Opinia Timisoarei

‘Intram in razboi cu mainile goale. Nu avem niciun echipament de protectie. Ne-am cumparat singuri ce am putut’. Strigatul disperat al medicilor de la ATI din Spitalul Primariei Timisoara, cel Municipal

TIMISOARA. Au strans bani ca sa isi cumpere materiale de protectie si spun ca isi risca vietile si pot avea de suferit „de pe urma iresponsabilitatii oamenilor care ne conduc din birouri”.

CITESTE SI: Cum ne protejam bunicii si parintii de coronavirus cand locuim in aceeasi casa cu ei? Sfaturile medicului Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, care a vindecat cei mai multi romani infectati cu COVID 19 

Este vorba despre medicii de la sectia ATI a Spitalului Municipal din Timisoara, ce apartine de primariei, care se tem ca, in curand vor intra in prima linie de lupta impotriva coronavirusului, batalie in care ajunge cu mainile goale.

Medicii cer sa fie protejati, pentru ca „nu ne permitem sa pierdem personal din cauza lipsei de implicare a structurilor responsabile„.

Conform Planului Alb intocmit la nivelul judetului Timis, Spitalul Municipal Timisoara este urmatorul care va prelua pacientii critici COVID.

Iata mai jos textul integral al scrisorii deschise, trimisa de medicii de la ATI din Spitalul Municipal Timisoara

„Va scriem din partea Colectivului Sectiei ATI I al Spitalului Municipal Timisoara, spital ce apartine de Primaria Timisoara. Situatia de aici incepe sa fie disperata. Fiindca am intrat in razboi cu mainile goale!
Acum aproximativ 2 saptamani, cand OMS a declarat “pandemie” , noi cei din echipa ATI am inceput sa ne pregatim, atat cat am putut. Am strans bani de la tot colectivul de medici ATI I, am cumparat combinezoane impermeabile de unica folosinta(concepute pentru zugravi), cizme, bonete, mii de sorturi impermeabile, viziere, masti de protectie impotriva toxicelor. Unii am primit si donatii din partea prietenilor/familiei. Din pacate, nu am reusit sa achizitionam masti cu protectie pentru procedurile aerosolizante ale pacientilor suspecti/ confirmati COVID.

Spitalul ne-a oferit 13 echipamente complete de protectie, la data de 13 martie (acum 15 zile). Am facut repetate referate catre echipa de management a spitalului, iar raspunsul lor a fost de fiecare data acelasi : “trebuie sa ramanem rationali, noi nu tratam pacienti covid”, fiind asigurati ca exista o hotarare la nivel local si cazurile de terapie intensiva vor fi preluate initial de Victor Babes Timisoara, apoi de SCJUT in clinica de Ortopedie, cladire ce va fi folosita exclusiv pentru pacienti suspecti/confirmati COVID. De asemenea, s-a stabilit ca noi vom prelua doar cazuri chirurgicale COVID in circuitul separat, ATI Oncologie (la parterul spitalului municipal).

Intre timp (21 martie) am primit “planul alb” pentru organizarea sistemului spitalicesc in judetul Timis care mentioneaza ca in faza a doua (dupa Spitalul Victor Babes) cazurile complicate ATI vor ajunge la spitalele CF Timisoara, Municipal Lugoj si Municipal Timisoara. Spitalul CF iese din schema, fiindca nu au nici macar linie de garda ATI, si probabil nu au personal instruit in ventilatia mecanica a pacientului critic. Sectia ATI a Spitalului Lugoj este inchisa de 2 zile dupa confirmarea a doua cazuri COVID in ATI pentru decontaminare. Personalul lor este in carantina, deci inca o sectie este iesita din schema!

Ultimul pacient al sectiei ATI din Lugoj(care a fost izolat in timpul stationarii pe TI) a fost transferat in clinica noastra joi. Datorita faptului ca acest pacient vine dintr-o sectie compromisa, am luat masuri de protectie de la internarea pacientului. Ne-am reorganizat in ture, atat medicii cat si asistentele, iar la 48 ore de la internare nu mai avem nici macar unul din cele 13 combinezoane de protectie oferite de management. Pacientul a fost negativ la prima recoltare, urmeaza sa recoltam si a doua oara inainte a relaxa orice masura de protectie.

