Industria alimentara din tara noastra are de pierdut in urma scandalului alimentelor iscat in ultima perioada. Am fi ”avut” carne de cal vanduta drept vita, lapte si branza contaminate cu aflatoxina, peste cu paraziti, pui contaminati cu Salmonella, carne de curcan cu reziduuri de antibiotice si fructe infestate cu pesticide. Cel putin despre astea stim.
Alertele au creat haos in Romania, dar si in Europa. Romanii sunt derutati de acuzele venite catre tara noastra si taie tot mai multe produse de pe lista de cumparaturi, zapaciti de zvonuri. Sindicalistii din industria alimentara spun ca este vorba de un boicot, iar tara noastra a ajuns lupul cel rau din Europa. Si judetul Timis a fost implicat in scandal, dozatoarele de lapte din piete au fost marcate cu mesajul ”Lapte fara aflatoxina”. In ceea ce priveste carnea de cal, avem un abator intr-o mica localitate din judet, dar suntem norocosi ca obiceiurile noastre culinare nu includ carnea de cal. Responsabilii sanitar-veterinari din Timis au tras o concluzie: industria alimentara e pusa la pamant, iar serviciile veterinare subfinantate sunt lovite din toate partile! In plus, consumatorii nu mai au ce sa puna pe mese, dar autoritatile se tin de glume.
Isteria alimentelor a modificat lista de cumparaturi a timisenilor
Nu a trecut nicio saptamana fara un scandal rasunator despre mancarea contaminata a romanilor. Alertele au creat haos in aproape toate judetele tarii si au scazut chiar si vanzarile.
Cum ne afecteaza mai exact? Pe scurt, ”se intampla urmatoarele lucruri: industria noastra alimentara e pusa la pamant, iar serviciile veterinare subfinantate sunt lovite din toate partile, am pierdut 30% din buget fata de anul trecut”, s-a plans seful Directiei Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor Timis, Adrian Popa.
De la aparitia scandalului privind cantitatea de Aflatoxina din lapte, peste medie, atat procesatorii, cat si producatorii, in special fermele de vaci au avut enorm de mult de pierdut. Fermierii spun ca pierderile ajung chiar si la 50 la suta. Au ramas doar cu speranta subventiilor, care nu sunt nici ele foarte mari.
Viorel Hapenciuc, patronul fermei de vaci din satul Covaci, are cinci automate de lapte in principalele piete din Timisoara si spune ca timisorenii nu mai cumpara lapte ca inainte, atunci cand scandalul ”Aflatoxina” nu exista. Este convins ca din cauza acestui scandal, oamenii au incetat efectiv sa cumpere lapte. Peste toate acestea a venit si postul Pastelui, iar vanzarile au scazut cu pana la jumatate si se asteapta sa mai scada. Noroc ca trimit laptele mai departe si ca nu il arunca pe camp, asa cum s-a intamplat in restul tarii.
”50 la suta au scazut vanzarile la lapte si pot sa va spun ca toti fermierii au fost afectati de povestea asta cu Aflatoxina. Eu am cinci automate in Timisoara si mi-au scazut si acolo vanzarile. Sigur, acum e post, insa vanzarile au scazut inainte de post. Noi nu am aruncat laptele pe camp, asa cum s-a intamplat in alte locuri de prin tara pentru ca il dam la procesator. Si ce nu vindem in automate, il preia procesatorul. Am inteles ca vom fi despagubiti anul acesta in sensul ca vom primi o subventie mai mare pe cap de vita”, ne-a declarat Hapenciuc.
Ferma de la Covaci are 150 de vaci si produce pana la doua tone de lapte zilnic. Patronul spera sa obtina anul acesta o subventie de 600 de lei pentru fiecare vaca, in conditiile in care anul trecut a primit 510 lei.
Bani pierduti pe analize in plus
Si procesatorii de lapte din Timis spun ca sunt afectati de Aflatoxina aparuta parca peste noapte la un nivel ridicat in produsele lactate.
”In afara de decizia din Sectorul 2 din Capitala nu am mai avut probleme cu oprirea de la livrare a produselor noastre niciunde in tara, in schimb avem cheltuieli mari pentru ca lumea cere foarte multe analize pe toxine, iar noi facem aceste analize la un laborator din Ungaria, iar rezultatul il primim in aceeasi zi. Doar pentru o analiza platim 54 de euro, iar noi facem aproximativ 30 de analize zilnic. Pierderile noastre sunt destul de mari”, a mai spus Herbai.
Aflatoxina se gaseste in lapte in proportie de 0,05 mg/kg, conform normelor europene, aceasta in conditiile in care in SUA, spre exemplu, este permisa o cantitate de zece ori mai mare de substanta cu efect cancerigen in produsele lactate.
