Traian Puiu Oprea este presedintele Clubului de Vanatoare din Timisoara, membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. De cativa ani organizeaza, in capitala Banatului, unul dintre cele mai apreciate festivaluri vanatoresti din tara, cu participarea vanatorilor de peste hotare, din Serbia sau Ungaria. Traian Oprea ne povesteste intr-un scurt interviu ce mai fac vanatorii din Timis in aceasta perioada!
Ce mai fac vanatorii din Timis? Ii vedem mai rar, la festivaluri doar. Sunt mai mult pe teren?
Vanatorii din Timis, la ora actuala, se lupta cu vecinii de poligon. Noi avem poligonul concesionat de peste 30 de ani, facut pe spezele vanatorilor, cu oameni care astazi sunt seniori vanatori si care au pus umarul si au sponsorizat construirea acestui poligon. Cei care sunt mai noi au venit si ne reclama ca pregatim trupe anti-tero sau Dumnezeu stie ce au in cap. Ne reclama de fiecare data cand avem concursuri.
Cum stam cu vanatoarea in judetul Timis?
La ora actuala, vanatoarea este deschisa doar la capriori selectie. Este o perioada de inmultire a vanatului, legea nu permite iesirea in fonduri de vanatoare pentru recoltare decat la capriori selectie, avand in vedere faptul ca fazanii, iepurii, capriorii, mistretii, tot vanatul se imperecheaza, iar noi trebuie sa veghem la linistea acestuia.
Fondurile de vanatoare din judet sunt suficiente? Satisfac nevoile vanatorilor?
Noi avem 39 de fonduri de vanatoare in intreg judetul, pe raza Asociatiei Judetene Timis. Clubul de Vanatoare are 18 fonduri, in total suntem 1.800 de vanatori, dintre care in jur de 1.100 sunt in Clubul de Vanatoare Timisoara.
La ce sunt experti vanatorii timiseni? Ce vaneaza cel mai bine?
Noi suntem experti mai ales la vanatul de campie, cu caini de aret, caini de lucru, incepand de la prepelita si pana la iepure, iar in zonele de deal si munte ale cluburilor de vanatoare – cum ar fi cele din Faget si Lugoj – suntem experti si la mistret si la vanat mare.
Daca este sa ne comparam cu alti vanatori din tara, noi pe unde ne-am incadra? Suntem „fruncea”?
Pot sa spun cu mandrie ca asociatia noastra este pe locul 1, daca este sa ne comparam cu alte asociatii din tara, din cadrul AJVPS Romania. Din toate punctele de vedere. Suntem cei mai buni, suntem mandri cu chestia asta si mi se pare normal. Exemplu avem Festivalul Vanatorilor din Timisoara, manifestare unica in Romania.
Ce inseamna sa fii vanator? Pentru cei care blameaza acest hobby, aceasta meserie, daca putem sa-i spunem asa…
Inseamna sa respecti legea, in primul rand. Sa respecti etica de vanatoare, sa-ti respecti aproapele si chiar animalul pe care-l conduci la vanatoare.