Conform planului alb Spitalul Municipal Timisoara este urmatorul care va prelua pacientii critici COVID. Cum? Cu manusile de uz veterinar cumparate de noi? Cu masti improvizate?…

Avem informatii ca spitalele care vor fi implicate in faza a treia de ingrijire a pacientilor critici COVID au primit deja sute/mii de echipamente, ultimele fiind distribuite in aceasta noapte de ISU, din care de asemenea ATI Spitalul Municipal Timisoara nu a primit nici unul. Spre deosebire de managementul altor spitale care a achizitionat teste rapide utilizate in diagnosticul pacientilor si personalului medical cu simptome respiratorii, in cadrul spitalului nostru nu exista astfel de teste rapide.

Suntem intr-o situatie dramatica in care nu putem continua sa ne facem datoria, tot personalul merita sa fie protejat in fata acestei lupte cu necunoscutul iar pacientii necesita implicarea noastra pentru a fi salvati.

Va rugam sa ne asigurati buna desfasurare a activitatii in ceea ce priveste managementul pacientului cu COVID 19. Ne asteapta saptamani sau luni extrem de grele. Cerem autoritatilor responsabile achizitionarea de urgenta a echipamentului corespunzator de protectie a personalului care se va confrunta in scurt timp cu acest „tsunami” medical.

Mentionam ca suntem 16 medici ATI in aceasta clinica care vor trata pacienti COVID/ pacienti NONCOVID, din toate clinicile auxiliare aferente si vom asigura liniile de garda. Nu ne permitem sa pierdem personal din cauza lipsei de implicare a structurilor responsabile. Alaturi de noi lupta intreg personalul mediu care la randul lor trebuie sa fie protejati. Toti avem familii, oameni dragi cu care vom intra in contact si riscam atat noi cat si cei dragi noua sa avem de suferit de pe urma iresponsabilitatii oamenilor care ne conduc din birouri.

Credem ca e momentul sa ne trezim cu totii la realitate si sa nu ne mai culcam pe o ureche si sa spunem eternul romanesc „ las’ ca merge si asa”, „romanul e inventiv” sau „improvizam”.

TREBUIE sa facem ceva, altfel s-ar putea sa fim urmatoarele victime ale acestui sistem deficitar!!!

Colectivul sectiei ATI I a Spitalului Municipal Timisoara”, se arata in scrisoarea cadrelor medicale de la Terapie Intensiva din Spitalul Primariei.

Seful Spitalului Primariei despre anuntul doctorilor din ATI: Nu e adevarat, au primit aseara 40 de viziere

Managerul Spitalului Municipal din Timisoara, medicul Olimpia Oprea, ii acuza pe medicii din Terapie Intensiva ca doar creeaza panica, insa recunoaste ca abia astazi si maine vor ajunge materiale de protectie in spital.

Nu se poate asa ceva. Creeaza panica. Au echipamentele necesare. Au primit aseara 40 de viziere. Exista echipamentele necesare pentru doua ture, si pentru azi si pentru maine. Noi am primit astazi echipamente de la ISU, care sunt in UPU, maine primim din nou un numar foarte mare. Personalul medical, asistentele, infirmiere stiu care este situatia, in schimb, medicii, creeaza panica. Imi pare rau ca se creeaza panica.
Nu e adevarat. In aceasta dimineata, domnul Mihoc (seful ISU Timis, n.r.) a trimis echipamente la UPU. Duminica primim un numar foarte mare. Am primit sponsorizare pentru viziere, de la o firma care le face prin tehnologia 3D. Noi le-am pus la dispozitie ce este nevoie„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Olimpia Oprea, manager Spitalul Municipal Timisoara.

In acest moment, conform conducerii Spitalului Municipal, in stocurile ATI I ar mai fi 5 seturi de protectie antivirala categoria 3, 40 halate impermeabile, 150 masti simple, care au fost repartizate vineri, si 20 de scuturi. Tot vineri ar fi fost impartite la UPU, ATI si restul camerelor de garda si sectiilor spitalului 150 viziere, 50 scuturi, 350 ochelari si 1000 masti simple.

In plus, reprezentantii spitalului spun ca au promisiunea ferma ca marti vor ajunge 20.000 de masti simple, care in prezent sunt in vama, in Bucuresti, si tot atunci urmeaza sa ajunga 300 de combinezoane. De asemenea, conducerea spitalului precizeaza ca de sambata dimineata, Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Municipal are un stoc de materiale pentru fiecare tura, respectiv cate 44 de combinezoane, 55 de halate chirurgicale, 100 de masti chirurgicale, 37 de perechi de botosei si 75 de bonete. De la ISU, precizeaza reprezentantii Spitalului Primariei, s-au primit in cursul diminetii de sambata 30 combinezoane si 20 masti de protectie.

UPDATE: Medicii de la ATI reamintesc ce inseamna, conform protocoalelor medicale, echipament complet de protectie.

 

Exit mobile version