Opinia Timisoarei

Interventia lui Traian Basescu pentru romani! Citeste aici declaratia sefului statului despre protestele din Romania!

Presedintele Traian Basescu s-a adresat romanilor si le-a explicat care este situatia actuala a Romaniei in contextul crizei economice. In interventia pe care a facut-o, seful statului a vorbit despre politicieni, despre Guvern si despre ce e de facut mai departe.

Iata DECLARATIA lui Traian Basescu!

„S-a creat impresia falsa ca presedintele nu-i mai reprezinta pe romani si societatea in relatia cu institutiile statului. Eu stiu ca pentru romani obligatia presedintelui de a-i reprezenta continuu este una dintre imperativele majore, fiind vorba de un presedinte ales prin vot direct. As vrea ca romanii sa inteleaga ca imi este extrem de clara situatia in care se afla. Stiu ca masurile precum cresterea TVA, reducerea salariilor in sectorul bugetar, restructurarea sectorului bugetar, introducerea contributiei pentru sanatate la pensiile pana la 750 de lei, i-au facut sa iasa in strada ca urmare a traiului greu.

Stiu, in acelasi timp, ca aceeasi abordare o au si milioane de romani care nu au iesit in strada. Si ei s-au simtit solidari cu cei care prin scandarile lor, prin pancartele lor din pietele oraselor din tara dadeau semnale legate de saracie, de aroganta politicienilor sau legate de coruptie. Este clar pentru mine ca prima mea obligatie este aceea de a restabili legatura de incredere intre mine si acea parte a populatiei care si-a pierdut increderea in presedinte. In momentul de fata, ne aflam intr-o situatie de criza. Revolutiile interne din ultimii 2 ani au suprapus peste criza si masuri extrem de puternice de modernizare a statului. In acelasi timp, alianta aflata la putere, sustinuta de mine, a realizat 2 lucruri extrem de dificile: lupta cu criza si procesele extrem de dificile de modernizare a tarii. Si as aminti: legi extrem de controversate sau nu foarte bine primite de cei carora li se adresau: Codul Penal, Codul Comercial, Codul de procedura penala, Codul de procedura comerciala au fost legi destinate sa reformeze justitia, restructurarea aparatului bugetar…

Se asteapta cresterea economica

Datorita eforturilor populatiei, Romania a iesit din recesiune. Sper ca la mijlocul lunii februarie, cifrele de la Statistica sa confirme ca am inregistrat o crestere economica de 2,5. Stiu ce trebuie facut. Va trebui ca in continuare, in parteneriat cu Guvernul, sa deschidem acest orizont de tara noua pentru romani. Cred ca cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constitutiei ca pilon de flexibilizare a statului si ca raspuns la votul romanilor de la referendumul din 2009, noiembrie, cand peste 80% dintre romani au votat pentru Parlament unicameral si pentru un numar maxim de 300 de parlamentari.

Toate partidele uita de vot

Toate partidele, fara exceptie, se fac ca uita de votul pe care romanii l-au dat in noiembrie 2009, insa nu ezita sa spuna ca asculta vocea poporului. Eu nu as crede in niciunul din ei. Repet, nu vizez niciun partid anume, ci toate partidele. Indiferent ce declara, niciunul nu a vrut sa miste lucrurile inainte, desi a primit in timp util proiectul cu rectificarile Constitutiei.

Avem nevoie de o lege electorala

Avem nevoie de o noua lege electorala, care sa le permita romanilor sa-i voteze pe cei mai buni. Avem nevoie de un comportament modest si decent al politicienilor. Eu nu spun ca toti au venit saraci in politica, dar cand esti in Parlamentul si Guvernul Romaniei si in tara se impun masuri de austeritate, parca deranjeaza comportamentul arogant si lipsit de modestie.

Va trebui sa continuam lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale. Mentionez separat evaziunea fiscala pentru ca este un element extrem de important in realizarea veniturilor bugetului de stat. Va trebui sa cream locuri de munca, prin banii europeni.

Absorbtia fondurilor europene este o alta cheie si prioritate care ar trebui sa fie in atentia oricarui demnitar. Avem nevoie de accelerarea programului de autostrazi, avem nevoie de dezvoltarea agriculturii, a turismului…

Basescu recunoaste esecul cu Legea Sanatatii

Avem nevoie de o lege a sanatatii. Am avut un esec, mi se datoreaza in cea mai mare parte. Mai avem de muncit la proiectul care a fost in tentativa de a intra in dezbatere publica.

Stim unde suntem, stim ce avem de facut, stim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei Romania sa poata valorifica din plin sansa iesirii din criza.

In momentul de fata, nu se mai poate miza pe investitiile straine pentru crearea locurilor de munca.

Dincolo de micile programe de sustinere a companiilor, a IMM-urilor, esenta mentinerii locurilor de munca in Romania in 2010, 2011 si in 2012 a fost in alocarea mare de bani pentru investitii pentru crearea de locuri de munca.

Neaga ca e dictator

ORICAT DE MARE AR FI PRESIUNEA CU ETICHETA DE DICTATOR, VOI CONTINUA SA SUSTIN FARA REZERVE TOATE INSTITUTIILE STATULUI CARE LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI, fie ca vorbim de politie, fie ca vorbim de parchet, fie ca vorbim de justitie, ceea ce nu inseamna neaparat ca voi fi un om care sa nu observe si sa nu se manifeste atunci cand va constata sau cand va crede ca s-au produs erori. De asemenea, as vrea sa mai dau o explicatie pentru niste etichetari pe care le-am primit constant in mod nedrept, dincolo de cea de dictator. Un dictator pe care il injuri de dimineata pana seara nu imi pare a fi un dictator, doar un mic exemplu.

