Unele dintre aceste alimente contin zahar si nu sunt preparate din faina integrala. In plus, majoritatea au un aport mare de sare ce suprasolicita rinichii.
Pufuletii sunt obtinuti din malai grisat prin expandare. Prin acest proces are loc susceptibilizarea amidonului, care devine astfel foarte usor asimilabil.
Din lista de ingrediente reiese ca al doilea ca pondere este sarea, al carei consum trebuie limitat. Pufuletii contin un colorant artificial azoic galben tartrazina care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirina sau astmaticilor.
Colorantul poate provoca dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere
De asemenea, acest colorant poate provoca dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere. Din punct de vedere nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de zaharuri si o cantitate redusa de proteina vegetala de slaba calitate.
Este sarac in vitamina PP si vitamina B1, consumul exagerat si frecvent putand declansa forme atipice de pelagra.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie pufuletii ca fiind un produs expandat obtinut din faina de porumb si adaos de glucoza, glucide, care ii imprima o incarcatura glicemica ridicata si o densitate energetica foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs. Profilul nutritional este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide, scrie jurnalul.ro.
Produsul contine o serie de aditivi alimentari foarte periculosi, in special E 102, E 124, incriminati in declansarea sindromului ADHD (hiperactivitate si deficienta de concentrare). Tatrazina E 102 le poate provoca celor mici astm, rinita, urticarie. Mai mult, creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene.
E 102 altereaza perceptia si comportamentul, producind stari de confuzie. Rosu Ponceau, E 124, are potential cancerigen, doza zilnica admisa pentru el fiind de 4 mg/kg corp.