„Eu am spus ca, conform datelor pe care le avem in prezent si programului de politici care functioneaza, probabil cresterea nivelului de trai se va simti de catre populatie in 2012, dar acest lucru nu inseamna ca in 2011 vom avea in continuare scadere de activitate economica. Noi prognozam pentru la anul o crestere economica in jur de 1,5%, poate chiar mai mult. Nu va fi insa suficienta pentru a se simti in buzunarele oamenilor, ca un sentiment general. Exista si o regula, dupa o asemenea ajustare si dupa o reluare a cresterii economice mai este nevoie de un an – un an si jumatate pentru ca populatia sa poata percepe imbunatatirea, de aceea v-am spus 2012. Discutam cu cifre globale, la nivelul intregii tari”, a explicat Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca este posibil ca anumite categorii ale populatiei sa simta imbunatatirea mai devreme, dand ca exemplu exportatorii, unde se inregistreaza o crestere „sensibila” de aproape 12 luni, iar daca tendintele vor continua, secotorul va inchide acest an in urcare cu 20%.
„Pot sa fie sectoare care au facut reforma mai repede si unde lucurirle se imbunatatesc mai repede si sectoare unde se intarzie, datorita rezistentei la schimbare, sau cauze obiective, lucrurile treneaza, iar acolo lucrurile se vor imbuntati mai tarziu de 2012”, a aratat Isarescu.
Intrebat anterior de reporter cat va mai fi rau si cand va incepe binele pentru populatie, Isarescu a spus: „Depinde de ce inseamna raul si binele. Pentru un doctor operatia nu inseamna rau, inseamna bine, pentru pacient, pana nu iese din sala de operatie si nu scapa, e rau de tot”.
In opinia guvernatorului BNR, corectia nivelului de trai este inevitabila si vine dupa o perioada in care cresterile au fost excesive, inclusiv la venituri.
„Ajustarea este inevitabila, dar maniera in care se face depinde de Guvern. Distributia in care se face, modul in care se strange cureaua, este o chestiune de optiune politica”, a mai aratat seful bancii centrale.
Potrivit lui Isarescu, sarcina BNR este in primul rand sa spuna care e adevarul, chiar daca uneori acesta este cinic, iar in al doilea rand sa spulbere iluziile periculoase pentru populatie.
„Nu discutam de o rautate la adresa pensionarilor daca zicem ca sistemul de pensii nu poate sa reziste si ori aducem mai multi angajati, ori taiem din pensii (…) Miscarea discutiei de la realitati catre vinovati este si ea periculoasa, pentru ca tot cautand vinovatii deficitele curg”, a continuat guvernatorul.
FMI prognozeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai, va reveni in Romania la nivelul din anul 2008 abia in 2013.
Astfel, daca Romania avea in anul 2008 un PIB pe locuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scazut la 7.500 de dolari anul trecut, respectiv 7.390 de dolari in acest an, si urmeaza sa urce la 7.700 de dolari anul viitor, 8.700 de dolari in 2012 si 9.800 de dolari in 2013.
Dupa 2013, FMI anticipeaza o crestere puternica, la 11.123 dolari in anul urmator, respectiv 12.660 dolari in 2015.