ICR a stabilit conducerea celor patru Institute ce vor fi deschise in tara, iar cel care ar fi trebuit inaugurat la Timisoara va fi condus de Gheorghe Schwarz, numit pe functia de director, si de Lucian Alexiu, numit pe functia de director adjunct.
Sediul pe zona de vest al acestei noi institutii va fi deschis la Arad si nu la Timisoara, asa cum, poate, ar fi fost normal sa se intample si asa cum initial anuntase ICR. Explicatia este una naucitoare: „Aradul se afla in mijlocul regiunii de vest„, spune Schwarz, care, coincidenta sau nu, desi este nascut in Lugoj (judetul Timis), el este stabilit in Arad.
Deja s-au facut demersuri la Primaria Arad pentru a identifica un spatiu unde sa functioneze, iar autoritatile s-au aratat deschise.
Institutul Cultural Roman, cel care va functiona in zona de vest a tarii, va putea asigura sprijin logistic si financiar scriitorilor, pictorilor, muzicienilor, oamenilor de cultura, in general. De asemenea, va putea atrage fonduri prin diferite proiecte nationale sau europene, iar acestea ar urma sa ramana in cadrul institutiei.
De asemenea, va putea angaja trei, pana la cinci persoane, ca referenti, care sa lucreze in noua institutie.
In perioada 1963- 1968 a urmat cursurile Facultatii de Istorie – Filizofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj, iar in anul 2000 a obtinut doctoratul in filozofie.
Incepand din anul 2000 este conferentiar universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, la catedra de filozofie, psihologie si economie politica, iar din anul 2003 este Directorul Institutului European.
Din anul 1976 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, fiind autorul mai multor volume de proza.