De la crearea vechii cetati pana la orasul modern de astazi, istoricul Ioan Hategan si directorul Liceului Pedagogic, Cornel Petroman, s-au mobilizat si au scris o noua carte de istorie despre felul in care a evoluat asezarea de pe malurile Begai de-a lungul timpului.
Tirajul este de 500 de exemplare. ”Exemplarele au fost gandite pentru a fi distribuite cate unul la fiecare clasa. Dirigintii vor organiza impartirea manualelor, astfel incat fiecare elev sa o poata lua acasa. Acolo parintii, bunicii, fratii, vad cartea pe masa, o iau si o rasfoiesc. Noi estimam ca aproximativ 20.000 de persoane vor avea acces la aceasta”, a precizat Ioan Hategan, unul dintre autorii manualului.
”Cartea este structurata in asa fel incat fiecare elev sa o poata citi si intelege. Sunt 34 de lectii, cu lecturi suplimentare, texte scurte si multe fotografii, tocmai pentru a fi cat mai accesibila si atragatoare. Manualul este recomandat elevilor care sunt din clasa a VII-a in sus, dar povestit atragator de invatator sau diriginte, poate fi o optiune si pentru scolarii mai mici”, a spus si Cornel Petroman, celalalt autor.
”Textul e foarte incitant. Am citit doar cateva propozitii, dar deja nu-mi mai vine sa dau jos cartea din mana”, a spus si Marin Popescu, inspector scolar general.
Manualul de istorie a Timisoarei nu se regaseste in librarii. In 2008-2009 a fost publicata o prima editie a acestei carti, iar in unele licee din oras au ajuns cateva exemplare si unii elevii deja studiau istoria Timisoarei optional.
Acum, noua editie isi va gasi loc in toate scolile din oras si toti copiii vor invata frumoasa si tumultoasa istorie a Timisoarei.