Ei bine, slanina este principalul ingredient din orice parizer, cremvurşti, carnat polonez sau hotdog. Proportia de slanina pleaca de la 70-80% la produsele „de calitate” si ajunge chiar la 95% pe pietele sarace, cum e si Romania. Dar asta este varianta „fericita”!
Atunci cand producatorii vor sa reduca si mai mult costurile, ei renunta la slanina si o inlocuiesc cu pasta MDM. Practic, este vorba despre o emulsie de apa si pasta de sorici, piele de pui, tendoane si cartilagii. Toate acestea sunt amestecate cu o substanta care ajuta la topirea grasimilor in apa, scrie wowbiz.ro.
Pasta astfel obtinuta este amestecata cu un procent mic de carne, si aceea de slaba calitate. Pentru a capata consistenta, se adauga amidon, iar textura specifica se obtine prin folosirea de soia.
Dar produsul trebuie sa fie nu doar consistent, ci si atragator. Astfel i se da culoare cu carmin si gust cu „praf de parizer”. Este vorba despre un amestec format intr-o mica propotie din arome naturale si de sinteza si o mare cantitate de substante chimice.
Pentru a avea gust, se adauga glutamatul de sodiu (potentiator de gust), care are capacitatea de a stimula creierul sa perceapa gustul de cateva sute de ori mai tare decat cel normal. Lactoza si glucoza au rolul de a indulci usor amestecul. In fine, se adauga conservantii (nitrituzl de sodiu si nitratul de potasiu), precum si antioxidantii (acid ascorbic), cu rolul de a simula „prospetimea” produsului final.