TIMISOARA. In putinele ore in care nu e langa bolnavii cu coronavirus din Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, e alaturi de cei sanatosi aflati acasa, care asteapta vesti bune despre evolutia pandemiei.
Medicul Virgil Musta trimite ganduri bune si sfaturi pentru cei care respecta regulile si stau acasa sprijinind eforturile autoritatilor pentru stavilirea raspandirii COVID 19. Doctorul spune ca in aceasta perioada e imperios necesar sa ne intarim sistemul imunitar, chiar daca nu ne vede soarele, iar pentru asta a asternut pepagina City Doctors – Comunitate pentru Sanatate cateva indemnuri.
„Pentru a ne întări preventiv organismul, în această perioadă sunt necesare modificări ale stilului nostru de viață!
Chiar dacă majoritatea aspectelor la care trebuie să fim atenți pentru a ne întări rezistența organismului sunt lucruri deja știute, banale chiar, acum mai mult ca niciodată e necesar să le acordăm cu adevărat atenție.
În primul rând, iată câțiva factori importanți despre care s-a demonstrat că slăbesc imunitatea:
· stresul
· eforturile fizice / intelectuale mari
· alimentația dezechilibrată și de proastă calitate
· viața dezorganizată
· consumul de alcool zilnic
· fumatul
· bolile asociate
· vârsta mai înaintată
Vă recomand să vă analizați fiecare situația, la nivel personal, prin prisma cel puțin a acestor factori, iar la cei pe care îi puteți influența direct, să nu mai stați pe gânduri, să ACȚIONAȚI concret.
Știu că e ușor de spus și mult mai greu de pus în practică, din mai multe motive, dar acum este o perioadă de risc, excepțională, iar asta impune măsuri excepționale pentru fiecare, inclusiv schimbarea stilului de viață, astfel încât să fim cât mai rezistenți.
Știu că acum trebuie să stăm în casă, iar asta înseamnă că vom ieși mai rar la cumpărături. Magazinele alimentare nu sunt închise, iar marfă va exista continuu, nu exagerați cu stocurile, ci cumpărați alimente mai diversificate, care să vă ajute să mâncați sănătos.
Nu mânca foarte mult. Mănâncă mai echilibrat, cu fructe. E important să nu exagerăm nici cu dulciurile, nici cu carbohidrații, chiar dacă pentru mulți tipurile acestea de alimente sunt de bază acum (paste fainoase, cartofi, produse de panificatie), deoarece acestea reprezintă un factor ce favorizează multiplicarea agenților patogeni. Nu înseamnă să nu mâncăm deloc din acestea, doar să nu mâncăm numai din acestea, adică să păstrăm totuși o alimentație variată (carne, legume, fruncte etc).
Fă exerciții fizice zilnice, în casă. Sunt atâtea tipuri de exerciții care se pot face, important este să vreți!
Relaxează-te. Fiecare are metodele sale de a se deconecta de la presiunea actuală.
Cât mai puțin alcool sau deloc.
Cât mai puține țigări sau deloc.
Asigură-te că dacă ai boli cronice acestea sunt sub control. Toți pacienții astmatici și cei cu boli cronice de plămani să-și ia medicamentele în aceasta perioadă. Diabeticii să-și controleze glicemia, să fie în jurul valorilor normale.
Știu că sunt anumite medicamente care se găsesc mai greu acum sau unele chiar deloc, dar știu că se fac eforturi ca acestea să devină disponibile cât mai curând și sper să se întâmple rapid acest lucru.
Mai sunt și multe altele pe care le puteți identifica fiecare dintre voi.
Fă-ți un plan concret legat de respectarea acestor obiceiuri și respectă-l! Gândește-te în fiecare dimineață ce ai de făcut pentru ziua respectivă legat de aceste aspecte foarte importante, care te pot proteja pe tine și pe familia ta!
Ținem aproape, deși păstrăm distanța!
Numai împreună vom reuși!”, ne indeamna medicul Virgil Musta.