Opinia Timisoarei

Investitii de sute de milioane de euro si lucrari in tot judetul. Bilantul Aquatim, la sfarsit de 2021

TIMISOARA. A fost un an plin pentru compania de apa din Timisoara, Aquatim. Pe de o parte, au fost semnate o serie de noi contracte de lucrari, care s-au desfasurat pe teritoriul mai multor comune din judet, iar pe de alta parte, a fost continuata scrierea de noi proiecte, pentru dezvoltarea in continuare a noi investitii.

O decada de excelenta

Pentru Aquatim, pozitionarea in topul clasamentelor regionale si nationale ale camerelor de comert este o importanta reconfirmare si este, practic, validarea unei strategii corecte de afaceri.

De curand, compania a acceptat distinctia meritorie din cadrul Topului National al Firmelor. Camera de Comert si Industrie a Romaniei a conferit Aquatim, din nou, locul I la categoria „Captarea, tratarea si distributia apei”, categoria „intreprinderi Mari”. Metodologia complexa de evaluare a CCIR se bazeaza pe indicatori de performanta, este unitara la nivel national si se refera la activitatea desfasurata in exercitiul financiar precedent. Prin intermediul acestui barometru al performantei in afaceri si prin situarea in randul celor mai competitive companii din Romania, Aquatim ramane un reper de profesionalism si competenta.

Dezvoltare sustenabila in regiune

Principalul program de investitii in apa si canalizare, derulat in prezent de Aquatim, va aduce imbunatatiri semnificative pentru populatie si factorii de mediu din judetul Timis.

In valoare de 239,5 milioane de euro, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020 urmareste dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata, prin investitii in infrastructura, in 81 de localitati. Vor beneficia de o mai buna alimentare cu apa circa 380.000 de timiseni din aria proiectului, iar peste 53.000 de persoane vor beneficia de servicii imbunatatite de canalizare.

In judet se vor construi 22 de statii de tratare a apei si 6 statii de epurare si 895 km de retele (483 km apa, 412 km canalizare). in Timisoara, programul cuprinde reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare pe 92 de strazi, modernizarea Statiei de tratare a apei potabile Bega, construirea unei linii de valorificare energetica a namolului la Statia de epurare si realizarea unui sistem automat de monitorizare si control de la distanta al proceselor (SCADA) cu acoperire regionala.

In anul 2021 s-au semnat 21 de contracte de lucrari, atat pentru extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare, cat si pentru proiectarea si executia unor statii de tratare a apei potabile si de epurare a apelor uzate. Contractele de lucrari pentru executia retelelor de apa si canalizare din Timisoara au fost semnate in luna noiembrie, iar valoarea lor cumulata este de peste 28,5 milioane de euro.

Probabil cea mai importanta noutate a anului 2021 in ceea ce priveste programul de investitii din fonduri europene derulat de compania timiseana de apa este suplimentarea valorii proiectului. Contractul de finantare a fost modificat prin act aditional, in luna noiembrie, iar valoarea sa a crescut de la 180 la 239,5 milioane de euro.

Proiectul regional de investitii al Aquatim face parte din Programul Operational Infrastructura Mare ce asigura finantarea principalelor prioritati de dezvoltare ale Romaniei in acord cu angajamentele asumate in Acordul de Parteneriat si cu obiectivele Strategiei Europa 2020. Finantarea este asigurata in proportie de 75,35% de Uniunea Europeana, 16,88% de la bugetul de stat, 6% cofinantare Aquatim si 1,77% de la bugetul local.

Program de investitii din surse proprii

In anul 2021, Aquatim a receptionat lucrari realizate din surse proprii in valoare de 13,4 milioane de lei, dintre care mentionam, in Timisoara, extinderea retelelor de canalizare si apa pe Calea Sagului, intre strada Ovidiu Cotrus si bifurcatia Sag-Parta (7,9 milioane lei), executia conductelor de apa potabila si refulare ape uzate, in zona intersectiei variantei de ocolire Timisoara Sud (630 mii lei), reamplasarea conductei de alimentare cu apa din cartierul Plopi (318 mii lei), precum si mai multe lucrari de modernizare in judet, bransamente si racorduri, aductiuni apa tratata, reparatii statii tratare etc

In curs de receptie sunt lucrari in valoare de 11,9 milioane de lei, incluzand o instalatie de deshidratare a namolului la statia de epurare din Timisoara, precum si extinderi de retele si reparatii in Timisoara si in judet.

Sunt in derulare, cu finalizare in 2022, lucrari in valoare de 6,2 milioane lei, printre care amenajarea Muzeului Apei Timisoara (progres fizic actual 65%) si modernizari ale retelelor de apa si canalizare in Timisoara (str. George Ardelean, Johann Wolf, Karoly Kos, Martin Gemeinhardt) si in mai multe localitati din Timis.

Pentru anul 2022 sunt planificate reabilitari ale retelei de apa in Timisoara (str. Ana Ipatescu, Victor Hugo, Islaz) si de canalizare, pe str. Victor Hugo si Islaz.

