TIMISOARA. Medicii aflati de luni intregi in prima linie in lupta cu coronavirusul la Timisoara ii indeamna pe pacientii cu Covid-19 sa aiba incredere in doctori, sa ramana internati, iar managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara, Cristian Oancea, a precizat ca medicii nu sunt inchizitori si ca au ajuns la un prag de disperare cand vad ca nu mai au ce face pentru a-i determina pe oameni sa respecte regulile.
La randul sau, medicul Virgil Musta a precizat ca multi pacienti confirmati cu coronavirus au ramas in spital pentru a-si proteja familiile, dar sunt destui cei care au plecat acasa pe proprie raspundere, chiar cu mijloace de transport in comun.
Medicul Cristian Oancea a declarat ca in Timisoara lucrurile sunt inca tinute sub control.
“In acest moment ne bazam si le multumim colegilor de la Spitalul CFR pe care ne bazam ca si suport, Spitalul Municipal si-a format o zona rosie si urmeaza Spitalul Judetean. Iar pentru focarul de la Gataia astazi si maine urmeaza sa se faca si un pavilion pentru pacientii lor si speram ca inca putem sa tinem lucrurile sub control, dar indemnam sa se asculte glasul autoritatilor si sa se aiba incredere in medici pentru ca noi suntem aici, noi nu suntem tortionari, noi nu suntem inchizitori, suntem medici, suntem oameni pentru oameni si noi am ajuns la un prag de disperare cand vedem ca nu mai avem ce putem face”, a afirmat managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara.
El a mai transmis pacientilor ca in spitale au parte de toata medicatia posibila.
“Faptul ca un cadru medical crede sau nu crede in existenta Covidului important ca la locul de munca sa se protejeze conform regulamentelor. Pentru ca nu e vorba de viata acelui cadru, este vorba de viata acelor pacienti. Adica, crezul unui pacient nu inseamna si crezul celuilalt pacient. Noi suntem aici pentru pacienti sa ii vindecam. Noi credem foarte mult in Dumnezeu. Faptul ca unii dintre pacienti aleg sa creada unele stiri care nu au o baza nici stiintifica, nici fundamentala, le respectam acest crez, dar in momentul in care vin la spital, sa vina cu incredere ca vom face tot ce este posibil, ba chiar mai mult pentru ei si credeti-ne ca ne-am zbatut foarte mult ca sa aducem studii clinice prin care pacientii sa aiba acces la toata medicatia posibila, sa facem tot pentru ei”, a precizat medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes, cel mai performant din Romania in lupta anti COVID.
El a mai solicitat oamenilor sa respecte masurile de protectie, sa se spele de pe maini, sa poarte masca si sa pastreze distanta fizica.
“Suntem obositi, suntem frustrati, suntem intr-un prag in care inclusiv astazi am avut un pacient care a semnat ca vrea sa plece desi era simptomatic si aseara domnul doctor Arafat a atras atentia asupra pacientilor care risca pe propria raspundere sa plece din spital si sa faca forme severe ale bolii. Rugam oamenii sa respecte aceste masuri banale de protectie, practic cei sapte ani de acasa, sa ne spalam pe maini, sa aerisim camerele, sa respectam distantarea fizica si sa purtam masca. Nu sunt masuri coercitive, nu sunt masuri asa de dure, dar aceste masuri ne pot duce la salvarea de vieti”, a precizat Cristian Oancea.
El a mai afirmat ca pacientii asimptomatici lasati acasa sunt luati in evidenta medicului de familie, dar a intrebat ce se intampla in cazul in care starea de sanatate a acestuia se agraveaza brusc si nu mai poate suna la ambulanta.
“Sunt pacienti asimptomatici care sunt lasati acasa si luati in evidenta medicului de familie cum intr-un fel cred ca daca incidenta va creste este si normal sa se intample. Dar ce se intampla daca un asimptomatic sau un pacient cu simptome usoare cum a fost la noi in doua, trei zile se degradeaza si nu mai ajung sa sune la ambulanta. Ce se intampla daca face un stop respirator acasa? Sfatul nostru este sa aveti incredere in deciziile medicale si toti specialistii, indiferent din ce colt al tarii, vorbim aceeasi limba”, a precizat Cristian Oancea.
La randul sau, medicul Virgil Musta a spus ca cei mai multi pacienti pozitivi au ales sa ramana in spital sa isi protejeze familia, dar sunt si pacienti cu Covid-19 care au ales sa mearga acasa, unii dintre ei plecand cu mijloacele de transport in comun.
“Majoritatea au solicitat sa ramana internati in spital pentru ca, fiind pozitivi, vor sa-si protejeze familia. Sunt si pacienti care de-abia au asteptat aceasta decizie pentru a putea pleca, din pacate nu toata lumea are responsabilitate si pleaca chiar cu mijloacele de transport in comun, noi nu putem sa ii oprim, noi suntem obligati in momentul in care solicita externarea pe propria raspundere sa facem formele de externare”, a declarat doctorul Virgil Musta.
El explicat ca unii pacienti aleg sa mearga acasa pentru ca se simt bine.
“Considera ca au fost tratati suficient si, simtindu-se bine, prefera ca in continuarea izolarii sa fie la domicliiu. Au fost si pacienti care au venit sa ne anunte ca sunt pozitivi, le-am atras atentia ca este recomandat ca prima oara sa fie evaluati pentru ca boala, chiar daca initial esti asimptomatic sau cu forma usoara poate evolua foarte rapid intr-o forma severa si este bine sa le facem niste investigatii”, a transmis Virgil Musta.
El a mentionat ca au fost pacienti care au venit la spital sa anunte ca sunt bolnavi si daca au nevoie o sa apeleze la cadrele medicale.
Virgil Musta a precizat ca pana acum de la unitatea medicala au fost externati 5-6 pacienti la cerere si unul s-a intors cu o forma mai grava.
VIDEO: George Stefanita