Se discuta de multa vreme despre o zona de promenada la Padurea Verde. Poate fi transformata intr-o zona de interes pentru timisoreni? Avem vreun proiect?
In momentul de fata, Primaria Timisoara detine 50,4 hectare de padure, dintr-un total de 754 de hectare, restul apartin Directiei Silvice, care gestioneaza, pentru ca padurea apartine Ministerului Padurilor. Avem un proiect, incercam sa facem un schimb de terenuri, ne luptam de ani de zile, pentru ca vrem sa extindem si Gradina Zoologica. Ne dorim foarte mult sa realizam acea cladire educationala multifunctionala, sa vina elevii de la scoli, sa-si tina orele de biologie, cu cadrele didactice, intr-un habitat cat mai prietenos, sa vada animalele salbatice in captivitate.
Vorbim despre o cladire educationala de multi ani. Am tot vazut proiecte, dar nimic concret.
Avem proiect tehnic, avem de la bugetul local un buget multianual angajat pentru a putea demara investitia, am trimis o hartie la Ministerul Mediului, sa ne comunice fondurile alocate pe acest an, pentru a putea scoate la licitatie partea de executie. Executia am dori sa o incepem anul acesta, in urmatorii 2 ani s-o finalizam. Asta ne propunem, ramane de vazut ce fonduri avem la dispozitie.
Sa ne intoarcem putin la Padurea Verde, cand isi vor petrece timisorenii timpul liber acolo?
Avem un proiect, de a o face padure-parc, cu trasee pentru biciclisti, cu loc unde pot veni oamenii sa se plimbe, sa se simta bine, mai putin sa faca focul in padure, asta este foarte important de precizat. Totodata, sa facem si actiuni ecologice, pentru ca ne putem trezi cu surprize neplacute, asa cum se poate vedea si in alte zone ale orasului, in care se arunca diverse deseuri.
Daca tot suntem in zona de la Padurea Verde, tot mai multi timisoreni isi duc copiii la gradinile zoologice din Serbia, unde sunt mult mai multe animale decat aici. Duc banii acolo, pe cand ar trebui sa-i lase in Timisoara…
Daca vorbim de Gradina Zoologica din Palic, pot sa spun ca acolo nu sunt dotarile pe care le avem noi la Timisoara. Noi suntem cumva constransi de lipsa spatiului, gradina zoologica e mica, habitatele trebuie sa fie cat mai apropiate de cele naturale, ca sa fie cat mai prietenoase. Bunastarea animalului este data de un habitat apropiat de cel natural, de hrana si nu in ultimul rand de modul in care sunt amplasate aceste habitate. Ne dam seama de bunastare prin faptul ca se reproduc. Inseamna ca nu sunt stresate, nu au niciun fel de probleme psihice si se simt bine in habitalul lor. Sunt multe de spus, hrana trebuie data in asa maniera incat permanent sa caute, sa fie incitati. De exemplu, la ursi, noi vara le taiem fructele, le punem intr-o galeata cu apa, conica, o punem in camera frigorifica, dupa ce ingheata scoatem gheata, iar in bazinul amenajat pentru baia ursilor punem acea gheata cu fructe. Evident ca se misca in apa, le dam de lucru.
Bine, dar noi degeaba le facem pe plac unor animale, pentru ca asta nu ii atrage pe timisoreni la Zoo. Cum o extindem, cand aducem mai multe animale?
Se doreste schimbul de terenuri. De ce? Revin si la habitate. Nu poti sa pui prada langa pradator. Din punctul meu de vedere, o gradina zoologica este obligatoriu sa aiba feline, ma refer la lei, la tigri. Am avut lei, dar habitatul pe care se aflau era pe teritoriul Directiei Silvice. Investitii pe teritoriul respectiv nu aveam voie sa facem, conform legii, pentru ca nu ne apartinea. Am considerat ca este oportun sa nu chinuim animalele, in sensul ca nu le puteam oferi un spatiu mai mare, motiv pentru care le-am relocat la o rezervatie in Africa.
Pai si de ce se tergiverseaza acest schimb? Cand o sa laudam cu o Zoo mai mare?
