Dupa ultimele modificari facute in conducerea clubului, profesorul Ion V. Ionescu nu se mai regaseste in organigrama lui ACS Poli.
Jackie Ionescu a fost initial vicepresedinte al gruparii banatene. Apoi, din martie, a ramas doar membru al Consiliului Director, iar in urma cu o saptamana cand s-a stabilit noua structura de conducere, profesorul Ion V. Ionescu a fost exclus.
-Domn profesor, cum vedeti in acest moment proiectul ACS Poli?
-Apreziez in continuare ca proiectul initiat de domnii Nicolae Robu si Titu Bojin este unul exceptional pentru Timisoara, le port respectul total celor doi demnitari, au facut un lucru absolut necesar pentru Timisoara.
-Desi dumneavoastra nu mai sunteti direct implicat in acest proiect? De ce nu ma vai regasiti in organigrama clubului?
-Noua organigrama a clubului a fost, probabil, determinata de dualismul politic care guverneaza Romania si implicit fotbalul, aceasta organigrama fiind compusa din oameni foarte respectuosi si performati in domeniile lor de baza, dar aceasta organigrama avea ca varianta alegerea unor valori profesionale in fotbal, de autentica necesitate.
-Credeti ca Timofte ar fi fost o varianta mai buna ca presedinte decat ca manager?
-Nu, acum este in postul lui corect. Si am toata increderea atat in Timofte, cat si in Alexa, sunt oameni pe care ii cunosc extrem de bine si care vin dintr-un fotbal international, dintr-un fotbal al Politehnicii si al orasului. Desigur, am aceeasi incredere, in ciuda organigramei polarizate politic si in domnul profesor Liviu Anton ca va conduce bine clubul si echipa, ca va omogeniza posibilele asperitati dintre cele doua componente politice promovate in conducere, dansul avand, in acelasi timp, reale si, pentru mine, cunoscute cunostinte in fotbal si in ceea ce priveste cunoasterea oamenilor. Dansul reprezinta, alaturi de cei doi, Alexa si Timofte, speranta mea ca acest club va performa.
-Domnul Iancu a condamnat numirea anumitor persoane in conducere si a lasat de inteles ca nu va mai fi de acord cu cedarea palmaresului catre ACS Poli…
-Eu n-as vrea sa comentez ce spun altii, eu il respect enorm pe domnul Iancu pentru inteligenta si conceptiile sale, dar nu-i pot comenta ce spune dansul.
-Credeti totusi ca va mai ajunge vreodata palmaresul la Timisoara, la echipa care joaca pe ‘Dan Paltinisanu’?
-Sper, dar nu cred.
-Pur si simplu ar trebui ca timisorenii sa se remneze in privinta palmaresului?
-In intreg fotbalul romanesc, echipele istorice si-au pierdut ADN-ul, ele sunt in majoritate clonate, vezi Craiova, UTA si multe altele. Atat fotbalul romanesc cat si Timisoara vor trebui sa se obisnuiasca nu cu ideea unei echipe istorice ci cu ideea unei echipe a realitatilor actuale, care tot fotbal inseamna, tot atasament, tot spirit al orasului inseamna. Acesta e si cazul acestui ACS Poli.
„Dupa mine, Seroni era capitan de echipa”
-Apropo de ACS Poli, de ce credeti ca s-a ajuns la aceasta retrogradare? Care considerati ca au fost cauzele?
-Mai intai, asperitatile foarte dure, determinate politic, din cadrul organigramei si in al doilea rand din cauza unei pene de inspiratie in conducerea tehnica de la un moment dat a echipei, a fiecaruia din cei trei antrenori ai anului trecut, antrenori pe care ii apreciez, ii simpatizez, ii sustin fiindca mi-au fost toti si studenti si jucatori, dar care, in contact cu realitatea dura, competionala a fotbalui au intalnit unele obstacole.
-Aveti regrete in privinta anumitor jucatori ca poate nu au jucat atat cat ar fi trebuit in sezonul trecut?
-Regret enorm, ma doare pentru cativa juniori, pentru cativa jucatori din zona. Regret enorm de asemenea, ca nu m-a ascultat nimeni sa aducem de la Becicherec vreo doi jucatori, erau promovabili…regret ca nu am promovat si nu am titularizat vreo doi-trei juniori.
–Considerati ca s-a gresit si la transferuri?
