Opinia Timisoarei

Intarzierile cu avizele de la Primaria Timisoara ar putea pune in pericol modernizarea caii ferate pe lotul Gara de Est – Ronat, prin PNRR. Sorin Grindeanu: E foarte strans calendarul, trebuie sa fie gata in 2026

TIMISOARA. Aflat din nou la Timisoara, pe santierul Centurii Sud, vineri, ministrul Transporturilor a vorbit si despre stadiul lucrarilor la modernizarea magistralei de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad.

CITESTE SI: Adio sens giratoriu suspendat la Baader, in Timisoara. Avem alt proiect pentru modernizarea liniei de cale ferata in zona, cu pasarela separata, cu lifturi, pentru pietoni si biciclisti

Sorin Grindeanu a spus ca cel mai intarziat lot dintre cele 4 este cel care traverseaza Timisoara, intre Gara de Est si Ronat, unde nu au inceput lucrarile, aceasta intrucat Primaria Timisoara a tergiversat obtinerea avizelor si a taraganat lucrurile in privinta unei noi solutii la intersectia de la Baader pentru care s-a procedat la reproiectare.

Ministrul si-a exprimat speranta ca antreprenorul va recupera timpul si va avea un ritm sustinut, astfel incat sa nu se piarda bani europeni prin PNRR pentru acest lot.

Eu nu pot sa spun ca sunt foarte multumit ca s-a inceput abia acum. Au fost acele intarzieri cu tot felul de solutii pe care nu le primeam de la primarie. E foarte strans calendarul, noi trebuie sa finalizam pana la final de 2026. N-am niciun fel de emotii ca vor fi finalizare toate lucrarile pe PNRR pe parte rutiera. Banii vor fi folositi si accesati. Am semne de intrebare pe zona de CFR pe anumite loturi. Vor trebui sa aiba un ritm foarte bun in urmatorii 2 ani si jumatate ca sa se incadreze.

Daca vorbim de lotul care strabate Timisoara, era intersectia cu Baader, unde nu s-a dorit solutia initiala. Pana am iesit public si am zis ca o sa anunt la UE ca renuntam la proiectul de pe Timisoara. Abia atunci s-au gandit cei de la Primaria Timisoara sa aiba un dialog cu noi, apoi am ajuns la o solutie, si-au dat acordul proiectantii, acum s-a intrat in faza de executie. E procent destul de bun pe Lugoj – Timisoara, pana la Gara de Est, in urmatoarele saptamani se va incepe si de la Ronat spre Arad, urmand ca intr-o luna – doua sa se inceapa si pe Caransebes – Lugoj.

Au fost 2 tronsoane CFR pe PNRR, pe investitii, aici, Caransebes – Arad si Episcopia Bihor – Cluj. Acoclo se lucreaza pe 3 loturi din 4. Cei de la CFR, cum au colaborat cu primaria Oradiei si cum veneau si ne impulsionau ei pe noi, si stiti cum am colaborat cu primaria Timisoara…„, a declarat la Timisoara ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Va reamintim, modernizarea magistralei de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad a pornit inca de acum cateva saptamani. Cel mai avansat tronson, dintre cele patru in care a fost impartita lucrarea, este lotul 2 Lugoj – Timisoara Est. Spaniolii de la FCC CONSTRUCCION, care executa lucrarea, au la dispozitie 42 de luni, dintre care 6 au fost pentru proiectare.

Sunt in toi operatiunile de defrisare a vegetatiei si amenajarile de drumuri tehnologice pentru interventii la Remetea Mare, Recas, Topolovatu Mare si Lugoj, precum si demontarea firelor de contact si a cadrelor sina-traversa, in zone in care nu e afectata circulatia trenurilor.

Pe cei 54,13 km ai sectorului de cale ferata Lugoj-Timisoara Est (Lotul 2) contructorul trebuie sa execute urmatoarele lucrari:
– dublarea liniei de cale ferata,
– modernizarea statiilor Lugoj, Belint, Topolovat, Recas si Remetea Mare,
– modernizarea a 5 halte de calatori,
– modernizare a 14 poduri si 39 podete,
– montarea unor sisteme automate de semnalizare la 17 de treceri la nivel cu calea ferata,
– implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 si GSM-R) pe intregul traseu,
– constructia a 5 pasarele pietonale in statiile Lugoj, Belint, Topolovat, Recas, Remetea Mare,
– constructia a 2 pasarele pietonale în haltele Chizatau si Izvin,
– constructia unui pasaj superior în statia Lugoj (strada Banatului),
– montarea de panouri fonoabsorbante pe o lungime totala de 6.350 m.

Va reamintim, magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri si se modernizeaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei. Trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) –  Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

Exit mobile version