare a intereselor judetului Timis in urmatorii 4 ani.

Daca nu doriti sa clarificati propunerile si solutiile dumneavoastra vis-a-vis de parteneriatul dintre administratia publica si antreprenorii locali in beneficiul comunitatii din Banat, vom ruga partenerii din presa sa va ceara raspunsuri clare la aceste subiecte, ca sa stim cu cine votam, cine ne sustine cu adevarat interesele, pe cine merita sa sustinem si incotro ne indreptam„, a transmis Corina Macri, presedintele HORETIM.

Seful CJT a declarat recent ca se va incerca obtinerea titlului in 2027.

Exit mobile version