TIMISOARA. Arestarea “Imparatului orasului”, cazul judecatorului bagat in spital de un incendiator sau cel al profesorului spagar de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara ori al „teroristului” fabricant de bombe de la Ghioroc au fost doar cateva dintre dosarele “grele” – si intens mediatizate – pe care le-au avut in lucru politistii si procurorii timiseni in 2013.
Interlopul Sorin Udrea si o parte dintre locotenentii sai au fost ridicati de pe stadionul de fotbal din Chisoda, chiar din timpul unei partide oficiale de fotbal.
In data de 5 iunie, procurorii DIICOT, cu sprijinul trupelor speciale ale Jandarmeriei, au declansat operatiunea care avea sa duca la capturarea gruparii Udrea, dupa o lunga perioada in care membrii acesteia au fost monitorizati cu tehnica speciala pas cu pas.
Astfel, imediat dupa retinerea si arestarea lui Sorin Udrea si a locotenentilor sai Stelian Mocanu, Viorel Cosma, Alexandru Samoila si Ciprian Gavrila au iesit la iveala inregistrari din care a reiesit ca aceasta grupare infractionala si, in special, Udrea, au fost implicati, in ultimii ani, intr-o serie de infractiuni comise cu o violenta extrema, printre care jefuirea traficantilor de tigari, dar si organizarea de blaturi in meciurile din Liga 1 si Divizia secunda, efectuarea fara drept de operatiuni cu arme si munitii, contrabanda, complicitate la talharie, braconaj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.
Ultimul incident in care au fost implicati a fost un scandal in Sectia de Urgenta a Spitalului Judetean din Timisoara, cand unul din membrii gruparii a ajuns in fata cu o sabie infipta in umar. Desi avocatii bine platiti care au pledat in acest dosar au incercat sa convinga instantele de judecata sa-i puna in libertate pe baietii rai ai orasului, acest lucru s-a intamplat abia la sfarsitul lunii octombrie, cand Curtea de Apel Timisoara a decis ca se impune eliberarea unei bune parti din gasca Udrea.
In noaptea de 18/19 aprilie, usa apartamentului in care locuieste magistratul Sorin Gheorghisan a fost incendiata, din razbunare, de fostul sot al iubitei sale de la acea vreme.
In incercarea de a stinge focul, care s-a extins cu repeziciune in apartament din cauza lambriurilor de lemn aflate pe holul locuintei, Gheorghisan a suferit arsuri foarte grave, care au necesitat o perioada lunga de ingrijiri medicale la Casa Austria. In timpul internarii, magistratul a suferit o serie de operatii de transplant de piele.
Revenit la serviciu, la Judecatoria Timisoara, in luna iulie, Sorin Gheorghisan a anuntat ca doreste sa se pensioneze. Piromanul a fost identificat rapid si arestat preventiv, chiar daca acesta a invocat scuza penibila ca a incendiat din greseala usa “rivalului” sau in dragoste.
In urma perchezitiei facute acasa la dascalul acuzat de coruptie, politistii au descoperit 4.000 de euro si o suma in lei, bani proveniti din spagile studentilor nevoiti sa cotizeze pentru a-si trece examenele. In plus, in fata anchetatorilor, mai multi studenti au recunoscut ca ar fi dat profesorului diferite sume de bani pentru a fi siguri ca promoveaza examenele. Daniel Cioca a fost pus in libertate de judecatorii Curtii de Apel in data de 8 aprilie, insa intre timp conducerea universitatii a decis suspendarea din functie pana la terminarea procesului, la capatul caruia a si fost condamnat, in 16 decembrie, la 3 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie, dar si cu confiscarea averii.