Dorim o gradina mai mare, urmeaza schimbul de terenuri. S-au facut ridicarile topo, s-au facut masuratori, s-au facut propunerile, pe un schimb de asa natura incat sa fie multumita si Directia Silvica, pentru ca schimbul sa fie echitabil. In Codul Silvic actual este prevazut ca pentru 1 hectar de teren pe care Directia Silvica il schimba este obligatoriu sa dam intre 3 si 5 hectare, se mai face in plus o evaluare a arboriletului, care poate sa ajunga la sume foarte mari. Aici era vorba cam de 10 milioane de lei, pe langa schimbul propriu-zis. Intr-o alta varianta, ne-au solicitat la schimb aproximativ 200 de hectare, doar pentru 6,5 hectare. Avem promisiunea ca vom obtine o derogare de a face schimbul 1 la 1. Atunci putem face o gradina zoologica mult mai bogata si din punct de vedere al colectiei de animale. Nu o sa ascund faptul ca ma fascineaza tigrul siberian sau cel bengalez. Mai apropiat de clima noastra ar fi cel siberian, pentru ca rezista si la temperaturi mai scazute.
Ce facem cu parcurile Timisoarei? opiniatimisoarei.ro a aratat recent ca este o mare problema cu nisipurile din locurile de joaca pentru copii, care sunt pline de gunoaie, excremente de animale.
In toate locurile de joaca unde exista nisip unde sa se joace copiii va fi inlocuit in urmatoarele saptamani. Avem in momentul de fata 178 de locuri de joaca numai pe domeniul public, plus inca aproximativ 100 de locuri de joaca in unitatile de invatamant, ma refer la scoli si gradinite. Nisipul va fi adus de societatile comerciale care au contract si trebuie sa intretina aceste zone.
Pai si pana acum nu l-au intretinut sau de ce abia acum aceasta masura?
Au tot inlocuit acest nisip. Stiti ce se intampla? Langa locurile de joaca special amenajate de pe domeniul public sunt si canisite, amenajate pentru animalele de companie. In aceste canisite exista si groapa de nisip. Canisitele sunt amplasate la intrarea in parc, iar accesul se face inainte de intrarea in parc. Proprietarii de caini nu ar avea ce sa caute cu cainii in parc, motivand ca accesul nu se poate face decat prin parc. Sunt foarte putine parcuri in care nu este permis accesul cu caini: Gradina Zoologica si Parcul Copiilor. In rest pot sa treaca cu cainii, am inceput sa interzicem accesul in parcuri, deoarece nu respecta normele de igiena. Primaria a pus cosuri speciale pe toate arterele principale de circulatie, deci nu numai in parcuri, punem permanent pungi acolo, avem in jur de 90.000 de pungi pe stoc. Exista cosuri speciale de unde se poate extrage doar cate una, vin oameni, desfac cutiile si le iau pe toate. Or pungile nu pot fi folosite in alte scopuri.
Daca tot vorbim despre cosuri de gunoi, cum sta Timisoara la acest capitol? Cand s-au montat ultima data cosuri de gunoi in oras? Unele dintre ele arata ingrozitor, mai ales acelea de pe malurile Begai, sunt rupte, lovite.
Chiar saptamana trecuta s-a finalizat o campanie si au mai fost montate cosuri de gunoi. Avem si cosuri de gunoi cu scrumiere, dar si fara scrumiere. Sunt cosuri de gunoi montate in parcuri, cu tot cu scrumiere. La Gradina Zoologica de exemplu nu sunt cu scrumiere, pentru ca nu este permis fumatul, nu vrem sa avem surprize. In nenumarate lucruri sunt cosuri arse, mobilierul urban este vandalizat de catre diversi tineri. Avem regulament in fiecare parc. Rugam toti locuitorii care nu respecta regulamentele de bun simt sa nu mai vandalizeze nici locurile de joaca.