-Nu as putea spune ca s-a gresit, atat timp cat bugetul a fost extrem de limitat, doar inspiratia unuia sau altuia putea aduce in austeritatea asta jucatori mai buni. Dar si asa cum au fost jucatorii, o anumita abilitate in pregatire, in conceperea formatiei, in starea psihica a echipei, in ofensivitatea si curajul echipei puteau aduce cel putin un punct necesar salvarii. Si adaug ca pentru mentirea in Liga I si aceste 38 de puncte erau absolut suficiente daca celelalte contracandidate jucau cinstit, conform regulametului, finalul de campionat. Or, ele, in final si-au facut puncte intr-un mod in afara moralului si regulamentului din fotbal.
-Revenind la transferuri, fiind parte din club, ati fost consultat atunci cand au fost adusi jucatori?
-Pot spune ca doar la unul dintre ele. Dar nu am de ce sa mai dau nume.
-Cum vi se pare actualul lot, dupa mutarile din aceasta vara?
-Nu stiu exact ce s-a facut. Ceea ce stiu, cu o anumita probabilitate este ca s-au facut schimbari la Seroni si la Szekely. Nu intru in mintea tactica a antrenorului si nici nu o combat, eu spun doar ca pentru mine, Seroni era capitan de echipa si stalp al echipei. Dar s-ar putea sa vad eu gresit. Iar Szekely, tot dupa subiectiva mea parere, era un varf de atac dintre cei mai valorosi din tara. Dar probabil ca se vor gasi solutii mai bune.
-A revenit la Timisoara si Gabi Canu…
-Canu a fost preferatul meu din generatia Iancu, tineam la el ca la Paltinisanu, la jocul lui. El, de altfel, e un tip inchis, introvertit, dar jocul lui imi placea etraordinar, o inteligenta rara! Acum, nu pot sa stiu, dupa atatia ani cum se va comporta si manifesta acum. Sa dea Dumnezeu sa joace bine!
-Au mai fost adusi acum doi brazilieni, un mijlocas si un atacant, un jucator din Guinea Bissau care a fost format in Portugalia…
-Daca confirma si costa putin e foarte bine. E loz in plic toata selectia facuta cu straini in toata tara, nu numai la noi. Nimeni nu ii cunoaste foarte bine, impresarii ii propun, iar rezulatele sunt intodeauna neasteptate. Nu ma refer doar la Poli acum.
-Avandu-l pe Timofte care cunoaste piata aceasta portughezo-braziliana, ar putea fi totusi Poli in avantaj?
-Nu stiu ce cred altii, dar eu mizez pe el.
„E nevoie de promovare urgenta, urgenta!”
-Spuneati ca aveti incredere in Alexa, cum il vedeti ca antrenor?
-Are un potential foarte mare, e un tip puternic, un tip inteligent, extrem de carismatic deocamdata. Ii trebuie insa, sa-si mai adauge la aceste calitati capacitatea de comunicare fotbalistica si pozitiv-psihologica atat in raport cu echipa cat si cu compexul mediu fotbalistic din jurul sau, precum si realmente,stiinta fotbalului, adica capacitatea de a adapta la echipa experienta sa practica. Sunt doua lucruri diferite, nu orice practician ajunge sa poata antrena. El a jucat un fotbal de mare performanta, va trebui sa aiba capacitatea, stiinta sa aplice ce a invatat din fotbal ca jucator.
-Se tot face o comparatie intre el si Cosmin Contra. Sunt diferiti ca tip de antrenor?
-Nu se poate compara, pentru ca Cosmin Contra a primit de la domnul Iancu o echipa de mari personalitati si valori, iar Alexa isi alcatuieste acum o echipa, din jucatori necunoscuti, de o valoare necunoscuta, jucatori in devenire…Nu pot fi comparabili. Ca atractivitate pentru Timisoara si pentru mine personal, ei sunt pe acelasi plan, la amandoi tin foarte mult.
-Credeti ca ACS Poli are nevoie de o promovare imediata sau ar prinde mai bine acestei echipe sa ramana macar doi ani in Liga a II-a pentru a se consolida?
-E nevoie de o promovare urgenta, urgenta! Eu am o statistica din ultimii 66 de ani, de cand s-a promovat, in ’48 prima data cu Poli. A retrogradat de 12 ori, cand aveam echipa de mare valoare, a repromovat in anul imediat urmator de 11 ori si o singura data a intarziat 6 ani. Deci, anul asta, obiectivul urgent este promovarea.