DNA nu este instrumentul presedintelui

Basescu face dosare. Eu il voi considera om de rea credinta pe acela care nu va putea sa spuna ce procuror i-a spus treaba asta si despre ce om politic este vorba. Aproape ca s-a creat o imagine propagata continuu ca DNA este instrumentul presedintelui. Va asigur ca nu este asa, nu exista niciun procuror in Romania care sa poata spune ca presedintele i-a cerut sa faca un dosar impotriva unei persoane sau a alteia. Este sub demnitatea unui presedinte sa faca asa ceva, iar cei care au aceasta abordare nu fac decat sa minta. Eu ii rog sa fie corecti, pentru ca totusi, vorbesc despre presedintele Romaniei.

Basescu conduce PDL. Aici nu am niciun comentariu decat sa spun ca daca l-as fi condus eu, partidul ar fi fost mai bine condus. De Guvern. Intrebati UDMR sa vedeti de cati ori a primit instructiuni de la mine. Sigur ca am negociat cu ei.

Cei care imi recomanda sa ma duc pe muntele Gaina sa contemplez ce se intampla si din cand in cand sa mediez, se inseala. Nu asa se comporta un presedinte, mai ales cand poporul lui trece prin momente de criza si de transformari fundamentale ale institutiilor statului. Iar aceasta dezbatere pe care am avut-o continuu cu partidele din coalitie nu este in folosul meu personal, nu este in folosul ministrilor, este in folosul romanilor si voi continua sa o fac.

Cum presedintele stabileste hotararile Curtii Constitutionale. Orice roman poate sa intrebe orice judecator al CCR daca vreodata am cerut o anumita solutie. Nu am cerut niciodata, dar asta nu inseamna ca nu am tinut legatura si cu Curtea Constitutionala.

Anul 2012 este un an in care zona Euro intra in recesiune

Anul 2012 este un an in care zona Euro risca sa intre din nou in recesiune. Este esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor nostri europeni.

Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize si oricat de adanca va fi aceasta criza. Indemnul meu pentru oamenii politici este prudenta, indemnul meu pentru romani este solidaritate pentru ca nimeni nu poate scapa de criza individual. Din criza ori iesim toti, dar numai odata cu tara. Nu exista loc in tara asta in care sa fugim din criza. Ori scoatem tara din criza si am iesit noi toti, ori daca nu, salvari individuale nu exista.

Suntem mult mai bine pregatiti decat in 2009, dar trebuie sa fim responsabili. (…) Zona care va iesi prima din criza este zona non-Euro. Prioritatile sunt plata datoriilor. Trebuie sa dezvoltam relatii comerciale care au fost dezvoltate bine in anul 2011, dar ne trebuie mult mai mult.

Basescu isi recunoaste greselile

Cu certitudine, voi face observatii publice si legate de ce ar trebui sa facem si legate de ce nu se face. NU AM NIMIC DE SCHIMBAT IN COMPORTAMENTUL PE CARE L-AM AVUT IN CELOR 2 MANDATE PE CARE L-AM FACUT, DECAT LA UNELE GAFE: INTRARILE PE POST IN DISPUTA CU RAED ARAFAT.

As mai face cateva observatii care nu vreau sa fie lectii pentru mine, dar le fac, pentru ca trebuiesc facute. In ultima perioada, societatea civila de buna calitate s-a retras in cochilie. Astfel, locul lor va fi ocupat de foarte multi neaveniti care se vor revendica a fi reprezentantii societatii civile. Avem o intelectualitate care probabil descurajata de criza, s-a retras si nu vrea sa se mai implice in viata sociala si politica. Este un apel pe care il fac la revenirea societatii civile de buna calitate in prim-planul vietii politice si sociale prin contributiile pe care le poate aduce.

Inca o observatie este legata de partidele politice. Este si o mai veche tema a mea care cred ca ar fi bine sa fie reluata. Toate partidele politice sustin ca ele pot moderniza Romania. Nu pot fi credibili spunand ca reformeaza Romania cand ele nu s-au putut reforma ele insele. Deci, o reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmatiile, ca sunt pregatiti sa-si asume modernizarea Romaniei in continuare, pentru ca fara modernizarea Romaniei, trebuie sa stiti ca se condamna romanii.

NIMIC NU VA MAI FI CA INAINTE DE CRIZA. Institutiile vor trebui sa functioneze altfel, sa aiba alt tip de relatii, sa se implice altfel decat pana acum in viata de zi cu zi.

As incheia cu un apel. Poporul si-a facut datoria. A fost supus proceselor de austeritate. A reactionat la criza.

Eu pot sa lupt fara probleme cu politicieni, niciodata insa cu poporul.

Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza. OBIECTIVUL MAJOR ESTE SA-TI ASUMI CRIZA SI SA TRECI TARA SI POPORUL PRIN CRIZA. NU IAU IN CONSIDERATIE O ASEMENEA SOLUTIE, DECAT DACA VA FI EVIDENT CA ASTA ESTE SOLUTIA.

Exit mobile version