TIMISOARA. Fost viceprimar al Timisoarei, actual deputat de Timisoara din partea PSD, Sorin Grindeanu vorbeste, intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro despre activitatea sa parlamentara, dar si despre cum vede el, din postura de deputat, ca merg lucrurile in Primaria Timisoara.
– Ce ati reusit sa faceti in prima parte a primului mandat de parlamentar de Timisoara?
– A trecut un an si jumatate. Sincer, am si dezamagiri si satisfactii. In primul rand imi place foarte mult comisia in care activez, e o comisie speciala in care ai contact cu chestiuni de securitate, inclusiv securitate europeana, transatlantica. E o treaba care chiar imi place foarte mult, despre care, din pacate, nu pot sa vorbesc foarte mult. Am reusit in acest an si jumatate sa absolv cursurile Academiei Nationale de Informatie. Sigur ca au mai fost vizite in afara, in baze NATO, la tot ce inseamna structuri de securitate, iar in contextul european unde vedem ca pe zi ce trece tensiunea se ridica tot mai mult, eu cred ca este o treaba buna pentru Romania sa fim cat mai bine reprezentati, sa simtim ca suntem parte NATO si a Uniunii Europene.
– Sunt 10 ani de NATO…
– Au fost 10 ani de NATO pe care i-am sarbatorit inclusiv in Parlament. Eu cred ca aderarea noastra la NATO cu drepturi depline si faptul ca suntem membri ai Uniunii Europene sunt doua obiective extrem de importante pe care noi le-am reusit dupa Revolutie, indiferent de ce spun unii sau altii, au fost doua tinte pe care noi, cu toate piedicile pe care de multe ori ni le punem singuri, am reusit sa le atingem. Sigur, sunt si chestiuni ce tin de rutina parlamentara, de anumite legi care in acest moment sunt in dezbatere. Eu, venind de pe partea executiva, patru ani am fost viceprimar la Timisoara, eram mai obisnuit cu lucrurile mai rapide.
– La capitolul „satisfactii” putem bifa si acei bani atrasi pentru Timisoara, la un moment dat?
– La un moment dat, care, din pacate… Din fire sunt optimist. Au fost atrasi bani, chiar am avut satisfactia ca pe bugetul din 2013 au fost aprobate trei amendamente, la bugetul propus de guvern erau vreo 2.000 de amendamente, in total, dintre care doar trei au fost admise. Unul era o greseala legata de salarizarea judecatorilor, la fel si cel de-al doilea amendament a fost o chestiune de corectura, iar cel de-al treilea a fost un amendament facut de mine, legat de Spitalul de Copii. Chiar eram putin invidiat de colegii mei care si ei venisera cu un suflu nou, dupa alegeri, si nu le-a trecut niciun amendament. Era votat pe la 3 noaptea, am stat acolo, in sala, impreuna cu colegi din Timis. Din pacate, tot efortul pe anul 2013 a fost in zadar pentru ca nu s-a reusit terminarea procedurilor de catre Primarie, pentru ca ei sunt titularii de proiect la Spitalul de Copii. Nici azi nu e terminata procedura, din cate stiu eu. Sper ca macar pana la rectificarea din iunie sa se termine procedura.
– Sunt sanse sa vina inapoi banii?
– Sunt foarte mari sanse, eu am avut discutii cu premierul, inclusiv in urma cu o luna, legate de subiectul acesta. Mi-a si spus: „Am dat pe 2013 banii, nu i-ati cheltuit, normal ca i-am luat si i-am dat in alta parte, astept sa va terminati procedurile„. E ceva incredibil. Voi stiti ca discutia asta (cu Spitalul de copii- n.r.) a fost undeva in noiembrie 2012. A fost o vizita la fata locului a premierului, primarului Robu, presedintelui de Consiliu Judetean, Bojin, a prefectului si eram si eu.