Scandalul ”Aflatoxina” a pornit chiar de la ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a anuntat, in 7 martie, ca o cantitate de lapte cu Aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria si o alta provenita de la un procesator din Romania a fost identificata si retrasa de pe piata. A emis o alerta, dar s-a razgandit dupa ceva vreme si a anuntat ca tot laptele din comert este bun pentru consum.
„De Paste apare boala mielului turbat”
Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania si al Asociatiei Poducatorilor de Cereale si Plante Tehnice, Viorel Matei, crede ca toate aceste alerte alimentare nu sunt deloc intamplatoare.
”Romania este o forta in ceea ce priveste laptele. Romania, prin productia de lapte, devine un pericol pentru marile tari europene, care nu pot sa-si vanda laptele produs. O sa apara acum, de Paste, boala mielului turbat, ca nu cumva fermierii sa-si vanda mielul. Avem in tara 2,3 milioane capete de bovine, peste 1,5 milioane vaci de lapte, pasari avem peste 81 de milioane de capete. Flutur (n.r. Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii) a venit cu gripa aviara, care nu a existat. Avem porcine – 5,5 milioane de capete, avem orz, grau, dar suntem un pericol. Agricultura a inceput sa miste, nu prin masurile luate de guvern. Interese individuale fac ca Romania sa piarda tot”, spune Viorel Matei.
Calul din Timis, pe placul europenilor
Carnea de cal nu face parte din obiceiurile culinare ale romanilor, insa europenii sunt mai gurmanzi decat noi la acest capitol. Avem un abator in Timis care proceseaza carne de cal, vita, carne de ovina si carne de porc. Societatea First Meat este in plin proces de reorganizare, dar scandalul carnii de cal n-a afectat foarte mult nici productia, nici distributia, explica contabila firmei, Gina Tudoran.
”N-as putea sa spun c-am avut de pierdut, am mers constant, oricum societatea este in reorganizare, avem un administrator judiciar”, ne-a marturisit aceasta.
Carnea de la abatorul din Giulvaz ajunge cel mai mult in Italia, dar are ca destinatie si Belgia, Olanda si o societate din Calarasi, care o trimite mai departe in Uniunea Europeana. Abatorul este autorizat pentru comet intracomunitar, iar reprezentantii acestuia spun ca nu au avut niciodata probleme cu strainii.
”Unitatea noastra este autorizata sanitar-veterinar, este acreditata cu stampila ovala, ceea ce ii permit comert intracomunitar, in piata europeana. stampila ne permite sa scoatem marfa oriunde de aici. Niciun buletin de analiza nu a iesit pana acum macar dubios in ceea ce priveste contaminarea carcaselor pe care le scoatem la vanzare”, ne-a spus Dan Csedreki, medic specialist veterinar la abatorul de carne de cal din Timis.
Potrivit medicului veterinar, se fac audituri cel putin o data pe trimestru la Giulvaz si exista si un program national de supraveghere in ceea ce priveste recoltarea de probe pentru determinarea reziduurilor, dar si in ceea ce priveste apa. Se foloseste doar apa potabila, atat pentru spalarea carnii, cat si pentru spalarea utilajelor si igienizarea abatorului. Mai exista si un departament de control intern.
”Se recolteaza probe si toate au iesit negative. In urma scandalului care a fost cu carnea de cal, ca sa dovedim ca este conforma cu normele europene, s-au recoltat si probe de fenilbutazona, 33 de probe, luate aleatoriu. Toate au iesit negative, nu s-a gasit nimic. Carnea de cal este foarte buna, din punct de vedere fizico-chimic, are niste conditii deosebite, nu influenteaza negativ nicidecum sanatatea populatiei. Noi trimitem mai mult in Europa, avand in vedere obiceiurile culinare din tara noastra, nu comercializam in Romania”, a mai explicat medicul timisean.
Reprezentantii abatorului din Timis spun ca animalele sacrificate la Giulvaz sunt controlate din punct de vedere sanitar inainte sa fie introduse in abator, sunt monitorizate permanent vreme de una sau doua zile, pana cand sunt efectiv sacrificate. Se fac teste inainte, dar si dupa, pe carne.
”Se respecta toate conditiile impuse de normele europene, dupa taiere se mai controleaza o data sanitar-veterinar, iar de la injunghiere si pana cand sunt adusi in depozitele de refrigerare sunt controlati din punct de vedere sanitar, sa nu existe boli care nu pot fi observate clinic. Nu am primit nicio sanctiune, suntem monitorizati permanent”, a explicat Dan Csedreki.
In anul 2012, la Giulvaz au fost sacrificate doar 123 de vite care au plecat spre tarile din UE, in timp ce 6.400 de cai au fost taiati si trimisi in Europa. S-au taiat, tot in 2012, si 30.000 de miei, in perioada Pastelui.
