TIMISOARA. Avem un centru istoric proaspat reabilitat cu pietonale cochete si piete renovate, insa schimbarea scoate, mai tare ca niciodata, la vedere, fatadele scorojite, de pe care se desprind tencuiala si ornamentele, pentru ca n-au fost refacute de zeci de ani. Aceasta pentru ca proprietarilor putin le-a pasat de cum arata sau au tot asteptat sa le repare Primaria pe cheltuiala ei. In felul acesta crescandu-le valoarea, pe banii orasului, nu ai proprietarilor, cum ar fi fost firesc. Destui au sustinut ca nu au de unde sa plateasca o renovare, dar nici n-ar fi vandut apartamentul din buricul targului altuia care, poate, s-ar fi ingrijit si de fatada.
De la 1 ianuarie insa, lucrurile se vor schimba radical, odata cu intrarea in vigoare a Taxei pe Paragina, crede primarul Timisoarei Nicolae Robu, care le reaminteste celor care stau in centrul istoric ca au datoria sa se apuce de lucrari. Altminteri, ar putea ramane fara locuinte, pentru ca acestea vor fi executate silit si scoase la vanzare.
„Problema fatadelor inca ne ramane pentru ca noi nu putem aloca bani pentru reabilitarea cladirilor care sunt proprietate privata si majoritatea covarsitoare a cladirilor din zona sunt private„, precizeaza pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.
Pana acum, municipalitatea a tot dat somatii si amenzi, insa putini au fost cei care au inteles ca aceste masuri nu vor tine la nesfarsit.
„Trebuie sa inteleaga toti proprietarii de cladiri ca nu o sa le mai poata lasa abandonate asa cum au facut pana acum. Pana acum am aplicat amenzi. Mai intai am facut notificari peste notificari, deoarece pentru mine nu este o placere sa stiu ca oamenii sunt amendati. Si am vrut sa evitam amendarea nefiind in preocuparea noastra sa incasam venituri din amenzi. Noi vrem sa incasam venituri, evident ca banii sunt necesari, din alte surse, si nu din amenzi. Dupa ce am tot insistat cu notificarile si am vazut ca nu se intampla nimic, ceea ce denota si o lipsa de respect fata de abordarea noastra, inevitabil am trecut la etapa de aplicare de amenzi, care sunt prevazute de lege. Nici asa nu s-au miscat foarte multi dintre proprietari. Unii insa, spre cinstea lor, s-au miscat, si se si poate vedea ca avem un numar important de cladiri deja reabilitate, sau cu schelele pe ele, in curs de reabilitare. Dar majoritatea proprietarilor nu au reactionat nici la amenzi„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Edilul sef isi pune toate sperantele in taxa pe paragina si crede ca aceasta va duce la o schimbare de mentalitate. Oamenii ori isi renoveaza fatadele proprietatilor ori raman fara locuinte.
„Incepand din 1 ianuarie 2016 functioneaza ceea ce eu am propus sa se introduca la nivel national, si s-a introdus, taxa pe paragina. Ea este prevazuta sub forma de supra impozitare a cladirilor si terenurilor aflate in paragina. Taxarea se va face printr-o crestere a taxelor si impozitelor locale cu pana la de 6 ori, ceea ce va conduce la sume considerabile. Mai mult de atat. Daca la amenzi multi mizau pe prescrierea lor dupa 3 ani, mizau pe faptul ca actioneaza in instanta si, pentru diverse chichite, amenda se anuleaza, chichite avocatesti, aici, la taxa de paragina, nu mai exista scapare pentru ca se produc creante fiscale. Existand o creanta fiscala, daca nu se face plata corespunzatoare ei, se ajunge in mod automat, fara a se mai trece prin procese in instanta, la executarea silita. Deci, cei la care se vor cumula sume mari pentru paragina, eu sper sa nu fie cazul nimanui, ca nu-mi doresc asta, dar, daca se va intampla, cei in cauza vor putea sa isi piarda proprietatea prin scoaterea la licitatie prin procesul de executare silita a acelui bun„, a spus transant pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.
De-a lungul anilor, Primaria Timisoara a incercat sa gaseasca solutii pentru a-i ajuta pe oameni sa isi repare imobilele, insa, legal, nu a putut sa o faca.
„Noi am vrut sa venim in ajutorul lor si am adoptat inca din 2013 doua hotarari de consiliu local, prin care am dorit pe de-o parte sa contribuim cu o anumita suma alaturiu de proprietari la reabilitarea cladirilor istorice, pe de alta parte sa avansam in locul proprietarilor o alta parte din costuri, pe care sa o recuperam pe parcursul a 10 ani dintr-un impozit crescut. Era un fel de creditare a proprietarilor fara dobanda. N-am primit insa aprobare de la Ministerul Finantelor pentru a pune in practica aceasta hotarare, si drept urmare trebuie sa se intample si in Timisoara si in intreaga Romanie ce s-a intamplat si in alte locuri: proprietarii sa isi puna la punct cladirile„, mai explica pentru opiniatimisoarei.ro edilul sef.
Potrivit primarului Timisoarei renovarea cladirilor din centre istorice din alte orase europene a trecut prin situatii asemanatoare, iar lucrurile s-au rezolvat tot prin constrangerea legii.