In cate parcuri din Timisoara se poate sta efectiv pe iarba? Sa mearga timisoreanul cu patura si sa citeasca o carte? Am auzit cazuri in care politistii locali ii gonesc pe cei care se aseaza pe iarba…
In Parcul Karlsruhe se poate sta, dar si in altele. Si in zona Unirii, vor fi diverse evenimente in piata si le-am dat voie sa calce iarba. Acela e scopul, de a ne bucura de tot ce inseamna verde, dar asta nu inseamna ca mergem sa ne punem paturile pe trandafirii din Parcul Rozelor. Nu stiu de politisti locali care sa goneasca oamenii… am facut publicul faptul ca se poate sta pe iarba in unele parcuri, nu in toate. La Zoo nu pot sa stea, in Parcul Rozelor nu, in Parcul Copiilor exista sezlonguri, in Parcul Botanic nu se poate, pentru ca urmeaza a fi reabilitat si acolo avem diverse specii protejate de plante, este totusi un parc botanic.
S-a tot discutat despre o perdea verde a Timisoarei. Se mai planteaza copaci in jurul Timisoarei? Cand vom avea o perdea verde asa cum trebuie sa fie?
Anul acesta am inceput o campanie de plantari. Am plantat peste 5.000 de arbori la liziera de pe Calea Torontalului. Acolo va creste o parte din perdea. Nu putem spune ca in 2 ani de zile va fi o perdea verde, trebuia sa avem rabdare ca-n 2-4-5 ani va creste. Avem un plan sa mai plantam inca 8 hectare in Ciarda Rosie. Daca reusim sa facem si schimbul de teren cu Directia Silvica pentru a putea face o legatura intre padurea existenta si toate zonele periferice, cum ar fi o centura a orasului, intr-un timp cat mai scurt ne dorim. Nu pot sa dau un termen.
Pana acum un an se discuta de praful din oras si de multe depasiri ale pulberilor in suspensie. De cand a venit USL, s-a dus praful?
Este o realitate. Am intensificat anumite activitati: sumele alocate pentru salubrizarea orasului sunt mai mari, ni s-a putut permite sa luam masuri mai multe. Am intensificat lucrarile de decapat acolo unde exista un excedent peste bordura. S-au facut pe bulevardele mari: Take Ionescu, Simion Barnutiu, Stan Vidrighin, Calea Sagului, Calea Buziasului, Calea Aradului. Statiile de monitorizare a calitatii aerului sunt pe Calea Aradului, Calea Sagului. Folosim la spalatul strazilor o solutie de stabilizat pulberile in suspensie. Efectul nu este in 3 zile.
Adica toate aceste scaderi se datoreaza muncii incepute acum cativa ani sau s-a intamplat dintr-o data sa nu mai fie praf in oras?
Nu, nu se datoreaza muncii incepute acum cativa ani, pentru ca acum 3 ani nu am folosit aceasta solutie. O folosim doar de la inceputul anului trecut, din primavara. Este o solutie biodegradabila, se stabilizeaza pulberile, iar apoi se vine cu maturatul mecanic, care aduna tot ce a ramas, motiv pentru care nu mai exista atat praf in oras. S-au finalizat si lucrarile la Calea Aradului, centura, erau lucrari foarte mari si curentii de aer aduceau pulberi in oras, pe Calea Sagului s-au finalizat lucrarile la pod.
Va avea Timisoara parc de skate in urmatorii 2 ani? Sau nu?
Avem un proiect, s-au alocat si bani in buget. Dorim sa luam niste rampe profesionale, se discuta daca vor fi prefabricate sau metalice. Inca suntem in discutii cu iubitorii acestui sport pentru a putea genera un caiet de sarcini de asa natura incat sa avem un skatepark competitiv, ei discuta la aceste concursuri, unii sunt chiar si organizatori. Il vom avea.
Avem o sumedenie de terenuri virane in oras, neingradite, neingrijite. Primarul Nicolae Robu promitea ca le transforma in spatii verzi. N-am vazut unul sa fie transformat.
Se verifica situatia juridica a acestor terenuri. Domnul primar a facut public faptul ca exista aproximativ 8.000 de terenuri cu situatia juridica in curs de verificare. Numai saptamana trecuta, Directia de Mediu, impreuna cu Politia Locala, a dat peste 300 de somatii pentru neintretinerea spatiilor verzi. Am dat un termen rezonabil de 10 zile, vor fi amenzi contraventionale.
