Interesant mi s-a parut faptul ca cifrele sondajului arata ca doar 1% din romani s-au declarat atei convinsi, iar la capatul opus al chestionarului, peste 90% dintre noi cred ca exista Dumnezeu. Asta inseamna, ca, daca atat de multi cred in Dumnezeu, atunci ei cred automat si in viata de apoi? Eh, deja incep diferentele! Se pare ca nu toti vedem Divinitatea la fel si nici chiar termenii de baza ai credintei. Iata mai jos cateva cifre in procente, cifre care nu fac decat sa ne buimaceasca mai rau, in loc sa ne explice clar optiunea noastra ca si natie, noi romanii declarandu-ne aproape integral… un popor crestin.
Este totusi incredibil ca, dupa aproape jumatate de secol de comunism (adus si implementat fortat in Romania) si dupa atat de multa indoctrinare impotriva religiilor de orice fel, oamenii nu si-au abandonat credinta. Astfel, studiul arata ca desi 94% dintre cei chestionati au raspuns da la intrebarea „Credeti sau nu ca exista Dumnezeu?“, doar 42% dintre acestia accepta viziunea dogmei crestine potrivit careia exista un Dumnezeu intrupat intr-o fiinta ! Restul de 49% vazand puterea divina mai degraba ca un spirit sau o forta a vietii intr-o forma mai abstracta (neintrupata) si universala. Aproape toti romanii cred in numeroase aspecte care provin din crestinism sau au legatura cu acesta. Astfel 88% cred ca noi avem suflet, iar alti 87% cred ca exista pacat. Ciudat e ca desi cred in pacat sau in existenta raiului, multi nu cred ca exista pedeapsa sau recompensa in viata de apoi! In existenta raiului si a iadului cred 79% din romani. Procentul care crede in viata de dupa moarte este de 63% ; deci doar acest procent crede si in judecata de apoi la care este supus sufletelul nostru.
Este o intreaga harababura ! Cum e posibil sa crezi in suflet, in rai si iad, dar sa nu crezi in judecata de apoi? Mai exista si alti chestionati (mai putini, dar in continuare un numar semnificativ!), care cred si in existenta unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legatura cu crestinismul. Astfel, 60% dintre respondenti cred in deochi, 47% cred in oameni cu puteri speciale (cum ar fi prezicatorii, tamaduitorii sau clarvazatori). Mai exista un procent mai mic, de 25% care cred in astrologie sau horoscop (printre care ma numar si eu !) Sigur, ca exista si altii care cred doar in extraterestrii (23%) si care vad ingerii ca pe niste roboti sau androizi venind in nave din sisteme solare, iar Divinitatea ca o fiinta superioara care a creat si clonat viata in laborator.
In definitiv, acest chestionar a fost binevenit, deoarece a scos la iveala mai multe aspecte de natura religioasa, filozofica sau stiintifica. Important este sa credem in ceva chiar daca stim ca religia noastra nu este completa si ca poate adevaratul sens al credintei este “imprastiat” in mai toate marile religii ale lumii, fiecare dintre ele continand unele adevaruri fundamentale. Dar, la toate aceste intrebari, vom gasi raspunsuri adevarate numai dupa moarte, in viata de apoi, atunci cand sufletul nostru va fi supus judecatii de apoi. Si abia atunci vom stii incotro mergem: sus in rai pe norisori sau jos in iad la… smoala.