TIMIS. Este cel mai mare de acest fel din vestul Romaniei, iar recent a implinit o jumatate de veac de existenta. Are o istorie fabuloasa si ascunde intre zidurile sale o multime de povesti inca nespuse.
Vorbim de Spitalul de Psihiatrie din Gataia, aflat la 50 de kilometri de Timisoara.
Pentru a marca implinirea celor 50 de ani, conducerea unitatii medicale a organizat un simpozion aniversar la care au participat, pe langa reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, numerosi doctori care s-au aflat in slujba spitalului de-a lungul timpului si care au evocat vremurile in care, Spitalul juca un dublu rol: loc de tratament pentru pacienti, dar si de refugiu pentru scriitori, poeti, artisti, elite culturale din Banat si din tara.
„Am organizat acest simpozion aniversar, la 50 de ani de activitate, sub denumirea „Gataia – istorie si perspectiva. Ne-am propus sa reunim la un loc atat persoanele care cunosc istoria institutiei, cat si pe cei care reprezinta viitorul ei. Vor fi prezentate lucrari de specialitate ale unor medici si vom inaugura capela spitalului, renovata recent”, a declarat Elena Sargan, managerul spitalului.
Simpozionul s-a deschis cu un cuvant din partea prof. Dan Poenaru, presedinte al Comisiei de Sanatate din Consiliul Judetean Timis, care si-a amintit de perioada in care, ca tanar student, a facut o perioada de practica la Spitalul de Psihiatrie din Gataia.
Un spital mai necesar ca oricand
Misiunea spitalului este una ancorata in actualitate, el joaca un rol foarte important, atat prin numarul mare de pacienti tratati, cat si prin calitatea actului medical.
In prezent, spitalul are 358 de pacienti si o capacitate totala de 445 paturi, iar cadrele medicale sunt 18 la numar (15 medici psihiatri, un medic de laborator, un medic de medicina interna si un epidemiolog).
In ultimul an, gradul de ocupare a crescut cu 5%. Marea majoritate a pacientilor sunt din Timis si judetele limitrofe, insa exista si pacienti din alte parti ale tarii. Pacientii considerati acuti stau, in medie, circa 11-12 zile, cei care au suferinte cronice sunt internati in jur de 44-55 zile, iar pacientii cronici de lunga durata pot sta peste 365 zile. In ultimii ani, se constata o crestere a incidentei patologiei psihiatrice in randul populatiei generale. Specialistii de aici trag un semnal de alarma cu privire la scadere a mediei de varsta a pacientilor. Anxietatea si depresia sunt marile afectiuni de care sufera pacientii tineri, iar consumul de substante stupefiante, halucinogene, agraveaza situatia lor.
Conditii imbunatatite la spital
Dupa decenii intregi de subfinantare cronica, in ultimii cinci ani s-au facut eforturi mari pentru readucerea Spitalul de Psihiatrie din Gataia la standarde decente de tratare si gazduire a pacientilor.
S-a reusit reabilitarea pavilioanelor, au fost schimbate toate centralele termice, a fost achizitionata o ambulanta noua pentru transportul pacientilor, s-au amenajat compartimente de laborator si farmacie moderne, s-a instalat un sistem de fibra optica si sisteme de supraveghere externa si se lucreaza la un proiect pentru refacerea imprejmuirii exterioare a intregului complex.
De asemenea, mai exista un proiect pentru reabilitarea completa a compartimentului de primiri urgente si se spera ca anul viitor sa primeasca finantare.
Jumatate de veac, de la cazarma militara la spital modern
Spitalul de Psihiatrie Gataia a fost infiintat in urma cu 50 de ani, incepandu-si activitatea pe 25 octombrie 1966. A fost amenajat intr-o cazarma militara, construita in 1951 pentru prevenirea unui atac armat din partea Iugoslaviei si abandonata cativa ani mai tarziu, in 1954.
Pentru ca ansamblul de 56 de cladiri zacea nefolosit, Ministerul Sanatatii a dispus comitetului executiv al Regiunii Banat infiintarea unui spital pentru bolnavii de tuberculoza, dar se constata rapid ca propunerea nu putea fi pusa in practica din cauza climei prea umede si se opteaza pentru un spital de psihiatrie. Va mai dura trei ani, intre 1963-1966 pana cand vor fi amenajate spatiile necesare.
Parintii spirituali ai acestui spital au fost prof. Eduard Pamfil si conf. Stefan Stössel. Printre primi medici care au slujit pacientilor de la Gataia s-au numarat cei de la Savarsin, dat fiind ca, in acea vreme, Spitalul de Psihiatrie de la Savarsin tocmai se desfiintase. De-a lungul anilor, numeroase nume mari ale psihiatriei nationale si-au lasat amprenta sufletului la Gataia: prof. Eduard Pamfil, prof. Mircea Lazarescu, dr. Radu Ricman, conf. dr. Stefan Stössel, dr. Dan Arthur, dr. Doru Ogodescu.
Spitalul de Psihiatrie Gataia a fost principalul furnizor de medici pentru Catedra de Psihiatrie din Timisoara (Prof. Dr. M.Dehelean, Conf. Dr. Pompilia Dehelean, Dr. Monica Ienciu, Dr. Felicia Romosan, Dr. Tiberiu Mircea), Policlinica din Timisoara (Dr. Novac, Dr. Ogodescu, Dr. Puie, Dr. Sitaru) si Spitalul de Psihiatrie Jebel (Dr. Florin Galdau, Dr. Radu Vrasti, Dr.Lucia Radescu, Dr. Rodica Peleneagra).
Spitalul din Gataia – loc de refugiu pentru elite
Mari scriitori au venit sa mediteze, sa se regaseasca la Gataia si sa-si duca la bun sfarsit creatii literare: Ion Maxim, Gabriel Liiceanu, Tudor Popa, Paul Caravia, Petru Cretia. Au mai poposit la Gataia Constantin Noica, compozitorul Radu Serban, scriitorul George serban (initiator al Proclamatiei de la Timisoara), scriitorii Maria Luiza Cristescu si Laurentiu Cernet, pictorii Delia Dumitrascu si Nicolae Popa.
Printre cei ce au ales Gataia ca loc de retragere si de pornire catre un alt drum s-au numarat si membrii formatiei Phoenix, care, in 1973, amenintati fiind de autoritati, au decis sa se retraga aici, iar, apoi, sa plece pe ascuns catre Vest.