– Si multe dosare cu semnaturi…
– Foarte multe dosare. Si inca o data le multumesc celor care au semnat. Foarte multe lucruri s-au spus atunci, inclusiv un angajament din partea titularului de proiect, si anume primaria, in speta prin reprezentant, domnul Robu, ca se vor termina foarte repede lucrurile si ca incepem sa construim. Ei, suntem in aprilie 2014, dupa jumatatea lunii, si procedurile de la primarie nu s-au terminat.
– Primarul ne-a aratat schite cu felul in care va arata Spitalul de Copii…
– Sigur, dar deocamdata nu s-a terminat nici procedura. Adica altii intr-un an si jumatate construiesc multe lucruri, sa nu vorbesc de autostrazi sau altele, iar noi intr-un an si jumatate nu am fost in stare sa facem toate procedurile astfel incat sa se inceapa constructia. Nu vreau sa dau vina neaparat pe primarul Robu, desi are o parte de vina, fiind seful institutiei, pentru modul in care a gestionat aceasta problema si v-as ruga sa va aduceti aminte ca anul trecut pe vremea asta a fost primul meu semnal de alarma ca trebuie grabite lucrurile, pentru ca altfel pierdem banii. Acum, eu sper ca pana in iunie, la rectificare, se vor termina aceste porceduri ca nu e vorba de despagubiri aici, sa faci despagubiri ca la autostrazi. E terenul acolo, e sapata inclusiv groapa (fundatia – n.r.). Nu construim Pentagonul, nu facem… e prea mult. Dar, v-am spus, din fire sunt optimist si sper ca iunie sa ne prinda cu procedurile incheiate, astfel incat la rectificare sa prindem banii pe care eu sper ca primaria sa poata sa ii cheltuie.
– Cum se vad lucrurile ca se misca, in Primaria Timisoara, de cealalta parte a baricadei?
– Vad o echipa de consilieri ai domnului primar. Daca vreti schimbari, singura schimbare pe care o vad e echipa noua de consilieri ai domnului primar. Domnul Ciuhandu, inainte, nu stiu daca avea, eu nu stiu sa fi avut sau, daca erau consilieri, poate erau mai mult onorifici. Vad o echipa de consilieri despre care citesc prin presa tot felul de scandaluri, ceea ce nu cred ca e un lucru tocmai pozitiv. In rest, vad aceeasi echipa a administratiei Ciuhandu, cu o singura exceptie: iesirea la pensie a domnului Ciupa pe Directia de Mediu si promovarea domnului Bere. In rest, in afara de echipa de consilieri, sa imi spuneti dumneavoastra daca e vreo schimbare, care, in paranteza fie spus, vad ca e interesata de spatii pe la Sala Olimpia, prin alte locuri, e interesata, din scandalurile din presa, de tot felul de chestiuni care tin de patrimoniu. Mie mi se pare ca li se da prea multa putere pentru ca acesti consilieri nu sunt nici alesi nici macar consilieri locali. Nu poti sa ii pui la egalitate cu viceprimarii de exemplu si nici macar cu un consilier ori cu un sef de directie.
– Avem un city-manager in plus
– Eu am incredere. Sa stiti ca pe zona asta era nevoie de un city – manager. Eu nu ma bagm daca era sau nu buna persoana, dar era nevoie de un city-manager pe care domnul primar Ciuhandu a refuzat sa o ocupe. Cred ca aceasta functie era necesar sa fie ocupata. Nu intru in zona personala, cine e sau daca isi face bine treaba sau nu. In rest, vad foarte multe artificii, spectacol. In fiecare zi e cate un spectacol. Poti sa explici la cetateni dorinta ta de a face foarte mult bine, nu e neaparat un lucru rau, dar eu vreau sa mi se spuna un proiect nou adus de noua administratie, unul singur, unul.
– In Consiliul Local cum se vad lucrurile?