Timisoara are o mare problema cu parcarile ecologice. Primaria Timisoara a primit o garantie de 2 ani, desi trebuia sa fie pe 15 ani, cum a dezvaluit viceprimarul Traian Stoia. Ce facem cu ele? De ce nu s-a facut o analiza inainte sa fie amenajate aceste parcari?
De cand am preluat Directia de Mediu, una din probleme a fost si cea a parcarilor ecologice. Am discutat si cu domnul viceprimar Diaconu, s-a luat decizia sa nu se mai faca, o decizie corecta, justa, avand in vedere starea in care se afla, nu una, nu doua ci toate parcarile ecologice. Am luat legatura cu agentul economic care a realizat aceste parcari, i-am transmis somatii scrise sa le reabiliteze pe toate. Totodata, am oprit garantia de buna executie a celor care mai erau in garantie. A inceput reabilitarea lor, nu mai exista niciun contract nici pentru executie, nici pentru intretinere. Toate parcarile au fost transmise catre Societatea de Drumuri Municipale, cu mentiunea ca inainte de asta trebuie reabilitate toate.
Ati preluat anul trecut Directia de Mediu. Care a fost prima schimbare facuta in cadrul directiei?
Modul de implicare a unor colegi din Directia de Mediu… faptul ca receptiile nu se fac in birou, se fac in teren, fara implicare a fiecarui coleg care raspunde de o anumita activitate sau de un anumit contract trebuie sa se realizeze cat mai corect si, repet, in teren. Trebuie sa mergem sa vedem ce s-a realizat, insist pe acest aspect. Trebuie mai multa implicare, sunt 57 de posturi, o parte sunt libere. Sunt putine, in cadrul Gradinii Zoologice lucreaza 10 persoane, 8 sunt muncitori. Sunt foarte putini, mai ales pentru a putea intretine toate animalele.
Pe ce se pune acum accentul in Directia de Mediu? La ce capitol sta mai prost Timisoara?
Punem accentul pe realizarea cat mai multor spatii verzi, pe reabilitare a acestora. Am solicitat tuturor societatilor cu care noi lucram realizarea unui inventar a pieselor din locurile de joaca, daca exista sau nu obiective degradate si ce ar insemna un deviz. Trebuie sa reabilitam tot ce avem si sa venim cu lucruri noi. Punem accent pe spatii verzi, pe calitatea aerului, avem o echipa de verificare pentru calitatea aerului, se merge in teren, se inventariaza toate problemele.
Cati specialisti avem la Directia de Mediu? Avem un specialist peisagist?
Fiecare e specialist pe un anumit domeniu? Bineinteles ca avem peisagist, avem mai multi chiar.
Sunt neobisnuiti pentru un oras ca Timisoara palmierii din centru si maslinii din parcarea Primariei?
Directia de Mediu monitorizeaza permanent calitatea arborilor si arbustilor de pe domeniul public pentru a nu fi niciun fel de impediment. Pot exista arbori uscati pe domeniul public, trebuie sa ne autosesizam si sa mergem sa-i taiem. Aici este o problema: asociatiile de locatari veneau si sesizau arbori uscati, se solicita acordul locatarilor. Nu este normal sa soliciti acordul locatarilor pentru un arbore uscat, suntem obligati sa ne autosesizam si nicidecum sa asteptam acordul cetatenilor si, evident, sa luam masuri. Pentru palmieri se folosesc tratamente speciale, special pentru tratarea plantelor ornamentale, inclusiv cele exotice.
Ce fel de arbori exotici mai avem in Timisoara?
Avem multe specii protejate, avem ginkgo biloba, avem acesti platani care sunt deosebit de frumosi. Nu sunt exotici, dar sunt foarte frumosi. Avem o strategie de dezvoltare din punct de vedere a zonelor verzi. Noi vrem sa defrisam toti plopii de pe raza Timisoarei, ei au o perioada de viata de 25 de ani, au depasit demult aceasta perioada. Vom planta altceva in loc.