TIMIS. Din noiembrie 2012 este consul general al Romaniei la Szeged, iar inainte a fost o perioada consul general la Gyula. Ioan Fodoreanu a vorbit intr-un scurt interviu acordat opiniatimisoarei.ro despre dezvlotarea relatiilor dintre judetele Timis si Csongrad. Mai mult, a explicat ca transportul in comun dintre Timisoara si Szeged ar fi nerentabil.
Pe de alta parte, in martie anul acesta, presedintele CJT Titu Bojin anunta ca autoritatile din judetele Timis si Csongrad din Ungaria nu renunta la ideea de a moderniza si a reda circulatiei calea ferata care leaga Timisoara si Szeged, zeci de milioane de euro urmand a fi alocate pentru acest proiect.
In 2011, consilierii judeteni de la acea vreme, au aprobat realizarea unui studiu de pre-fezabilitate pentru calea ferata Timişoara – Szeged. Finantarea s-a facut prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.
Cum se vad Timisoara si Timisul de la Szeged?
In primul rand la nivel de orase, Timisoara si Szeged sunt infratite. In al doilea rand, la nivel de judete, relatia este relativ buna.
Ce credeti ca lipseste acestei relatii?
Ceea ce ar trebui facut, pentru ca am inteles ca a existat mai demult, o legatura directa, fie cu tren, fie cu autobuze, intre Timisoara si Szeged. Se circula destul de greu, practic numai cu masini private.
De ce nu exista transport in comun intre cele doua orase?
Am inteles ca a existat acum cativa ani, dar acum nu mai exista. Nu este cale ferata intre Szeged si Timisoara. S-ar putea sa fie nerentabil. Cred ca s-ar putea dezvolta pe domeniul acesta al transporturilor.
Mai are vreo sansa calea ferata daca se finalizeaza autostrada?
Nu-mi pot da seama de impactul autostrazii. Si acum traficul auto este foarte mare, pentru ca se vine pe autostrada de la Viena, se vine la Szeged si se merge spre Arad sau Timisoara. Autostrada va influenta foarte mult traficul din tara noastra.
Cati romani traiesc in regiunea Szeged, in sfera de competenta a consulatului?
In aceasta regiune traiesc foarte putini cetateni romani si sau etnici romani cu cetatenie maghiara. Exista cativa romani din Romania care au serviciu la Szeged, dar nu sunt in numar foarte mare. Sunt putini comparativ cu regiunea Gyula, unde comunitatea este mult mai mare si exista romani atat in oras cat si in satele din imprejurimile Gyulei. Apoi sunt multi cetateni din judetul Bihor stabiliti mai la nord, in localitatile judetului Bekes. Aici spre sud sunt mai putini.
Totusi, exista un flux mare de turisti romani catre sudul Ungariei.
Turismul este foarte dezvoltat intrucat sunt baze balneare foarte bine dezvoltate si sunt foarte multi turisti romani care vin in aceasta zona. De aceea spun ca legaturile de transport intre judetele Csongrad si Timis sunt importante si cred ca ar putea fi dezvoltate.
De aici de la Beba Veche sunt 10-15 km in linie dreapta pana la Szeged, dar trebuie facut ocolul prin Cenad...
Da, chiar 9 km ar fi, dar este foarte rau drumul pe camp…nu stiu cand va fi amenajat.
Ioan Fodoreanu este originar din Zalau si este consul al Romaniei la Szeged din 2012. Inainte a fost Consul general al Romaniei la Gyula (6 noiembrie 2006 – 9 iunie 2011). Initial a existat doar un singur consulat, la Szeged, insa in 2006 guvernul Tariceanu a decis infiintarea unei noi reprezentante diplomatice la Gyula (Jula), unde exista o comunitate mare de etnici romani. Tot atunci a fost reorganizata activitatea consulatului de la Szeged, a carui circumscriptie cuprinde 6 judete situate in zona sudica si sud-estica a Ungariei: Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Somogy si Tolna.