– Sunt foarte multi noi, oameni noi in Consiliul Local, dar cam jumatate sunt si cu experienta. Ma uitam pe ce a insemnat sedinta de zilele trecute. Dincolo de retorica de dinainte de o campanie, vorbesc de campania de europarlamentare, cred ca ar trebui – si aici nu fac o diferenta fie ca e vorba de consilieri PSD, PNL – sa citeasca mai mult anumite proiecte, inainte de a vota. E pararea mea, repet, ma adresez inclusiv consilierilor PSD. Cred ca daca citesc doar titlurile si se uita la liderul de grup din consiliul local sau la ce le spune domnul primar sau… Nu o sa isi puna deloc amprenta asupra a ceea ce inseamna bunul mers in orasul nostru. Le-as recomanda sa citeasca din scoarta in scoarta fiecare proiect de hotarare, le-as mai recomanda sa nu voteze proiecte de hotarare care vin, si vad ca e o practica, pe ultima suta de metri. Eu le-am cerut consilierilor PSD, nu imi permit sa le cer si altora, daca nu sunt chestiuni de urgenta si pentru bunul mers al orasului, din punctul meu de vedere ar trebui sa le amane pentru urmatoarea sedinta, pentru a fi studiate mai bine.
– Dar nu se intampla asta
– Nu se intampla pentru ca se arunca tot timpul o chestiune de tipul ca …nu se doreste, ca noi vrem sa mergem cu o anumita viteza, sa facem lucrurile in foarte mare viteza si uite cum s-ar opune unii sa faca lucrurile astea. Eu nu cred ca e corect. Dar, dincolo de aceste lucruri, v-as mai spune ca mai vad ceva: mai vad ceva in orasul acesta care pe vremea lui Ciuhandu, cu bune si rele, nu l-am vazut. Mai vad, asa, o inflorire a unor firme care nu au legatura cu anumite domenii de activitate si care au castigat foarte multe licitatii. Dar au o foarte buna legatura cu o zona liberala, chiar daca ne referim aici la o zona locala liberala sau nationala. Le-as recomanda domnilor care gestioneaza licitatiile in primarie, nu neaparat ca le gestioneaza in mod direct, ci ca le tuteleaza, sa o lase mai usor cu firmele de partid. Nu poti sa faci lucrari – desi am exemple si astept sa ma contrazica sau chiar sa ma dea in judecata daca isi permit – nu poti sa faci lucrari pe anumit domeniu in oras si cand te duci la licitatie castigi si tu de fapt nu ai nici macar un muncitor. Si nu chestiuni simple, sa faci un metru patrat de faianta in oras, sa pui undeva pavaj, ci chestiuni foarte importante si singurul tau atu e ca ai o filiatie liberala. Repet, astept sa ma dea in judecata. Eu lucrurile astea nu le-am vazut la amploarea asta, existau zvonuri si pe vremea administratiei Ciuhandu, zvonuri care, pana una – alta, pana acum nu au fost dovedite, dar acum mi se pare ca infloresc firmele de partid liberale, in Timisoara.
– In Consiliul Local a existat o initiativa a grupului PSD, de interzicere a firmei Ingerii Galbeni. Recent, prefectul a anuntat ca va face recurs gratios pe aceasta hotarare…
– Am vazut pozitia domnului prefect, cred ca trebuie sa se puna de acord. Eu sustin initiativa consilierilor nostri, stiu abuzurile pe care le fac cei de la aceasta firma, in oras, am tot felul, inclusiv la cabinetul parlamentar, de sesizari, sustin initiativa, dar trebuie sa fie si legala. Trebuie sa gasim un numitor comun astfel incat sa se poata si aplica pentru ca altfel riscam sa fie atacata aceasta hotarare si sa nu facem nimic bine.
– Care ar fi solutia?
