Purcei invartiti usurel pe rotisor, la foc mic, dar si sonc, caltabosi, toba, carnati si multe, foarte multe bunatati ii asteapta pe timisoreni la cel mai delicios festival din Banatul istoric.
Festivalul Baconului are loc in orasul Kacarevo, in Serbia, la 130 de kilometri de Timisoara, iar pentru trei zile, centrul oraselului se umple de oameni, fum de gratare si miros de sonc.
Se spune ca festivalul s-a nascut intr-o „kafana” (un mic local) unde un grup de oameni a inceput sa se certe pe tema prepararii celui mai grozav sonc. Fiecare dintre ei sustinea cu tarie ca reteta lui este cea mai grozava. Pentru a stabili adevaul, cu totii au stabilit ca in doua saptamani sa pregateasca primul „slaninijada”, o serbare in cadrul careia sa organizeze o competitie serioasa cu degustari. Se intampla in anul 1988.
CITESTE SI: Cum te prind, cum te ard! Cand nerusinarea n-are margini la Timisoara, dar e pedepsita
De atunci si pana astazi concursul s-a transformat intr-un adevarat festival gastronomic la care o multime de producatori participa cu standuri, iar vizitatorii sunt imbiati sa cumpere carnuri la preturi foarte mici.
In cadrul targului se vand o multime de delicatese si produse artizanale cum ar fi bomboane facute in casa, ciocolata, prajituri, produse de patiserie, mezeluri facute din carne de porc. Printre bunatatile locale se numara „Švargla”, o specialitate de toba sarbeasca sau „Kavurma”, o tochitura traditionala, facuta din bucatele din carne de porc prajite. La festival se mai gasesc o sumedenie de carnaciori si, evident, foarte mult bacon preparat dupa diferite retete pastrate cu sfintenie din mosi stramosi.
Turistii pot urmari demonstratii ale bucatarilor, sa guste bunatati fel de fel, sa participe la spectacole folclorice si sa urmareasca focul de artificii.
De departe, insa, atractia numarul unu a festivalului de la Kacarevo o reprezinta concursul de preparat soncul, iar la final cel mai gustos va fi premiat.
Acest festival este organizat in fiecare an, in penultimul week-end din luna februarie, asta si pentru ca in aceasta perioada soncul ajunge la savoarea deplina.
Sursa: palachinkablog.com