TIMISOARA. Infiltratiile intraarticulare (in interiorul unei articulatii) si periarticulare (in jurul unei articulatii) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanta medicamentoasa, intr-o zona specifica a corpului, avand ca scop ameliorarea durerii si imbunatatirea functiei si mobilitatii segmentului respectiv.
Aceste substante pot fi antiinflamatoare, analgezice sau alte medicamente, in functie de nevoile pacientului si indicatiile medicale.
Cel mai frecvent se efectueaza la nivelul genunchiului, dar se pot realiza si la nivelul gleznei, soldului, umarului, cotului, mainii, coloanei vertebrale sau la nivelul calcaiului (pinteni calcaneeni, fasceita plantara).
“Infiltratiile au un rol crucial in ameliorarea simptomelor pacientilor si in tratarea afectiunilor care implica durere si inflamatie. Acestea pot reduce sau chiar elimina durerea in zona tratata. Totodata, permit reducerea inflamatiei in tesuturi, si ma refer aici la infiltratiile cu corticosteroizi, intrucat acestia au proprietati antiinflamatoare. Nu in ultimul rand, pot duce la ameliorarea functiei articulare”, spune dr. Cosmin Viorel Gridan – medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul Clinic CF Timisoara.
Substantele care se folosesc in efectuarea infiltratiilor se impart in 3 categorii: derivate de cortizon (corticosteroizi), acid hialuronic (solutii vascosuplimentare), infiltratii biologice (PRP – plasma imbogatita cu trombocite). Corticosteroizii sunt substante antiinflamatorii al caror rol principal este de a scadea inflamatia de la nivelul regiunii afectate si, implicit, scaderea durerii. Acidul hialuronic este un polizaharid prezent in stare naturala in cartilajul si lichidul sinovial. Acidul hialuronic folosit in infiltratii este sintetic, iar rolul principal este de a proteja cartilajul articular (diminueaza frecarea intre suprafetele osoase), de a hrani cartilajul articular si a proteja sinoviala reducand astfel durerea. PRP-ul se obtine in urma recoltarii de sange de la pacient. Cu ajutorul unui kit special se centrifugheaza, iar plasma rezultata, avand o concentratie crescuta de trombocite si factori de crestere, se injecteaza in articulatie sau la nivelul regiunii afectate.
„Riscurile pentru pacient sunt foarte mici si rare, infectie la locul de injectare, infectie sistemica sau aparitia unei stari febrile. Exista insa si contraindicatii, de exemplu infiltratiile cu corticosteroizi la pacientii diabetici. De asemenea, o contraindicatie relativa este in cazul pacientilor cu tulburari de coagulare sau a celor care urmeaza un tratament anticoagulant, intrucat poate creste riscul de sangerare.
Cat priveste procedura, durerea resimtita de pacient este asemanatoare cu cea a oricarei alte injectii, depinzand de sensibilitatea la durere a fiecarei persoane. Se poate chiar injecta in prealabil un anestezic local si mai apoi substanta activa, iar efectele secundare post-infiltratie sunt extrem de reduse. Se recomanda, insa, ca dupa realizarea unei asemenea proceduri, timp de 24 pana la 48 de ore sa nu fie facut efort fizic intens”, spune dr. Cosmin Viorel Gridan – medic primar ortopedie-traumatologie Spitalul Clinic CF Timisoara.
Infiltratiile sunt efectuate in cabinetul de Ortopedie Traumatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara in urma unei programari si a unui consult de specialitate.