– Nu stiu exact pe ce au atacat cei de la prefectura, dar cred ca trebuie sa se puna de acord pentru ca e nevoie sa nu-i lasam pe acesti domni care, apropos, iarasi au inflorit in perioada aceasta, in noua administratie Robu, in orasul nostru. Cred ca trebuie facuta ordine pe acest subiect. Dar as mai spune ceva legat de hotarari. A fost respinsa o hotarare tot initiata de consilierii PSD, legata de gratuitati pentru personalul nedidactic din invatamant. Sunt oameni care au salarii foarte- foarte mici. La mine au venit foarte multi directori de scoli care imi spuneau ca nu mai au cum sa angajeze pentru ca nu le vine nimeni, au posturi libere, pentru ca pe salariile acelea foarte mici de paznic, de femeie de serviciu, cu transport dintr-o parte in alta a orasului, nu reusesc. Si atunci sunt posturi libere. Pornind de la sesizarile directorilor, pornind de la sesizarile inclusiv ale sindicatului, s-a creat aceasta hotarare. Pai, cand sa il cred eu pe domnul primar Robu? Cand ne spune ca vrea sa dea gratuitati la toata lumea ca sa dea bine in poza cu transport gratuit si nu-i in stare sa dea la 300 de persoane? Despre atata vorbim, de 300 si ceva de oameni. Pe calea aceasta ii transmit domnului primar ca o sa ii informez pe toti timisorenii ca toate chestiunile legate de transport gratuit in Timisoara, de tot ne anunta domnul Robu, sunt o minciuna, pentru ca nu a putut sa faca nici macar pentru cei mai saraci dintre concetatenii nostri un efort minim bugetar sa le dea acest transport gratuit. Asta e adevarul. Si am votul inclusiv din Consiliul Local. Si o sa trimit la fiecare cetatean din orasul Timisoara o informare vizavi de minciunile domnului Robu. Dar, in schimb, se vine cu proiecte in consiliul local prin care se vrea sa se vada la televizor, sa se transmita in direct la televizor sedintele de consiliu local, pe bani. Dom’le, daca vrea o televiziune sa vina sa transmita in direct sedintele de consiliu local, nu o opreste nimeni. E publica sedinta, poate sa o transmita in direct. Daca ii dai tu bani sa se transmita aceste sedinte de consiliu local… Ah, pentru asta sunt bani? Ma bucur ca a picat acest proiect. Mi se pare ca dragostea de a te vedea pe televizoare si de a fi omniprezent depaseste orice inchipuire.
– Revenim putin la proiectul cu transportul gratuit pe RATT pentru personalul nedidactic. Nu ar fi fost mai bine sa se acorde aceste gratuitati pentru toate categoriile de cetateni care au un venit foarte mic, desi probabil ar presupune un efort bugetar mai mare?
– Eu sunt absolut de acord. Mi-ati si dat o idee, sunt de acord cu dumneavoastra. Picand proiectul, o sa revenim, fiindca nu o sa lasam aceasta chestiune, ca cei care sunt cu salariul minim pe economie sau in jurul salariului minim pe economie, o sa revenim cu proiectul acesta prin care sa fie transportul gratuit la RATT. Nu o sa las aceasta chestiune pentru ca nu imi place sa citesc ca noi o sa fim primul oras cu transport, dincolo de palmieri sau alte chestiuni, primul oras in care o sa avem transport gratuit pentru timisoreni si, dupa aceea, sa vad ca nu ai fost in stare sa faci ceva pentru 300 de oameni. Adica unde-i adevarul si unde-i minciuna? Adica pentru transmisii in direct la televiziuni gasesti bani, ceea ce mi se pare o prostie. O televiziune privata, daca considera necesar ca e de interes sa transmita sedintele de consiliu local, nu o opreste nimeni, dar sa dai tu bani ca primarie sa te transmita pe tine, mi se pare absolut aberant. E transmisa in direct pe internet, pe site-ul primariei, e transmisa la radio, nu are nimeni nimic de ascuns, e sedinta publica, dar sa ii dai bani? Eu cred ca aici se ascund alte lucruri in spate. Si repet, pot face fata la orice actiune pe care dansii cred ca o pot indrepta asupra mea, cred ca ascund alte lucruri in spate, si de aceea consilierii, majoritatea, nu au fost de acord. Sa nu uitam ca suntem intr-un an electoral, in care sunt doua campanii electorale si nu as vrea sa cred ca acest proiect de hotarare de consiliu local are legatura cu acest an electoral.