Scandalul carnii de cal nu a afectat abatorul timisean, dar odata ce carcasele cu carne ies pe usa abatorului, aici nu se mai stie nimic. ”In urma scandalului n-am avut niciun semnal, cea mai mare parte a carnii pleaca in Italia, unde automat este preluata de catre societatile la care trimitem, controlata de inspectorii de specialitate de acolo, ce se intampla cu ea acolo habar nu avem”, a mai spus medicul veterinar de la First Meat.
Carne de cal „ascunsa“ in produsele de carmangerie, descoperita in pietele din Timisoara inca din 2004
Subiectul carnii de cal in Timis a fost invocat inca din 2005 de fostul director al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis, Ioan Jeleriu, care a acuzat faptul ca in pietele din Timisoara se vinde carne de cal provenita de la abatoarele clandestine din Caras-Severin.
“In urma analizelor parametrului de determinare a speciei a fost gasita, in lunile noiembrie si decembrie 2004, in Piata Badea Cartan, carne de cal in preparate de carne tocata”, se dezvaluia intr-o sesizare adresata ministerului. Imediat dupa ce a devenit seful medicilor veterinari din Timis, Ioan Jeleriu a atacat frontal mafia carnii de cal.
“Am informatii ca in judetul nostru intra mari cantitati de carne de cal din Caras-Severin, animalele fiind sacrificate in abatoare clandestine sau gospodarii particulare. In conditiile in care aceasta marfa intrata clandestin in Timis scapa controlului sanitar-veterinar de calitate, este cat se poate de clar ca sanatatea publica poate fi pusa in pericol. Din cate am aflat, exista adevarate filiere prin care aceasta carne este transportata in Timis, de aceea vom face filtre, impreuna cu politia, pe soselele judetului, dar si controale inopinante in piete. Veti spune ca, de exemplu, italienii consuma mai multa carne de cal sau de magar decat carne de porc, insa este vorba despre carne controlata si avizata din punct de vedere sanitar-veterinar. Voi merge in penal cu toti cei implicati in acest gen de afaceri si-i vom obliga sa suporte si cheltuielile de incinerare a carnii”, avertiza Jeleriu la vremea respectiva.
Revenind la scandalul carnii de cal din ultima perioada, urmat de scandalul laptelui infestat cu alfatoxina, trebuie sa spunem ca actuala conducere a DSVSA Timis este mai mult decat prudenta cand vine vorba despre acest subiect.
“Va rog sa ne trimiteti intrebarile prin fax, la sediul institutiei! O sa va raspund cand ma intorc, dupa ora 16. Sunt in trafic, mergem intr-o inspectie!”, ne-a lamurit actualul director al DSV Timis, Adrian Popa, care nu a cedat insistentelor de a ne spune daca procesatorii de carne si lapte din Timis au fost afectati de acest scandal. “Nu pot sa dau interviuri din masina!”, ne-a explicat seful medicilor veterinari din Timis.
Imediat dupa lansarea acuzelor in ceea ce priveste carnea de cal, inspectorii DSV au pornit in controale la singurul abator din Timis. Pana la scandalul iscat in Marea Britanie, unde s-a gasit carne de cal in alimente pe eticheta carora scria ca contin carne de vita, la Giulvaz s-au sacrificat aproape 600 de cai.
Pericolul Aflatoxinei
Aflatoxina este o microtoxina, substanta chimica extrem de toxica, produsa de anumiti fungi care cresc pe porumb, grau, orz sau secara. Apare din cauza umezelii, iar consumul alimentelor contaminate cu aflatoxina poate duce la imbolnaviri, explica Claudia Sala, expert in Igiena, tehnologia si controlul laptelui.
”Prezenta aflatoxinelor in furajele sau laptele materie prima din Romania nu este un caz singular. In Uniunea Europeana s-au raportat 10 notificari de depasire a limitelor admise pentru aflatoxina B1, in porumbul recoltat in toamna anului 2012 provenit din unele tari din sud estul Europei. In laptele materie prima se depisteaza periodic prezenta aflatoxinelor peste limita maxima admisa. De exemplu, in luna martie a acestui an, in Germania s-a depistat la o ferma din vestul tarii prezenta aflatoxinelor peste limita maxima admisa. Ingrijorarea legata de periculozitatea laptelui produs in fermele din Romania contaminat cu aflatoxina este un pic prea mediatizata, in conditiile in care si in alte tari s-a identificat prezenta acestor substante in laptele crud integral, dar fara ca sa se inregistreze o astfel de reactie din partea mass-media si a consumatorilor. Evident ca depasirea limitei maxime admise pentru aflatoxina M1 din lapte este o problema de sanatate publica si trebuie tratata ca atare”, a declarat Claudia Sala.
Autori: Roxana Deaconescu, Liliana Iedu, Gheorghe Ilas, Catalin Radu