De peste 3 mandate si jumatate, administratia Ciuhandu umple orasul cu locuri de joaca pentru copii, amenajate si intretinute cu milioane de euro. La un moment dat, au fost peste 220, iar acum numarul lor ajunge la 170, in contextul in care numarul prichindeilor care le folosesc este mai mic decat cel inregistrat in 1989, de exemplu.
Pe atunci in Timisoara erau doar cateva parcuri dotate cu ringhispiluri, hutuluse sau tobogane, dar cele mai multe dintre ele erau plantate in Parcul Pionierilor, actual Parc al Copiilor.
Prioritatile orasului sunt altele
Aparent fenomenul este de neinteles in conditiile in care, locurile de joaca pentru copii nu intra nici in primele sase prioritati ale locuitorilor Timisoarei. Cel putin asa sustin presedintii consiliilor consultative de cartier, chestionati in aceasta privinta. Pe ordinea lor de prioritati intra drumurile, Zona Ciarda Rosie, renovarea trotuarelor – lucru care, in multe zone, nu s-a mai facut de zeci de ani, introducerea canalizarii in cartiere marginase, amenajarea de piete agroalimentare in cartierele care nu au asa ceva, Zona Steaua-Fratelia. La acestea se adauga amenajarea de parcari si forarea de fantani, in Zona Mehala, ori prelungirea liniilor de autobuze si amenajarea de santuri pluviale in Zona Plopi-Kunz.
Alte necesitati, de prim ordin, se refera si la renovarea unor scoli, ca de exemplu cea pentru romi din Zona Fratelia. Nici unul dintre presedintii organizatiilor de cartier nu a pomenit la ordinea prioritatilor in cartierele pe care le reprezinta, de amenajarea de locuri de joaca pentru copii.
Totusi, Primaria Timisoara insista sa sufoce orasul cu astfel de amenajari platite, din greu, cu bani publici, desi nu se cere. Ba mai mult, atat primarul Gheorghe Ciuhandu, cat si seful de la Mediu, Vasile Ciupa, zis Arendasul, le ofera cu generozitate prin oras, taind panglica, dupa panglica.
Banii publici se scurg in buzunarele firmelor private
Secretul amenajarii si, ulterior, intretinerii, in numar exagerat de mare, a locurilor de joaca pentru copii e simplu. Banii din bugetul local sunt directionati catre doua firme private, Drufek Cons CF si Bindalim, societati abonate la banul public si care sunt favorizate la obtinerea de contracte si lucrari la Directia de Mediu din Primaria Timisoara, condusa de Arendasul Vasile Ciupa, un apropiat al primarului Ciuhandu.
Ca sa dea lucrari firmelor de mai sus, Ciupa a recurs chiar la licitatii controversate, asa cum au constatat si inspectorii Corpului de Control al Primului Ministru, in urma verificarilor la care a fost supusa administratia locala anul trecut.
Care este motivul pentru care agronomul, uns director la Mediu, se lupta atat pentru firmele private e de competenta organelor de control ale statului? Pana la finalizarea anchetei in aceste cazuri, mai multi consilieri locali vor cere, spun sursele noastre, demiterea din functie a lui Vasile Ciupa.
Nu e prioritate, da e cerinta
„Faptul ca presedintii consiliilor consultative de cartier nu au pomenit de necesitatea amenajarii de locuri de joaca pentru copii asta nu inseamna ca la sedintele de cartier nu s-a cerut acest lucru. Lista de investitii a primariei se face, in fiecare an, pe baza consultarilor cu consiiile de cartier si cu votul Consiliului Local Timisoara. Practic, acest consiliu dispune sumele ce urmeaza a fi alocate pentru fiecare categorie de investitii in parte”, spune Flavius Boncea, purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara.
Din spusele sale putem trage concluzia ca oricine se prezinta la o sedinta a consiliului consultativ de cartier si cere, mai mult sau mai putin interesat, amenajarea un loc de joaca pentru copii, il primeste pe loc.
Despre o eventuala demitere din functie a directorului de la Mediu, Boncea spune ca „deocamdata nu exista nici un fel neajunsuri dovedite in activitatea lui Ciupa”. Ultimul loc de joaca a fost inaugurat de primarie la 1 iunie, intre doua blocuri din Zona Oituz.