Mai mult pentru clienti

Distantarea, izolarea, diversele restrictii au impulsionat in mai multe feluri dinamica relatiilor cu clientii. La Aquatim, aceasta dinamica a fost una favorabila. A fost regandit managementul relatiilor cu clientii si, la un an de functionare al noului centru clienti din Timisoara, de pe strada Baader, si al serviciului call center, rezultatele sunt bune.

Filosofia din spatele acestei reorganizari a fost „totul intr-un singur loc”, adica cat mai simplu si mai accesibil pentru client. Clientii Aquatim pot, asadar, sa ceara informatii, sa faca sesizari, sa solicite eliberarea unui aviz sau incheierea unui contract la centrul de pe str. Baader. Un singur numar de telefon, 0356 914, disponibil non-stop, este deservit in zilele lucratoare intre orele 7 si 19 de operatorii call-center care preiau orice tip de solicitare, ofera informatii etc, iar in afara orelor de program, tot la acest numar pot fi anuntate avariile.

Noul site www.aquatim.ro, lansat in acest an, a fost gandit pe aceleasi principii: acces facil si rapid al vizitatorilor la toate informatiile de interes. Cu un design modern, adaptat dispozitivelor mobile, si cu functionalitati imbunatite, site-ul introduce facilitati noi pentru clienti.

Documentatiile pentru obtinerea avizelor sau incheierea contractelor se pot depune online (incarcare fisiere pe site), iar pe prima pagina sunt disponibile formulare pentru transmiterea unei sesizari (cu posibilitatea de a atasa imagini) sau programarea unei audiente.

Programul de monitorizare a calitatii apei este prezentat in detaliu, cu toate punctele de prelevare (istoric, localizare) evidentiate pe o harta interactiva, foarte usor de urmarit.
Interventiile si lucrarile planificate sunt in continuare publicate pe prima pagina, noutatea fiind posibilitatea vizualizarii intr-un calendar a lucrarilor curente si a celor planificate.

Portalul dedicat clientilor „Contul meu”, unde sunt posibile plata facturii online cu card bancar, transmiterea indexului, urmarirea graficului de consum, activarea facturii electronice etc a fost, de asemenea, integrat in noul site. in plus, accesarea site-ului de pe telefonul mobil permite apelarea directa a serviciului call-center sau transmiterea unui e-mail catre adresa dedicata de contact pentru clienti.

Comunitate

Nu in ultimul rand, sa fie alaturi de comunitate prin proiecte sociale, culturale si educationale a fost una dintre preocuparile Aquatim.

Centrul Aquapic de la fosta Uzina de Apa Industriala si-a redeschis portile din iunie 2021. Activitatile in aer liber, promovarea disciplinelor STEM si diversele programe culturale si artistice gazduite de Aquapic fac din acest loc unul deosebit de popular in randul elevilor si cadrelor didactice din Timisoara. Centrul este deschis in sezonul primavara-toamna, de luni pana vineri intre orele 9-12. Programe speciale, de weekend, au loc in fiecare luna in aceasta perioada.

Mai multe programe noi pentru copii si tineri, lansate in 2021, s-au dovedit a fi initiative de succes si vor fi dezvoltate ca programe pe termen lung. Sunt de amintit aici concursul international de creatie artistica, sub patronaj UNESCO, Apa pe care ne-o dorim (The Water We Want), cu doua castigatoare din Timisoara (Patricia Ahmadi, sectiunea desen 6-12 ani si Mara Bugan, sectiunea videoclip, 6-12 ani), campania online de incurajare a lecturii si educatie de mediu Sete de carte, programul cu finantare HORIZON Noaptea Europeana a Cercetatorilor, ce a cuprins trei evenimente cu prezenta fizica si circa 150 participanti si o editie locala Young Climathon Timisoara (sub egida Institutului European pentru Tehnologie si Inovatie), pe tema biodiversitatii, desfasurata online.

La capitolul biodiversitate, apa si comunitate, trebuie mentionat si proiectul fundatiei Aquademica – Lunca Urbana Bega. Beneficiind de o finantare de 10.000 Euro (Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati), de la Fundatia Comunitara Timisoara si Lidl Romania, proiectul si-a propus cartarea stiintifica a biodiversitatii Begai, in zona Ghiroda-Plopi, amenajarea unor puncte de observatie si antrenarea comunitatii in activitati tip citizen-science. Au fost alaturi de Aquademica in acest demers Primaria Timisoara, Universitatea de Vest si Asociatia Peisagistilor Romania, filiala Vest. Desi recent finalizat (decembrie 2021), din punctul nostru de vedere, acest proiect reprezinta doar inceputul, primul pas dintr-o lunga calatorie in care ii invitam pe toti timisorenii ce iubesc natura. Prin masuri clare, eficiente si bine gandite, lunca urbana Bega poate fi pentru locuitorii Timisoarei acel colt verde de „natura in oras”, ferit de tumultul cotidian.

Exit mobile version