„Am fost in vizita in orasul Lublin din Polonia. Dau acest oras ca exemplu pentru ca este dintr-o tara fost comunista ca si Romania, este un oras din foarte multe puncte de vedere comparabil cu Timisoara. Ei bine, acolo toate cladirile arata superb si centrul lor istoric este chiar mai mare decat al nostru si am intrebat daca s-a beneficiat de vreun ajutor de la stat sau de la autoritatile publice locale sau din fonduri europene. Raspunsul a fost nu. Proprietarii si-au reparat cladirile pentru ca amenzile au fost atat de mari incat nimeni nu a putut sa-si permita sa nu-si intretina proprietatea. Si am intrebat eu mai departe: <dar ce au facut cei care efectiv nu aveau posibilitati?… Raspunsul a fost unul aspru. Au fost nevoiti sa vanda. Au luat bani frumosi si s-au mutat in cartiere, in apartamente la bloc sau unde au dorit ei, pentru ca nu li se putea permite sa creeze o imagine negativa orasului, lasand in centru cladiri cu aspect de degradare. > E un subiect delicat. Si mie imi pica greu sa le spun unor oameni care stau acolo de foarte multa vreme <daca nu puteti, vindeti si mutati-va in alta parte>. Nu-mi cade usor sa spun asa ceva, dar pana la urma nu e o dorinta a lui Robu nici ca fiinta si nici macar ca primar. E o lege care ne oblige sa avem grija de aspectul orasului si de patrimoniul sau. Pentru toate cladirile care au statut de monument este obligatoriu sa se pastreze forma lor initiala„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.
Printre imobilele vechi din centrul istoric, cu fatadele nerefacute, se gasesc si cateva apartinand tocmai Primariei Timisoara.
„Primaria are cateva, cum e Primaria Veche, cum e cladirea lipita de Primaria Veche, pe stada Vasile Alecsandri, cladiri care necesita si ele interventii, si pe care le avem in preocupare, proiectele de reabilitare a lor fiind lansate, in diverse etape pregatitoare„, precizeaza Nicolae Robu.
Impozit chiar si de 5 ori mai mare pentru cladirile si blocurile aflate in paragina
Ca imobilele monument istoric din Timisoara nu vor mai fi scutite de plata impozitului, au decis inca din octombrie 2015 consilierii locali. Alesii nu au putut face o diferentiere intre proprietarii care, vreme de 21 de ani cat au beneficiat de scutire, si-au renovat cladirile si intre cei care nu au investit niciun leu pentru ingrijirea lor.
Functionarii din Primaria Timisoara evalueaza acum toate cladirile din oras pentru supraimpozitare. Taxa pe paragina nu se poate aplica insa pana cand municipalitatea nu face o evaluare a cladirilor aflate in stare de degradare. A fost stabilit un sistem de calcul, pe baza de punctaje, in care sa fie incluse cladirile si terenurile lasate in paragina. Proprietarii care nu-si intretin asadar fie casele, fie terenurile, risca sa plateasca chiar si de 5 ori mai mult impozit.
O comisie special instituita va evalua fiecare cladire si ii va acorda un punctaj. Se calculeaza degradarile la invelitoare, cornise, stresini, atic, jgheaburi, burlane si elemente de tinichigerie, la fatade – tencuiala, zugraveala, tamplarie, elemente decorative, la sarpanta, pereti, precum si la imprejmuire. Inspectorii primariei vor face referire la degradari minore, degradari medii si degradari majore. In cele din urma se vorbeste despre supraimpozitare cu 300% pentru punctajul procentual intre 30% si 59,99%, cu 400% pentru punctajul procentual intre 60% si 79,99% si cu 500% pentru punctajul procentual intre 80% si 100%.
In vizor sunt luati mai intai cei care locuiesc in cladirile istorice, dar nici cei care stau la bloc nu scapa de supraimpozitare la Timisoara.
„Evident ca nu putem face peste noapte o evaluare, ne vom concentra in mod normal pe cladirile monument istoric, dar ne intereseaza intregul oras. Sa nu stea pe ureche cei care locuiesc in zone marginale, lasandu-si cladirile in paragina. Se va face o inspectare a intregului oras si unde sare in ochi ca ceva e in paragina, e neingrijit peste o anumita limita dincolo de aceasta grila, se intra in evaluare de detaliu. Deci, se va intocmi o lista cu cladirile din oras care vor face obiectul evaluarii. Nu vom lua la rand in mod sistematic toate cladirile din oras, ci vom face o inspectare si vom intocmi o lista de cladiri ce vor intra in evaluare. Si blocurile sunt incluse. Exista o grila si pentru blocuri. Deci, punctajul maxim nu e unic, va fi specific pentru diverse categorii de cladiri. La blocuri se face pe asociatia de proprietari”, explica in toamna Nicolae Robu.
Potrivit sefului Directiei Fiscale a Primariei Timisoara, va fi emisa cate o hotarare de consiliu local individuala pentru fiecare cladire care va intra la supraimpozitare.
„Legiuitorul spune ca se emite o hotarare de consiliu local individuala, pentru fiecare proprietar, atat la cladiri, cat si la terenuri, la care se constata ca sunt neingrijite. Se aplica din anul urmator constatarii. In intravilan, daca am constatat anul acesta, impozitul este majorat pentru anul viitor. La terenuri este aplicabil abia in 2018, dupa ce 2 ani consecutivi este lasat neingrijit terenul respectiv”, ne-a declarat Adrian Bodo.