TIMISOARA. Atentie cum parcati in parcarile marilor magazine din Timisoara! Firma Ingerii Galbeni a invins Primaria Timisoara in instanta si are dreptul din nou sa ridice masinile timisorenilor care merg la cumparaturi, conform contractelor pe care le are incheiate cu supermarketurile. Potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, insa, doar Politia poate ridica masinile parcate neregulamentar.
Anul trecut, Primaria Timisoara a interzis muncitorilor firmei sa mai ridice masini din parcari, printr-o hotarare de consiliu local privind modalitatea de parcare in centre comerciale si reglementarea ridicarii, transportului si depozitarii unor vehicule. Atunci, consilierii locali au interzis „blocarea, ridicarea, transportul si depozitarea vehiculelor de alte unitati cu exceptia celor autorizate de Primaria Timisoara”. Totodata, s-a interzis si depozitarea vehiculelor ridicate in alte spatii decat cele aprobate de catre municipalitate. Amenzile pentru cei care incalcau legea au fost stabilite intre 2.000 si 2.500 de lei.
Reprezentatii firmei Ingerii Galbeni au atacat hotararea consiliului local in instanta. Si au si castigat in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Timisoara, sentinta fiind definitiva.
„A fost admis recursul formulat de SC Ingerii Galbeni SRL impotriva sentintei civile nr. 255/17.02.2015 a Tribunalului Timis. Curtea de Apel Timisoara, admitand actiunea formulata de reclamanta, a dispus anularea HCL nr. 146/25.03.2014 in forma initiala, precum si in forma modificata prin HCL nr. 293/20.04.2014”, se arata intr-o adresa de informare care a ajuns in mainile consilierilor locali.
Au fost, asadar, doua hotarari de consiliu local pentru interzicerea firmei Ingerii Galbeni, concluzia autoritatilor fiind ca nicio firma neautorizata de municipalitate nu poate bloca, ridica, transporta sau depozita masini in Timisoara.
Initial, reprezentantii centrelor comerciale aveau obligatia fie sa lase intrarea libera in parcari, fie sa monteze bariere care sa limiteze accesul masinilor. Aceasta prevedere a fost insa anulata prin cea de-a doua hotarare.
Intre timp, un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis ca administratiile publice locale nu mai pot reglementa procedura de ridicare a masinilor parcate neregulamentar pe partea carosabila, Politia fiind singura care poate ridica autoturisme. Acesta este motivul pentru care reprezentantii Primariei Timisoara considera ca au pierdut procesul cu Ingerii Galbeni la Curtea de Apel Timisoara, aceasta decizie a ICCJ fiind luata in luna mai, dupa ce Tribunalul Timis i-a dat dreptate municipalitatii.
Consilierii locali au luat act de informarea facuta de Serviciul Juridic din cadrul Primariei. In cazul in care municipalitatea nu respecta decizia instantei – si continua sa aplice hotararea anulata, in termen de 30 de zile de la ramanerea irevocabila a sentintei, primarul risca sa fie amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe fiecare zi de intarziere, iar reclamantul are dreptul la penalitati, potrivit legii.
In februarie, Tribunalul Timis a respins de fapt actiunea formulata in instanta de Ingerii Galbeni. Reprezentantii societatii comerciale au cerut anularea hotararilor de consiliu local, reclamand ca sunt anticoncurentiale si inaplicabile, dar si ca nu au fost adoptate respectand prevederile legale. Aceasta dupa ce au incercat sa autorizeze firma ca furnizor de servicii de blocare, ridicare, transport si depozitare a vehiculelor parcate ilegal pe proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice si autorizarea ca spatiu destinat depozitarii vehiculelor ridicate a punctului de lucru pe care il are pe strada Demetriade.
„In acest moment, din punctul nostru de vedere, bazat pe motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in lipsa unor alte reglementari, activitatea de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar nu mai poate fi realizata de catre niciun operator. Oricum, in baza prevederilor art. 64, Politia era singura in masura sa dispuna o astfel de masura”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, „Politia Rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica”.
Aici sunt insa mai multe discutii. Ingerii Galbeni are contracte cu marile magazine pentru parcarile private, amenajate pe teren privat, asa ca muncitorii firmei pot face ce vor cu masinile, conform contractelor incheiate. Pe de alta parte, reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca parcarile private sunt considerate parte carosabila, iar partea carosabila este drum public…
De altfel, intr-o informare trimisa de Serviciul Rutier al Inspectoratului Judetean de Politie Timis, „parcarile aferente spatiilor comerciale din Timisoara sunt supuse dispozitiilor prevazute in OUG 192/2002”. Doar Politia poate aplica insa legea.