TIMISOARA. Isi pune nadejdea intr-o finantare de peste 219 milioane de lei de la Ministerul Energiei, prin Fondul de Modernizare, dar se bazeaza si pe buzunarul timisoreanului.
Primaria Timisoara a actualizat, cu votul Consiliului Local, miercuri, preturile din cererea pe care o va depune pentru a obtine banii pentru instalarea a 10 motoare pe gaz care sa produca energie electrica si termica deopotriva.
De la bugetul local, administratia ar trebui sa asigure la randul ei alte peste 220 de milioane de lei pentru aceasta achizitie.
„Instalarea a 10 turbine de inalta eficienta pe gaz ar produce aproape 290.000 MWh/an de energie electrica si 260.000 MWh/an de energie termica. Acestea ar inlocui aproape doua treimi din consumul de carbune al Timisoarei pentru sistemul centralizat.
Deoarece investitia este una eficienta din punct de vedere energetic, Primaria Timisoara ar putea in viitor sa vanda certificate verzi, precum si energie electrica nefolosita in sistemul national. De asemenea, instalatia va fi una flexibila, care sa permita in viitor utilizarea hidrogenului verde drept combustibil„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
Majorarea valorii totale a investitiei este determinata de actualizarea preturilor de pe piata, precum si de o modificare la HG 907/2016 pentru a include o marja de 25% din buget pentru valoarea investitiei. Valoarea totala a investitiei este de 442.415.345 lei, din care cofinantarea asigurata de municipalitate se ridica la 222.900.978 lei.
Termenul estimat pentru implementarea proiectului, dupa obtinerea finantarii, este de 30 de luni.
Va reamintim, societatea in insolventa Colterm a Primariei Timisoara are inca de platit datorii de 35 de milioane de euro, certificate verzi necumparate aferente anilor 2020 si 2021.