„Ultimul caz de acest gen s-a petrecut la Sannicolau Mare, in data de 7 iunie 2013, cand o fetita in varsta de 9 ani a fost urmarita in timp ce se intorcea de la scoala, pana la usa locuintei, dupa care, sub pretextul ca doreste un pahar cu apa, unul dintre membrii retelei a intrat in apartament si a realizat mai multe fotografii cu minora dezbracata, in pozitii indecente. Dupa circa 15 minute a parasit apartamentul, fiind asteptat si preluat cu un autoturism la iesirea din spatele blocului”, a fost descrierea ultimei infractiuni comise de cei doi obsedati sexual, care, dupa retinerea si arestarea preventiva a celor doi, a fost preluata de toata media nationala. Procurorii DIICOT au adus dovezi care sa probeze acuzatia de producere si raspandire de materiale pornografice cu minori, iar in cazul in care vor fi gasiti vinovati, Alexandru si Adrian Calapis risca pedepse cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Politistii, insa, i-au dat insa de urma si, ajutati de mascatii din trupele speciale, l-au ridicat de pe strada, chiar din fata blocului in care se ascundea. In urma audierilor, Burkas a recunoscut ca l-a ucis pe tanarul care, in 12 ianuarie, plecase de acasa sa vanda o masina BMW Seria 7. Criminalul tocmai fusese achitat de Tribunalul Timis, in urma unei sentinte extrem de controversate a judecatorului Flavius Ionescu, intr-un dosar de crima organizata (dosarul Torj) in care toti ceilalti inculpati au primit condamnari cumulate de peste 100 de ani de inchisoare.
Acesta a fost acuzat ca, impreuna cu alti membri ai clanului sau, a dus mai multe persoane in Germania, promitandu-le locuri de munca. Acolo, insa, oamenii erau fortati sa traga pe sfoara clientii care veneau sa cumpere masini de la firma lui Diamant din Munchen. Daca nu se supuneau, asa-zisii angajati erau amenintati si batuti.
In acelasi dosar, judecatorii au condamnat la inchisoare si alti complici ai bastanului, printre care si ginerele sau, Ionel Craciun, care a “incasat” trei ani cu suspendare. Totodata, judecatorii Tribunalului Timis au respins cererea procurorilor de a fi confiscata vila lui Diamant de pe bulevardul Mihai Viteazu din Timisoara, dar au decis sa mentina sechestrul asigurator.
“Eu ii duceam in Germania la mine , dormea la mine, manca la mine si spunea ca nu le plateam, ca ii amenintam, ca trafic de persoane, da eu nu stiu ce-i asta”, a declarat Diamant jurnalistilor inainte de a sti ca va fi condamnat, complimentandu-se ca i se spune Diamant pentru ca este baiat fin si frumos. De remarcat ca probele adunate de procurori au fost atat de solide, incat nici avocatul sau, Ioan Dinca, fost judecator penalist la Curtea de Apel Timisoara, nu le-a putut combate cu succes.
Printre cei anchetati se numara fostul sef al Directiei Patrimoniu, Nicusor Miut, fostul sef al Serviciului Administratie Spatii si Terenuri, Monica Rudneanu, dar si actualul sef al Serviciului Locuinte, Otilia Sarca plus inca 2 inspectori.
La solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, unitate de parceht care instrumenteaza dosarul, celor cinci li s-a pus sechestru asigurator pe locuinte si alte bunuri mobile si imobile. In data de 21 noiembrie, Monica Rudneanu, fosta sefa a Serviciului Spatii si Terenuri din cadrul Primariei Timisoara, a fost audiata cu privire la restituirea ilegala catre clanul Carpaci a unui imobil central, situat pe strada Mihai Viteazu nr. 17, unde functiona o gradinita.
Anul s-a incheiat spectaculos pentru procurorii DIICOT Timisoara, care, cu ajutorul politistilor de la Crima Organizata si cel al ofiterilor SRI Arad, au reusit sa dejoace planurile unui tanar care construise mai multe bombe, iar acum este acuzat de acte de terorism. Este vorba de cazul lui Remus Vasut, un aradean de numai 20 de ani, capturat pe cand voia sa vanda dispozitive explozive pe care le confectionase folosindu-se de un manual de pe internet, dar si cu ajutorul unor furnizori de substante periculoase si componente. In 20 decembrie a avut loc o ampla desfasurare de forte, atat in Arad, la Ghioroc, cat si in Bucuresti, pentru prinderea celor implicati in acest dosar extrem de important, dat fiind faptul ca bombele artizanale puteau ucide in orice moment.
Tanarul a fost arestat, iar ancheta este in plina desfasurare.
Opiniatimisoarei.ro a dezvaluit in exclusivitate acest caz rasunator.
Ce le-a spus judecatorilor Curtii de Apel Timisoara, Remus Vasut, aradeanul cercetat pentru terorism