In sedinta ordinara de marti, consilierii locali au aprobat cateva modificari la HCL 371 din 2007, hotarare care stabileste sanctionarea contraventiilor in Timisoara. Aici intra si faptele timisorenilor care scutura „covoare, carpete, presuri sau alte asemenea articole de la ferestrele sau de pe terasele ori balcoanele imobilelor”.
Intrebat daca la capitolul alte asemenea articole intra si carpete, paturi, cearsafuri sau rufe, primarul Nicolae Robu a raspuns: „asta inseamna tot ce ati spus dumneavoastra”.
„Nu e nicio inventie a noastra, cred ca tine de respectarea unor norme de civilizatie elementara si de respectul fata de ceilalti, pentru ca nu este normal ca de la un geam de la etajul 3 sa scuturi carpete de praf ca praful respectiv sa intre in apartamentul celor de sub. Nu m-am uitat daca intra si prosoapele de bucatarie, Politia Locala are aceste detalii, nu am nomenclatorul de astfel de obiecte care pot fi scuturate sau nu”, a declarat primarul Robu.
In acelasi timp, hotararea le mai interzice oamenilor sa nu usuce haine pe garduri si pe echipamentele puse in spatiile de joaca, precum si sa nu intinda rufele spalate la uscat in balcoane deschise, pe suport in afara balcoanelor sau in jurul imobilelor de locuit, prevedere ramasa valabila.
Amenda este de la 500 pana la 1.000 de lei pentru persoanele fizice si de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice pentru cei care incalca aceste prevederi.
Aceasta nu este singura modificare prevazuta in HCL. Pe langa faptul ca trebuie sa pastreze curatenia, timisorenii trebuie sa imprejmuiasca cu gard curtile si cladirile pe care le detin si neaparat sa intretina zonele verzi, nimic iesit din comun, de altfel. In plus, pe timpul iernii sunt obligati sa indeparteze gheata si zapada, “ori de cate ori este necesar, de pe trotuarele din dreptul cladirilor si incintelor pe care le detin sub orice forma legala”.
O alta noutate care se refera la proprietarii de cladiri spune ca acestia sunt obligati sa indeparteze ornamentele care stau sa pice de pe imobilele lor, iar in cazul in care acestea sunt desenate cu graffiti, sa le curete. In caz contrar, amenzile pornesc de la 500 si ajung la 1.000 de lei.
Obligatorie este si precolectarea selectiva a deseurilor din casele oamenilor, potrivit regulamentului Retim. Proiectul a fost aprobat cu 21 de voturi pentru. 26 de consilieri au fost prezenti.