TIMISOARA. Medicina traditionala castiga din ce mai multi adepti in Romania. Fie ca nu mai au incredere in medicamente. fie ca vor o alternativa la tratamentele obisnuite, romanii se intorc spre terapiile cu care se insanatoseau stramosii. Printre acestea, terapia cu lipitori sau hirudoterapia, unul dintre cele mai vechi tratamente din istoria lumii.
La Timisoara, medicul Dan Spatariu explica in ce fel aceste vietati activeaza sistemul imunitar si mecanismele de autovindecare.
„Majoritatea pacientilor vin pentru probleme circulatorii, indeosebi pentru varice. Dar, de asemenea, este foarte pretabila aceasta terapie pentru boli reumatice. Tot ce inseamna inflamatie, tot ce inseamna congestie, tot ce inseamna durere„, explica medicul Dan Spatariu.
Secretiile din saliva lipitorilor au hirudina, un anticoagulant foarte puternic. De aici si numele de Hirudoterapie. Odata puse pe corpul pacientul, lipitorile, care au diferite dimensiuni, isi cauta singure vasul de sange.
„Durerea este asemanatoare unei muscaturi de tantar, dar uneori putin mai tare pana la o intepatura de albina. Deci uneori poate sa fie ceva mai tare durerea, dar trece in 3-5 minute„, spune doctorul care aplica cu succes acest tip de tratament.
Durerea inseamna ca terapia are efect. Specialistii sustin ca lipitorile sunt renumite pentru puterea lor de a vindeca. Cei 60 de dinti se infig practic in vasul cu sange bolnav si aspira 5 ml de sange. O sedinta dureaza intre 40 de minute si o ora.
Hirudoterapia stimulează productia de hematii si pune in miscare sistemul imunitar. Lipitorile ‘inteapa’ pielea in punctele de acupunctura sau presopunctura si efectuează anumite forme de masaj cutanat emitand ultrasunete.
Multi pacienti care se supun unui astfel de tratament sunt cei care sufera de varice, care au incercat sa se vindece cu medicamente si nu au reusit sa obtina rezultate multumitoare. Dupa ce au apelat la terapia cu lipitori, dupa cateva sedinte, spun ca se simt mai bine.
Dupa o sedinta de tratament, timp in care se indestuleaza cu sangele bolnav, lipitorile au nevoie de cateva saptamani sa isi revina, sa poata fi refolosite. Fiecarui pacient ii sunt repartizate niste vietati, nu se utilizeaza de la unul la altul si trebuie mai apoi protejate pana cand pot fi iarasi de folos.
Specialistii mai spun ca terapia cu lipitori poate fi combinata cu orice alta metoda terapeutica, fie ea traditionala, fie pe baza de medicamente.
VIDEO: George Stefanita