-Credeti in aceasta promovare, dupa cum stau lucrurile?
-Prefer sa spun ca e posibila.
„Peste vreo doi-trei ani vor fi campionate zonale’
-Sezonul acesta va asteptati sa fie un nivel mai crescut la Liga I?
-Valoarea Ligii I este data de jucatorii straini de la aproape toate echipele si de speranta de talent a unor jucatori romani promovati din ligile inferioare sau de la juniori. Per ansamblu, fotbalul stric romanesc este intr-un fel, in faliment.
-Atunci, la Liga a II-a, la ce sa ne asteptam?
-La Liga a II-a…fac un salt mic in timp si spun ca la Liga a II-a, nu peste mult timp se va ajunge, in prima faza, ca echipele sa-si dovedasca solvabilitatea financiara ca sa poata participa in campionat, nu se va mai juca pe promovare sau pe retroradare, cine va avea bani si va dovedi ca are se inscrie si joaca. Iar peste vreo doi-trei ani, cand trendul descendent general se va accentua, se vor forma campionate zonale, locale, fiecare zona si regiune, odata cu autonomizarea, cu regionalizarea isi va avea propriul campionat.
„Mi-ar placea sa antrenez la Becicherec”
-Sezonul acesta vom avea cel putin doua echipe din zona Banatului in Liga a II-a, daca nu vor fi chiar trei, in cazul in care va fi invitata totusi si Becicherecul…
-Apropo de Becicherec, regret enorm ca au pus piciorul pe frana in finalul campionatului, promovau cu siguranta, pe merit, lansau un antrenor de valoare, Sorin Balu. Asa, a promovat Caransebesul, ne bucuram si pentru ei ca sunt tot ai nostri, dar regret ca o echipa cu un investitor, nu stiu cine este, cu un antrenor tanar si-a ratat in mod inexplicabil sansa de afirmare. Becicherecul este o echipa unde nu stiu de ce se intampla ce se intampla, dar care este o echipa cu un potential extraordinar. Daca as fi mai tanar, daca as fi activ, mi-as dori sa antrenez la Becicherec. Dar deocamdata, pot sa spun ca aceasta echipa este o revelatie in ultimii ani.
-Dumneavoastra, ce veti face pe mai departe, ramaneti alaturi de ACS Poli, asa, dinafara sau va ganditi sa reveniti, la un moment dat in club? Care va fi relatia dumneavoastra cu ACS Poli?
-Eu pot sa contribui la conceptia despre dezvoltarea clubului si dinafara, poate chiar mai mult voi putea ajuta asa. Sigur, dupa nu stiu cate zeci de ani de prezenta in sistem, am o anumita jena ca nu stiu cine si nu stiu de ce m-a pus sa fac un pas lateral. Pentru ca eu, fac o comparatie. Daca domnul Mircea Ionescu-Quintus, presedintele de onoare al PNL-ului, in plina adunare a conducatorilor de partid l-a propus pe domnul Crin Antonescu presedinte si toata sala, in picioare a acceptat, aprobat si votat propunerea domnului Ionescu-Quintus aflat la 97 de ani ar insemna ca varsta poate nu mai constitue, in performanta un criteriu de mentinere, de promovare, de afirmare. De altfel, eu am conceput un proiect de dezvoltare al clubului pe care l-am predat clubului in februarie si care, probabil, va dormi linistit acolo pentru cine stie cati ani. Realmente, ma mandresc cu el. In Romania nimeni nu are asa ceva, nu are cum sa aiba.
-Cei care decid soarta clubului timisorean au vorbit cu dumneavoastra, dupa ce s-a schimbat organigrama?
-Nu, am aflat ca un demnitar, intrebat fiind despre situatia mea a spus ca nu e bine sa fac un pas inapoi si ca sa fac un pas lateral. Acum, nu stiu in ce parte sa fac pasul lateral, pentru ca s-au schimbat si punctele cardinale si polii magnetici. Daca fac pasul lateral in stanga, ii gasesc pe cei din dreapta. Daca il fac in dreapta, ii voi gasi pe cei din stanga. In spate si in fata, sunt sigur ca am sa dau in gropi. Stau pe loc!